ENSAR NUR | TR724 HABER
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 6 yıl aradan sonra ilk kez düzenlenen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (HLED) toplantısı, Brüksel’de gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in AB Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos ile bir araya geldiği toplantıda ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ele alındı. Görüşmelerde, Avrupa’daki uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye’ye olan ilgisinin artırılması da gündeme geldi.
Türk tarafının yaptığı açıklamalarda, toplantının yapıcı bir atmosferde geçtiği ve Türkiye’nin Avrupa’daki uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkilerini derinleştirme niyetinde olduğu vurgulandı. Mehmet Şimşek X hesabından yaptığı paylaşımda, “AB’li mevkidaşlarımızla yaptığımız verimli toplantılarda ekonomik ilişkilerin geliştirilerek işbirliğinin her alanda artırılmasına yönelik görüş birliği oluştu. Ayrıca Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize kolaylığı hususları ele alındı. Avrupa merkezli uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkilerin daha da derinleştirilmesi değerlendirildi.” dedi.
AB’den hukukun üstünlüğü vurgusu
AB tarafı ise, Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesinin önemine değinerek, özellikle Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası gibi kurumlarla iş birliğinin artırılması gerektiğini ifade etti. Toplantıda, Türkiye’nin 2025-2027 Ekonomik Reform Programı çerçevesinde üretkenliği artırmaya ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik reform planları ele alındı. AB heyeti ayrıca Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü vurgusunda da bulundu.
Sosyal medya hesabı X’te açıklama yapan Marta Kos,”Yatırımlar ancak güven ve istikrar ortamında gelişir. Bugünkü AB-Türkiye ekonomik diyalog toplantısında, hukukun üstünlüğü ve yasal kesinliğin ekonomik büyüme, yatırımlar ve rekabetçiliğin desteklenmesindeki önemini vurguladım. Ekonomik işbirliğini arttırmak ortak hedefimiz olmakla birlikte, ancak demokratik değerler ve özgürlüklere yönelik açık taahhütlere dayalı bir ilişki tam potansiyelini ortaya çıkaracaktır.” ifadelerini kullandı.
Investments thrive only in an environment of trust and stability.
At today’s EU-Türkiye economic dialogue, I emphasised the importance of Rule of law and legal certainty in fostering economic growth, investments and competitiveness.
And while enhancing economic cooperation is… pic.twitter.com/11YGgYF6pp
— Marta Kos (@MartaKosEU) April 3, 2025
AB, değerleri masada tutuyor ama çıkarlar ağır basıyor
Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, Türkiye’nin ekonomik reformları sürdürme taahhüdü verdiği belirtilirken, AB’nin özellikle rekabetçiliğin artırılması ve yatırım ortamının daha öngörülebilir hale getirilmesi konularına vurgu yaptığı görüldü. Taraflar, AB ile uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik yatırımlarını artırması için gerekli reformların hızlandırılması gerektiği konusunda mutabık kaldı.
AB ayrıca, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin Gümrük Birliği’nin modernizasyonu gibi konularda daha ileri adımlar atılmasına bağlı olduğunu belirtti. Bu çerçevede, AB ile Türkiye arasındaki ticari ve mali ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik atılacak adımların, her iki taraf için de ekonomik fayda sağlayacağı vurgulandı.
Ortak bildiride, “Türkiye bir aday ülke ve AB’nin kilit bir ortağıdır. Zorlu bir jeopolitik ortamda AB-Türkiye ilişkilerine hukukun üstünlüğü, demokrasi, medya özgürlüğü ve insan haklarına saygı gibi ekonomik güvenin sürdürülmesi ve iş ortamının kolaylaştırılmasında da kilit rol oynayan değerler rehberlik etmelidir. Bu doğrultuda samimi bir angajman temel önem taşımaktadır.” ifadelerine yer verildi.
AB, Türkiye ile ekonomik ilişkileri ilerletmek isterken, hukukun üstünlüğü ve demokratik standartlara da önem verilmesi gerektiğini belirtti. Ancak, toplantının genel tonu daha çok ekonomik konulara odaklandı. Marta Kos’un Antalya Diplomasi Forumu’na katılmama ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesini iptal etme kararı, AB’nin Türkiye’ye yönelik dikkatli bir denge politikası yürüttüğünü gösteriyor.
Toplantının sonunda taraflar, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarının düzenli olarak devam etmesi gerektiğini vurguladı. Bir sonraki toplantının Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı. Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin ekonomik reformları nasıl uygulayacağı, AB ile ilişkilerinin seyrinde belirleyici olacak.