VOA ve Deutsche Welle’den RTÜK’ün kararına itiraz!

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Amerika’nın Sesi (VOA), DW Türkçe ve Euronews haber kuruluşlarına lisans zorunluluğu getirmesiyle ilgili kararını 21 Şubat günü internet sitesinde yayınlamasının ardından Deutsche Welle (DW), Amerika’nın Sesi (VOA), lisans başvurusunda bulunmayacaklarını belirterek konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

VOA: TEK AMACI SANSÜR UYGULAMAKTIR

VOA tarafından yapılan açıklamada karara yasal yollardan itiraz edileceği bildirildi.

Açıklamada ‘‘Lisans, radyo ve TV yayıncılığında kullanılan bir kuraldır, çünkü yayın spektrumu sınırlı bir kamu kaynağıdır ve hükümetlerin, bunun daha geniş kamu yararına kullanılmasını sağlamak için spektrumu düzenleme sorumluluğu vardır. Bununla birlikte internet, sınırlı bir kaynak değildir ve internet dağıtımı için bir lisans gereksiniminin olası tek amacı sansür uygulamaktır’’ denildi.

Açıklamada VOA Genel Müdür Vekili Yolanda López’in şu sözlerine yer verildi:

”Amerika’nın Sesi, Deutsche Welle veya Türkiye’deki herhangi bir bağımsız, profesyonel kamu haber servisinin internet sitelerinin engellenmesi tehdidi endişe verici. Amerika’nın Sesi’nin bağımsız gazeteciliği, ne bunun ne de başka bir hükümetin sansürle ya da sansür algısıyla sonuçlanan denetimine tabi tutulabilir.”

Açıklamada ”Bu nedenle başka bir seçenek kalmadığı için, VOA RTÜK’ün lisans için başvurması gerektiği şeklindeki kararına itiraz etmekten başka bir yol kalmadığına inanmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.

DEUTSCHE WELLE: TÜRK MAHKEMELERİ NEZDİNDE DAVA AÇACAĞIZ

Almanya’nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) lisans başvurusunda bulunmayacağını belirterek, konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı.

DW’den yapılan yazılı açıklamada, RTÜK’ün, DW’nin internet aracılığıyla Türkiye’ye yönelik yayınlarını sürdürebilmesi için 72 saat içerisinde lisans başvurusunda bulunmasını istediği belirtildi. İlgili tebligat, RTÜK’ün internet sitesinde 21 Şubat 2022 tarihinde yayınlanmıştı.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, DW Genel Müdürü Peter Limbourg konuyu şu sözlerle değerlendirdi:

“Türkiye’de yerel medya halihazırda kapsamlı bir düzenlemeye tabi tutuluyorken, şimdi uluslararası medyanın da haberleri kısıtlanmaya çalışılıyor. Bu önlem, programların yayın şekilleriyle değil, doğrudan gazetecilik içerikleriyle ilgilidir. Bu, münferit, eleştirel haberlerde, bu haberlerin silinmemesi halinde Türk yetkililere tüm içerikleri engelleme fırsatı verir. Bu da sansür olasılığını açık hale getirir. Buna karşı çıkacağız ve Türk mahkemeleri nezdinde dava açacağız.”

Açıklamada, DW’nin haber sunan diğer uluslararası kuruluşların yanı sıra, Türkiye’de insanların bağımsız bilgi alabilecekleri az sayıdaki kaynaktan biri olduğu vurgulandı. DW’nin yanı sıra Amerika’nın Sesi (Voice of America) ve Euronews de RTÜK’ün internet sitesi aracılığıyla lisans başvurusunda bulunmaları gerektiği konusunda bilgilendirildi.

Açıklamada, DW’nin 2019 yılında kabul edilen yasa uyarınca Türkiye’de bir irtibat bürosu kurduğu belirtilerek, Şubat 2020’den bu yana da Türkiye’deki ilgili bakanlığa kayıtlı bulunduğu ve bu kaydın İstanbul’daki muhabir ofisinden bağımsız olduğu belirtildi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin