İzmir’in Balçova ilçesinde 8 Eylül’de polis merkezine yapılan ve 3 polisin hayatını kaybettiği, 1’i polis 2 kişinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin gözaltına alınan Tevhid ve Sünnet cemaatinin lideri “Ebu Hanzala” kod adlı Halis Bayancuk ile cemaatin önde gelen isimlerinden “Ebu Haris” kod adlı Haris Karadağ, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Rejimin haber ajansı AA’nın aktardığına göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, Salih İşgören Polis Merkezi’ne saldırgan Eren Bigül’ün (16) pompalı tüfekle ateş açtığı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında polis ekiplerince gözaltına alınan Halis Bayancuk ve Haris Karadağ’ın emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye götürülen Bayancuk ve Karadağ, savcılıktaki sorgularının ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderildi. Firari İ.A’yı yakalama çalışmaları ise sürüyor.
Halis Bayancuk geçmişte “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış ancak 10 Temmuz 2023’te tahliye edilmişti.
Ne olmuştu?
8 Eylül’de İzmir Balçova’da, 16 yaşındaki Eren Bigül (E.B.) Salih İşgören Polis Merkezi’ne pompalı tüfekle saldırı düzenledi. Saldırıda 1. Sınıf Emniyet Müdürü, Polis Başmüfettişi Muhsin Aydemir ve polis memuru Hasan Akın şehit olurken, polis memurları Ömer Amilağ ve Murat Dağlı ile bir sivil yurttaş yaralandı. Saldırgan E.B. ise çıkan çatışmada yaralı olarak etkisiz hale getirildi.
Savcılık, saldırıyı IŞİD bağlantılı bir dosya olarak görüyor ve bu çerçevede Halis Bayancuk (Ebu Hanzala) hakkında gözaltı kararı verilmişti. Bayancuk, Haris Karadağ ve İlyas Aydın’ın, saldırıyı gerçekleştiren 16 yaşındaki E.B. ile herhangi bir örgütsel/ideolojik bağlantısının olup olmadığı şu anda soruşturuluyor.
