Türk futbolunda bir başarı modeli: Altınordu

HABER-İNCELEME | EFE YİĞİT

Hırvat forvetlere geçit vermeyen genç defans oyuncusu Çağlar Söyüncü, otoritelerden tam not aldı. Bundesliga takımlarından Freiburg formasını giyen Çağlar, zannettiğiniz gibi ‘gurbetçi oyuncu’ değil. Doğma büyüme Türkiyeli. Freiburg’a ise TFF 1. Lig takımı Altınordu’dan transfer oldu. İzmir’in köklü kulüplerinden Altınordu, son yıllarda Türk futboluna kazandırdığı futbolcularla adından söz ettiriyor.

CUMHURİYET’LE YAŞIT BİR KULÜP

Altınordu, Cumhuriyet ile yaşıt bir kulüp. 26 Aralık 1923’te kurulan İzmir takımı Altınordu, Kurtuluş Savaşı sırasında faaliyetlerine ara vermişti. Kulüp için Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış bir ülkeye uygun düşecek bir isim üzerinde duruldu. Çeşitli alternatiflerden sonra Altınordu genel kabul gördü. İzmir Futbol Ligi’nde 6 şampiyonluğu bulunan Altınordu, 1959’da start alan Milli Lig’e (Süper Lig) İzmir’den katıldı. 1959-70 arasında inişli çıkışlı bir grafik çizen takım, bu arada ligden düşüp tekrar yükseldi. En son 1969-70 sezonunda 1. Lig’den (Süper Lig) düşen Altınordu, uzun yıllar 2. Lig, 3. Lig ve amatör kümede mücadele etti. 2013-14 sezonunda 22 yıl aradan sonra TFF 1. Lig’e yükselme başarısını gösterdi. Halen TFF 1. Lig’de mücadele etmeye devam ediyor. Bu sezon 3 maç sonunda topladığı 4 puanla 6. sırada bulunuyor.

BAŞARININ MİMARI MEHMET ÖZKAN

Altınordu’nun son yıllarda yakaladığı başarı grafiğinde Başkan Seyit Mehmet Özkan ve ekibinin imzası var. Uzun yıllar Bucaspor başkanlığını yapan Mehmet Özkan, 1997’de kulüp başkanıyken, kulüplerin transfer politikalarındaki yanlışlığı vurgulayarak görevinden istifa edip altyapının başına geçti. 2006’da Buca Futbol Akademisi’ni kurup, Türkiye’nin en iyi futbol eğitim tesislerinden biri haline getirdi. 2012’ye kadar genç milli takımlara 20’ye yakın oyuncu gönderen Buca Futbol Akadimesi’nin gelecek vaat eden gençleri Türkiye çapında birçok birinciliklere imza attı. 2012’de kulüp yönetimiyle yaşanan sıkıntılardan dolayı ekibiyle birlikte bir daha dönmemek üzere Bucaspor’a veda edip, futbol şubesini şirketleştiren Altınordu’nun başına geçti.

AJAX, HOFFENHEİM VE VİLLARREAL MODELİ

Efe ve Yeşilyurt’ta Türkiye’nin en modern futbol tesislerini inşa eden Mehmet Özkan, 2016 yılı ortasında ise Torbalı’daki Altınordu Futbol Meslek Okulu’nu (AFMO) Türk gençlerinin hizmetine açtı. Tüm bunlarla birlikte ülkemizin en büyük futbol okulları organizasyonu olan Altınordu Futbol Okulları (AFO) 7 bin öğrenciye ve 80 şubeye ulaştırdı. Yaptığı yatırımların meyvelerini kısa sürede aldı. Altınordu profesyonel takımı 2 sezonda 2 şampiyonluk yaşayıp TFF 1. Lig’e yükselirken, genç takımlar kategorisinde 14 kupa alındı. Milli takımlara ise tam 27 oyuncu gönderildi. Altınordu, ‘yabancı oyuncu oynatmama’ kararı alan bir kulübümüz. Başkan Mehmet Özkan bunun gerekçesini, ‘Türk gencine yatırım yapılmadığını ve güvenilmediğini, bu ön yargıyı kırmak adına 76 milyonluk ülkemizde yaşayan 30 milyon gencimiz için’ olarak açıkladı. Seyit Mehmet Özkan, AFO’yu kurmadan önce Ajax (Hollanda), Hoffenheim (Almanya) ve Villarreal (İspanya) takımlarının proje ve yapılanmalarını yakından inceledi.

CENGİZ ÜNDER TRANSFERİ EN ÇOK ALTINORDU’YA YARADI

Türk futbolunda sıra dışı işlere imza atan Altınordu, bunun meyvelerini son yıllarda yetiştirdiği oyuncularla toplamaya başladı. Bu isimlerin başında Başakşehir’den Roma’ya transfer olan Cengiz Ünder geliyor. Altınordu futbol akadimesinden yetişen Cengiz Ünder, 1 yıl top koşturduğu Başakşehir’de tüm Türkiye’nin tanıdığı bir isim oldu. 15 milyon Euro’ya Roma’ya giden Cengiz Ünder sayesinde Başakşehir’in aldığı ücretin yüzde 30’u Altınordu’nun kasasına girdi. Altınordu, Cengiz Ünder’i Başakşehir’e geçtiğimiz yıl 700 bin Euro’ya satarken, sözleşmeye başka bir kulübe transferi halinde yüzde 30 pay alacağı maddesini eklemişti. Cengiz Ünder, Altınordu formasını giyerken aylık 2,500 TL ücret alırken, kulübüne bir yılda 5,3 milyon Euro kazandırmış oldu.

ÇAĞLAR SÖYÜNCÜ 5 BİN TL AYLIK ÜCRETLE OYNUYORDU

Aylık 5 bin TL ücretle Altınordu formasını giyen Çağlar Söyüncü oynadığı futbolla A Milli Takım kadrosunda yer bulmuştu. 2016-17 sezonu öncesi Almanya Bundesliga ekiplerinden Freiburg’a transfer olan Çağlar Söyüncü kulübüne 2,5 milyon Euro kazandırdı. Altınordu’nun kazancı sadece bonservisten olmadı, sözleşmeye eklettiği bonuslardan dolayı kulübe para akmaya devam etti. Altınordu, Freiburg Bundesliga’da kaldığı için 500 bin Euro, Çağlar ilk yılında 20 maçtan fazla forma giydiği için 150 bin Euro ve takım UEFA Avrupa Ligi’ne katılma hakkını elde ettiği için 200 bin Euro daha kasasına koydu. Çağlar Söyüncü’den şu ana kadar 3 milyon 800 bin Euro kazanan Altınordu, bu oyuncunun başka kulübe satılması durumunda yüzde 25 pay alacak.

SADECE YERLİ OYUNCULARLA OYNUYOR

Kadrosunda sadece yerli oyunculara yer veren Altınordu’nun Cengiz ve Çağlar’dan sonra vitrine çıkardığı bir başka isim ise kaleci Berke oldu. 3 milyon Euro bonservis bedeli biçilen 17 yaşındaki Berke, İngiliz devi Manchester City’nin gündeminde bulunuyor. Altınordu, 2015-16 sezonunda Antalyaspor’a sattığı Halil İbrahim ve Gökhan Yılmaz için 1 milyon TL, 2014’te Trabzonspor’a sattığı Gökhan Karadeniz için 900 bin Euro bonservis geliri elde etmişti.

Altınordu, istenildiğinde alt yapıdan başarılı gençlerin yetişeceğini tüm Türkiye’ye ispat etti. Bunu yaparken de alt yapıya yatırım yapmanın masraflı değil oldukça kârlı olduğunu gösterdi. Ancak alt yapıda başarı sabır ve prensipli çalışma ile geleceği için hemen başarılı olmak isteyen kulüplerin işine gelmiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin