Türkiye gazetesinin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) rakamlarına dayandırdığı haberine göre, çifte vatandaşlık yasasının yürürlüğe girmesinden bu yana geçen dokuz ay içinde Türk kökenli Alman vatandaşlarının sadece yüzde 3’ü Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak için başvuruda bulundu.
Rapora göre, Almanya’da ikamet eden yaklaşık 550.000 Mavi Kart sahibinden sadece 18.000’i yeni yasanın yürürlüğe girdiği Haziran 2024’ten bu yana Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak için başvuruda bulundu.
Türkiye tarafından eski vatandaşlara verilen Mavi Kart, bu kişilere ikamet ve miras gibi bazı medeni haklar tanıyor, ancak bu kişiler artık oy kullanma veya makam sahibi olma gibi siyasi haklardan yararlanamıyor ve zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmek zorunda değiller. İstatistiklere göre yaklaşık 84 milyon nüfuslu Almanya’da yaklaşık 2,8 milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor.
Almanya’daki çifte vatandaşlık reformunun, birçoğu Alman vatandaşı olmak için Türk vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalan Almanya’daki Türkler için uzun süredir devam eden bir ikilemi çözmesi bekleniyordu. Her iki ülke vatandaşlığına da sahip olma imkanı verilmesine rağmen Türkiye vatandaşlığı için başvuranların sayısı düşük kaldı.
Düşük başvuru oranı, başta askerlik hizmetinin maliyeti ve diğer mali ve yasal zorluklara bağlanırken ayrıca Almanya’da yükselen aşırı sağın çifte vatandaşlık politikasına karşı tutunduğu eleştirel tavrın da başvuru sayısının azlığında etkili olduğu aktarılıyor.
Türkiye gazetesinin aktardığına göre, Türkiye’de askerlik hizmeti zorunluluğu ve askerlikten muafiyet için gereken yaklaşık 6 bin Avroluk ücret birçok başvuru sahibinin cesaretini kırıyor.