Tokyo ve Lazio’nun ortak talihsizliği

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK

Küresel bir salgına dönüşen koronavirüsten dolayı tüm spor aktiviteleri kepenk indirdi. FIFA durumu, ‘2. Dünya Savaşı’ından sonra sporun en büyük krizi’ olarak tanımladı. Salgın döneminin uzamasıyla özellikle futbol kulüpleri oyuncuların maaşını ödemede ekonomik darboğaza girdi. Bundesliga’da iflas edecek kulüplerin sayısı şimdiden iki haneli rakama ulaşmış bulunuyor. Salgından dolayı en talihsiz bir şehir bir de kulüp var. Biri Tokyo, diğeri Lazio. 

Dünyanın top yekün ölümcül bir savaşa tutuştuğu 1914-18 arasında, savaştan doğal olarak sporda etkilendi. Ancak topyekün değil. Savaşın sürdüğü yıllarda bazı ülkelerde ligler devam etti. Savaşın ana aktörlerinden biri olan Birleşik Krallık’ta (İngiltere), kriket ve rugby ligleri vakit kaybetmksizin tatil edilirken, futbol kaldığı yerden devam etti. 1914-15 sezonunda hem lig hem de FA Cup oynandı. Ancak artan tepkilerden dolayı, İngiltere Futbol Federasyon’u geri adım atıp ligleri tatil etti. Yüz yıl öncesinin şartlarını dikkate aldığımızda bir çok spor branşı günümüz gibi ne yaygın ne de popülerdi. 

1939’da patlak veren 2.Dünya Savaşı’nın spora etkisi daha derinden oldu. 85 milyon insan hayatı kaybetti. Etkileri ve sonuçları daha büyük oldu. Hayatın durma noktasına geldiği, ölümün ansızın geldiği savaş yıllarında başta futbol olmak üzere bir çok branşta kepenk indirildi. Tıpkı bugün yaşanan korona salgını gibi. İngiltere, savaşın başlamasıyla Eylül 1939’da tüm spor aktivitelerini sonlandırdı. Naziler’in hava bombardımanları ülke için sporu devam ettirmeyi zaten imkansız kılacaktı. 

İngiltere’de savaş sırasında futbol hepten kepenk indirmedi. İçişleri Bakanlığı bir karar alarak bazı futbol maçlarının 8 bin kişiyi aşmayacak izleyici sayısıyla oynanabileceğini kararını aldı. Şartlar arasında maçların tahliye noktalarına yakın alanlarda oynanması vardı. Bu şekilde bazı bölgesel turnuvaların ve dostluk maçlarının oynanmasının yolu açıldı. Savaşın ardından FA Cup 1945-46 sezonundan, İngiltere Birinci Ligi ise 1946-47 sezonundan itibaren oynanmaya devam etti. Savaş boyunca bir çok sporcu kariyerini bir kenara bırakıp, cepheye koştu. Özellikle İngiltere ve Almanya’da çok sayıda futbolcu cephede elinde silahla savaştı. Birleşik Krallık’ta 1940 yılına gelindiğinde 629 futbolcu cepheye giderken, 80 kişi yaşamını yitirdi. 

Savaşın vurduğu ilk büyük organizasyon 1916 Olimpiyat Oyunları oldu. Ev sahipliğini Almanya’nın Berlin şehri yapacağı olimpiyatlar savaştan dolayı yapılamadı. Almanların, olimpiyatlara ev sahipliği yapma isteği 20 yıl sonra gerçekleşti. 1936 Berlin Olimpiyatları, Hitler’in gövde gösterisi şeklinde geçti. Aynı zamanda en kirli organizasyon olarakta. 1940 Olimpiyatları’na ise Japonya ev sahipliği yapacaktı. Tıpkı bu yıl gibi. Ancak savaştan dolayı olimpiyatlar yapılamadı. Yine 1944’de oyunlara ev sahipliği yapacak olan Londra’da Tokyo ile aynı kaderi paylaştı. 

Japonlar, Tokyo ile 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmak için geri sayım yaparken bu kez önlerine koronavirüs çıktı. Euro 2020 bir yıl sonraya tehir edilirken, olimpiyatların yapılacağı ümidini Japonlar korudu. Ancak salgının faturasının giderek ağırlaşmasıyla ülkeler olimpiyatların ertelenmesi yönünde açıklamaları peş peşe yaptı. Olimpiyat Komitesi, Tokyo’nun ev sahipliğini bir yıl sonraya erteledi. Bu kez savaş değil, salgın engeli çıktı karşılarına. Ancak sevindiren gelişme ev sahipliğini bir yıl sonra yapacak olmaları. Tokyo, 1940’da savaşın iptal ettirdiği olimpiyat ev sahipliğine 24 yıl sonra 1964’de kavuşmuştu. 

Tokyo gibi bir başka talihsiz de Lazio kulübü. İtalya, her iki dünya savaşında da sezonu başlamadan tatil etti. Fakat bir futbol sezonunun başlayıp da yarıda kalması, koronavirüs öncesinde sadece bir defa gerçekleşmişti. İtalyan Serie A bu sezon 26. haftadan sonra tatil edildi. Sezonun akibetinin ne olacağı belirsizliğini koruyor. Zira, İtalya artık salgının merkezi konumunda bulunuyor. Bu sene olduğu gibi bu karardan etkilenen aktör yine Lazio’ydu.

Serie A’da bu sezon 26 hafta geride kalırken Juventus’un bir puan gerisinde ikinci sırada yer alan Lazio, bundan 105 yıl önce belki de kendisine ait olacak şampiyonluk unvanının Genoa’ya verilmesini izlemek durumunda kaldı. Serie A’da 1914-15 sezonu Birinci Dünya Savaşı nedeniyle yarıda kaldı. O dönem lig kuzey ve güney bölgelerinde iki ayrı turnuva şeklinde oynanıyordu. Bu turnuvaların galipleri şampiyonluk için karşı karşıya geliyorlardı. Lige ara verilmeden önce Lazio güney turnuvasını lider bitirmişti. Kuzey turnuvasında ise bitime bir maç vardı ve Genoa; Torino, Inter ve Milan’ın önünde liderdi.  Dört yıl boyunca bu sezonu hangi takımın şampiyon bitirdiği belirlenmezken sonrasında şampiyon ilan edilen takımın Genoa olduğu açıklandı. Neden Lazio değil de Genoa’nın şampiyon ilan edildiğinin ise resmi bir gerekçesi olmadı. Lazio savaşın en büyük kaybedenlerinden biri oldu. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin