AB raportörü Amor: ‘Eğer herkese terörist dersek, belki de hiç kimse terörist değildir’

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Ankara’daki temaslarının ardından İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen Amor, terör kavramının Türkiye’de geniş bir şekilde yapılmasına örnekler vererek, “Bir Twitter hesabıyla eleştiri yapan öğrenciyle gerçek bir terörist aynı kapsama giriyor. İnternet hesabından tweet yazan öğrenciyle Akçakale’ye havan topu atanı aynı kefeye koyarsak bunu anlamamız mümkün olmuyor” diye konuştu.

Sánchez Amor örnekleri sıralarken “Bank Asya’ya para yatırmak ve ByLock kullanmak” ile “dağda savaşmayı” da kıyasladı. Amor çok geniş bir gruba “terörist” denildiğine dikkat çektikten sonra “Eğer herkese terörist dersek, belki de hiç kimse terörist değildir. Herkese terörist dersek, gerçek teröristleri aklamış oluruz” dedi.

Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor daha önce Euronews’e verdiği röportajda Türkiye’de insan hakları ve hukukun üstünlüğünde bir ilerleme olmadığını belirterek, şu tespitlerde bulunmuştu:

“Kağıt üzerinde bazı değişiklikler yapılsa bile uygulamada değişen bir şey olmuyor. Örneğin ‘terör’ yaftasının genişliği gerçek sorunları örtmekte kullanılıyor. Vatandaşlarının sorunları ile ilgilenen bir belediye başkanı, hükümeti eleştiren öğrenciler ve akademisyenleri, Gülen’in Endonezya’daki okulunda bir öğretmeni, Suriye harekatını eleştiren bir gazeteciyi ve aynı zamanda havan topu atıp insanları öldüren birini hep birlikte bu yafta ile anabiliyorsanız böyle bir ‘terörizm’ yelpazesi insan hakları ve hukukun üstünlüğü noktasında zorlanır.”

Her şey ‘terörizm’ ise hiçbir şey değil

“Hatırladığım kadarıyla Fransa’da yanlışlıkla bir Türk muhabirin gözünün yaralanmasına neden olan polisler için bile ‘terörizm’ ifadesi kullanıldı. İyi peki madem Fransız polisler de terörist olsun, e yani herkes mi terörist? Eğer bunu her şey ve herkes için kullanırsanız işin sonunda hiçbir şey ve hiç kimse terörist değildir. Bu kelimenin siyasi olarak kullanılmasını bile anlayabilirim ama yargının buna ilişkin değerlendirmelerini anlamak gerçekten güç.”

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin