Yolu 3 büyüklerden geçen Vikingler [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

İskandinavya ülkeleri olarak tanımlanan Danimarka, İsveç ve Norveç fizik gücü yüksek ve takım oyunu oynayabilen oyuncular yetiştirmekle ünlendiler. Danimarka’da Michael-Brian Laudrup kardeşler ve Peter Schmeichel, İsveç’te Thomas Brolin, Martin Dahlin, Henrik Larsson ve Zlatan İbrahimoviç, Norveç’te ise Ole Gunnar Solskjaer gibi dünya çapında oyuncular dikkat çekti. İskandinavya oyuncularının yolu doğal olarak Türkiye’ye de düştü. ‘Vikingler’den en yüksek verimi alan kulüp ise Fenerbahçe oldu.

YANLIŞ VİKİNG!

Sarı Lacivertiler’in ilk Vikingi 1989-90 sezonunda transfer ettiği Danimarkalı Henrik Nielsen’di. ‘Sarı Boğa’ olarak tanımlanan Nielsen, Türkiye’ye gelmeden önce Yunanistan liginde gol kralı olmuştu. Ancak Fenerbahçe yılları tam bir hayal kırıklığına dönüştü. Bir sezonda 19 maçta forma giyip sadece 5 gol atabildi. Sonradan Fenerbahçe’nin yanlış oyuncuyu transfer ettiği ortaya çıkacaktı…

1993-95 arasında Fenerbahçe formasını giyen bir başka Nielsen, Brian Steen Nielsen sol kanatta çalışkanlığı ile dikkat çekti. İki sezon boyunca istikrarlı bir grafik çizen Nielsen, uzun yıllar Danimarka milli takımı formasını giydi. Fenerbahçe’ye 1994’de gelen Frank Pingel ise en talihsiz Vikinglerden biri oldu. Bursaspor formasıyla yıldızlaşan Pingel, transfer olduğu Fenerbahçe’de sezon öncesi oynanan TSYD Kupası maçında sakatlanarak talihsiz bir başlangıç yaptı. Sakatlığından dolayı sezonda çok az maçta forma giyen Pingel, sezon sonu Fenerbahçe’den ayrıldı.

DEFANSTA GEÇİT YOK

1993-99 arasında Fenerbahçe formasını giyen Jes Högh ise tam bir istikrar abidesiydi. Uche ile muhteşem bir ikili oluşturan Högh, takıma uyumu ve oyun zekâsıyla Fenerbahçelilerin hafızasına kazındı. Fenerbahçe’nin son Danimarkalı Vikingi ise 2015’te gelen ve hâlen formayı terleten Simon Kjaer. Defansın emniyet sübabı olan Kjaer’in adı şimdilerde Avrupa’nın büyük takımlarıyla anılıyor.

Fenerbahçe’de şu ana kadar iki İsveçli Viking forma giydi. ‘Kule’ Kennet Andersson 2000-02 arasında takımda oynarken 2001’deki şampiyonluğa önemli katkı yaptı. Uzun boyuyla hava toplarında rakiplerine karşı ciddi üstünlük kurdu. Bir başka İsveçli ise Başakşehir’den 2013’te alınan Samuel Holmen oldu. İki sezon Fenerbahçe kadrosunda yer bulan Holmen çok az forma şandı buldu. Holmen halen Başakşehir’de top koşturuyor.

İSTİKRAR ABİDESİYDİ SAKATLIKTAN KURTULAMADI

Galatasaray’ın ilk Vikingi ise 1993-94 sezonunda İsveçli Roger Ljung oldu. Sarı Kırmızılı ekipte yarım devre oynayan Ljung 15 maçta forma giyip 2 gole imza attı. Tobias Linderoth, FC Kopenhag’da 3 yılda 127 maçta forma giyerek istikrarıyla dikkat çekip 2007’de Galatasaray’a transfer olmuştu. Sakatlık nedir bilmeyen Linderoth’un Türkiye günleri ise kâbusa döndü. Performansıyla kısa sürede futbolseverleri kendine hayran bırakan İsveçli oyuncu, tam da Türkiye’ye alıştığı dönemde kalçasından sakatlanarak sezonu kapattı. 3 sezonda sadece 21 maçta forma giyebilen Linderoth 2010’da futbolu bıraktı.

2011’de gelen Johan Elmander ise 3 sezon formasını giydiği Galatasaray’da attığı gollerle hafızalara kazındı. Galatasaray’ın son Vikingi ise halen formasını giyen Norveçli Martin Linnes. 2015’ten bu yana Galatasaray’da oynayan Linnes bu sezon toplam 24 maçta sahada ter döktü. Ancak Linnes göz dolduran bir performans ortaya koyamadı.

BEŞİKTAŞ KALECİ BEĞENMEDİ

Beşiktaş’ın ilk Vikingi 1995’te kadrosuna kattığı Norveçli defans oyuncusu Ronny Johnsen oldu. Gösterişten uzak bir görev adamı olan Johnsen beğenilmediği için sezon sonunda Türkiye’den ayrıldı. Ancak Beşiktaş’ın beğenmeyip gönderdiği Johnson uzun yıllar Manchester United defansının değişmezlerinden olacaktı.  2001’de Beşiktaş’a adeta Viking akını oldu. Fakat ilginçtir transfer edilen 4 oyuncudan 3’ü kaleciydi ve hepsi bir sezonu bile doldurmadan gönderildi.

2001’de transfer edilen Danimarkalı kaleci Peter Kjaer’in ömrü ise sadece 5 maç oldu. Takımla hiç antrenman yapmadan Bursaspor karşısında kaleyi koruyan Kjaer’in yediği hatalı gollerden dolayı bileti kesildi. Fevzi Tuncay ve Peter Kjaer hatalı goller yemeye devam edince bu kez İsveçli Mattias Asper kiralık olarak kadroya dâhil edildi. Asper 8 maçta Beşiktaş kalesini korurken, aynı sezon Norveçli Thomas Myhre de takıma katıldı. Norveçli kaleci 13 maçta görev yaptı. 2001’de Beşiktaş Norveçli forvet Arild Stavrum’u da kadrosuna kattı. İskoçya liginde gol krallığı yaşayan Stavrum Beşiktaş’ta bir sezonda 18 maçta forma giyip 5 gol atınca sezon sonu gönderildi.

Beşiktaş’ın unutamadığı Viking ise Norveçli John Alieu Carew oldu. 2004-05 sezonunda Beşiktaş formasını giyen Carew 14 gole imza attı. Taraftarın sevgilisi olan Carew, basın tarafından sürekli eleştirildi ve sonunda 8 milyon Euro’ya Lyon’a gönderildi. Carew daha sonra uzun yıllar İngiltere Premier Lig’de top koşturdu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin