Hükümetin 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisini sıfırlaması tepkilere neden olurken, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin dünyanın en büyük patates üreticisi McCain Food’un Danışması olduğu ortaya çıktı. Patates ithalatı kararından sonra Pakdemirli’nin pozisyonu ve alınan kararlar tartışmaları başka boyuta taşıdı. Kamuoyu şimdi Pakdemirli’nin danışmanı olduğu şirketten patates alınacak mı sorusunun cevabını merak ediyor.
Hükümet tarafından, 20 Nisan 2019 tarihine kadar 200 bin ton patates için gümrük vergisi sıfırlandı. Yerli üreticileri zor duruma sokacağı ve ülke tarımını olumsuz yönde etkileyeceği nedeniyle eleştirilen bu uygulama, büyük bir kesimin tepkisine neden oldu. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, 2018’in sonlarına doğru yaptığı açıklamada, Türkiye’nin saman ithal eden bir ülke durumuna düşürüldüğü yönündeki eleştirilere, “Türkiye’de para var ki, ithalat yapabiliyor” sözleriyle karşılık vermişti.
İTHALAT GEREKÇESİ KARANTİNA
Pakdemirli 13 Şubat 2019 tarihinde yaptığı açıklamayla, karantina nedeniyle 25 ilde 141 bin 650 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığını duyurmuştu. Uygulamaya gerekçe olarak, ürünlerdeki hastalık gösterilmişti. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından patates ithalatının önü açıldı. Resmi gazetede yayımlanan habere göre; taze patates gibi ve dondurulmuş patates de gümrük vergisi olmadan ithal edilebilecek.
O ŞİRKETTEN İTHALAT YAPILACAK MI?
Tüm bu gelişmeler, bir ayrıntıyı yeniden akıllara getirdi. Gözler Dünyanın en büyük dondurulmuş patates üreticisi McCain Food Şirketi’ne çevrildi. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, söz konusu şirketin, Ortadoğu Danışmanı ve üst düzey yöneticisi olarak görev yapmakta. Türk firmalarının, Tarım Bakanı Pakdemirli’nin danışmanlığını yaptığı McCain Food’dan ne kadarlık gümrüksüz ithalat yapılacağı ise merak konusu.
Patates üretiminin yasaklanması ve ithalattaki verginin sıfıra indirilmesi kararından sonra Türkiye’nin patatesi ithal edeceği şirket Kanadalı dondurulmuş patates devi McCain oldu. Şirketin Ortadoğu danışmanının ise Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli olması tepki topladı#PatatesSoğan pic.twitter.com/CA1STNNoWb
— Yaşar Usta (@yasarustaportal) March 12, 2019
Tarım Bakanı Pakdemirli’den şu ana kadar bir açıklama yapılmaması da dikkat çekti.
Patates ithalatı kararından sonra Pakdemirli’nin danışmanlığı tartışmaya açıldı. Sosyal medyada Pakdemirli ve AKP’nin tarım politikalarına tepki paylaşımları yapıldı.
Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, “Ülkenin birinde Tarım Bakanı 25 il 141 650 dekarlık alanda patates ekimini yasaklayıp, ithalat yapmak istese… Şansa bak!! O Bakan Kanadalı Dünyanın en büyük patates üreticis McCain Foods’un Ortadoğu Danışmanı olsa… Düşüncesi bile çok saçma” diye skandalı özetledi.
İşte o paylaşımlardan bazıları:
Ülkenin birinde ???????? TARIM BAKANI 25 İL 141 bin 650 dekarlık alanda patates ekimini yasaklayıp, ithalat yapmak istese????
Şansa bak‼️
O BAKAN Kanada'lı ???????? Dünyanın en büyük patates üreticisi McCain Foods'un Ortadoğu DANIŞMANI olsa…
Düşüncesi bile çok SAÇMA…
Bir dakika lan!????
— Murat Muratoglu (@sozcumuratoglu) March 11, 2019
Alt tarafi kilo basina .70 kurus kalsa 1 tonda 700tl, 200 bin de x 700tl= 140 milyon yani 22,5 milyon EuroCUK, amelsizlik=patates
— Hakan Turkoz (@LeoGS76) March 11, 2019
Hastalık (!) patateste sıkıntı çıkarınca ve Türkiye'ye de patates yetmeyince ne yapılır? Hem taze hem de dondurulmuş patatese ithalat yolu açılır.
Peki ne oldu?
Bugün patates ithalatı gümrük vergisinden muaf tutuldu.
200 bin tona kadar patates ithalatının önü açıldı. pic.twitter.com/y7fBPQaf5B— Erdem Atay (@medreyata) March 11, 2019
