Yazıcıoğlu davasına ‘seçim’ ayarı

İLKER DOĞAN | Tr724 HABER MERKEZİ

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dönemin Kahramanmaraş Valisinin de aralarında bulunduğu 9 üst düzey kamu görevlisi hakkında dava açıldı. 2016’da takipsizlik kararı verilen dosya, 15 Temmuz’un ardından yeniden açılmıştı. Takipsizlik kararı verilene kadar dosya 4 kez mahkeme değiştirdi. Helikopterin beynini sökenler bile yargı paketleriyle salıverildi. Yerel seçimlerden hemen önce şüpheli kazayla ilgili açılan davanın nereye uzanacağı merak konusu!

Takvim yaprakları 25 Mart 2009’u gösteriyordu BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişiyi taşıyan helikopterin düştüğü haberi ajanslara ulaştığında. Yerel seçimlerden hemen önceydi. Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopter, Yozgat Yerköy’deki mitinge yetişmek için Çağlayancerit’ten havalandıktan kısa süre sonra saatler 15.03’ü gösterdiğinde düşmüştü. Enkaza 48 saat sonra köylüler tarafından ancak ulaşıldı. Kazada Yazıcıoğlu’nun yanı sıra gazeteci İsmail Güneş, BBP Sivas il Başkanı Erhan Üstündağ, BBP Sivas il başkan yardımcısı Murat Çetinkaya ve pilot Kaya İstektepe hayatını kaybetti. Suikast iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. İktidar temsilcileri olayın aydınlatılmasının ‘namus borçları’ olduğunu söyledi. Ardından tutuklamalar başladı. Ancak çok sürmedi ve tamamı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çıkarılan yargı paketleri ve art arda yaşanan savcı değişiklikleriyle salıverildi. Dosya tam 4 kez mahkeme değiştirdi.

DDK RAPORU SUİKAST İDDİALARINI GÜÇLENDİRDİ
Söz konusu dönemde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu konuya ilişkin bir rapor hazırladı. DDK’nın hazırladığı rapor, suikast iddialarını güçlendiriyordu. Helikopterin düştüğü zaman diliminde bölgede uçan savaş uçaklarının varlığı ilk olarak bu raporda tescillendi. Helikopter kazası öncesinde bölgede yaşanan hava trafiğine dikkat çekilirken, kazayla aynı dakikalarda bölgede uçan F-16 uçaklarının helikopteri düşürmüş olabileceği iddialarına yer verildi.

KEÇİLER SÖKMEDİ YA!
Enkaza ulaşılmıştı ancak bir sorun vardı. Helikopterin beyni olarak nitelendirilen ve uçuş bilgilerinin yer aldığı cihazlar kayıptı. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, söz konusu olaya tepkisini, “Helikopterin beynini keçiler sökmedi ya!” diyerek gösterdi. Daha önce hazırlanan adli tıp raporunun aksine, merhum Yazıcıoğlu ve hayatını kaybeden 5 kişinin kanında yüksek oranda zehirli gaz vardı. Helikopterin beynini söktüğü iddia edilen 4 muvazzaf asker, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan 3 kişilik kaza kırım heyeti ve bir teknisyen tutuklandı. Çok sürmedi ve kaza kırım heyeti üyeleri tahliye edildi.

10 YIL SONRA YENİ DAVA AÇILDI!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, dün 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı için geldiği Afyonkarahisar’da, Yazıcıoğlu soruşturmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Akarca, “Kazaya ilişkin Yargıtay Başsavcılığınca yapılan soruşturma sonucunda 9 üst düzey kamu görevlisi hakkında kamu davası açtık. İlgili 5. Ceza Dairesinde dava açıldı. Dönemin Kahramanmaraş Valisi, bir vali yardımcısı, İl Jandarma Komutanı, eski İl Emniyet Müdürü ve İl Savunma Müdürü ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü, yine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün TİB’deki (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) temsilcisi, Jandarma Genel Komutanlığı’nın TİB’deki temsilcisi ve Jandarma Genel Komutanlığı Bilgi İşlem Sistemleri teknisyeni olmak üzere 9 kişi hakkında dava açtık.” dedi.

3. Yargı paketiyle kurtuldular
O dönemde çok tartışılan 3. yargı paketinin yürürlüğe girmesi ve Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasıyla tahliyeler hızlandı. Yazıcıoğlu davasının son tutuklu sanığını ‘Özgürlük Hakimleri’ tahliye etti. Şüpheli kazayı ‘örgütlü suç’ kapsamında araştıran Malatya’daki özel yetkili savcılar dosyadan alındı. Dosya daha sonra Maraş’a gönderildi ve Savcı Habib Korkmaz’a verildi. Korkmaz, helikopterden kritik cihazları çalan isimler ve kaza kırım ekibini de kapsayacak şekilde şüpheliler hakkında yüklenen suçlardan kamu adına kovuşturmaya yer olmadığını savundu.

Karardan önce terfi
Ardından Çorlu Başsavcılığı’na terfi ettirildi. Eşi sağlık müdürü yapıldı. Korkmaz’ın kararını kaldıran Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Maden ise görevinden alınıp, Kayseri’ye düz hakim olarak atandı. Dosya son olarak savcılar Mevlüt Kısır ve Necati Kazak’a geldi. Onlar da 132 şüpheliler hakkında ‘takipsizlik’ kararı verdi. Kazak’ın, kararı yazmadan iki ay önce terfi ettirilerek, HSYK tarafından Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığına atandığı ortaya çıktı. Orada da Başsavcıvekili yapıldı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin