Suriye Milli Takımı sürgünde başarı hikâyesi yazıyor

HABER-YORUM | EFE YİĞİT

İç savaşın vurduğu Suriye’de büyük trajediler yaşanmaya devam ediyor. Geriye yıkılmış ve parçalara ayrılmış bir ülke olan Suriye’de bugünlerde farklı bir başarı hikayesi konuşuluyor. Suriye milli takımı tarihi bir başarıya ulaşmaya adım adım ilerliyor. Hem de ülkesinden binlerce kilometre uzakta oynadığı maçlarla.

2010’DAN BU YANA SURİYE’DE MİLLİ MAÇ OYNANMIYOR

Suriye’nin en büyük şehri Halep’te futbol, uzun bir aradan sonra Ocak ayında yeniden oynanmaya başladı. Al-İttihad ile Al-Hurriya arasında oynanan karşılaşmayı tribünlerde birkaç yüz kişi seyrederken, 2-2 biten karşılaşma yoğun güvenlik önlemleri altında oynandı. Seyirciden çok polis ve asker vardı statta. Halep’te, tam 5 yıl aradan sonra ilk resmi karşılaşma yapılmış oluyordu. Rejim muhaliflerine göre Halep’te oynanan bu karşılaşma Beşar Esad’ın bir propagandasıydı. Amacı tüm dünyaya Halep’te hakimiyet kurduğunu göstermekti.

Futbol, Halep gibi bazı şehirlere geri dönmüş olsa da güvenlikten dolayı Suriye topraklarında hala milli maç oynanmıyor. Futbolun oynanmadığı statlara uluslararası insan haklarına göre, rejim tarafından hapishane ve askeri üs olarak kullanılıyor. Bu iddiayı Suriye Futbol Federasyonu reddetse de, FİFA 2010’dan bu yana Suriye Milli Takımı’nın ülkesinde maç yapmasına izin vermiyor.

ÇİN’İN MAKAO EYALETİ SURİYE’YE KAPILARINI AÇTI

2018 Dünya Kupası, Asya grup elemelerinde A Grubu’nda yer alan Suriye’nin rakipleri İran, Güney Kore, Özbekistan, Çin ve Katar’dı. Topraklarında milli maç yapması yasaklanan Suriye’nin ilk sıkıntısı maçlarını oynayacağı bir ülke bulmak oldu. Dost ülke sayısının çok azaldığı Suriye’nin milli takımına birçok ülke kapılarını kapattı. Milli takım maçlarını Ortadoğu ülkelerinde oynamak isterken Katar, Ürdün gibi ülkelerimden olumsuz cevap aldı. Mecburen daha uzaklarda maçlarını oynamak durumunda kalan Suriye’ye kapılarını açan ilk ülke Çin’e bağlı özerk Makao bölgesi oldu.

Kumarhaneleriyle ünlü Makao’nun ev sahipliği yapması ‘duygusal’ sebeplerdendi. Çin ve Güney Kore maçlarının Makao topraklarında oynanması karşılığında Suriye Milli Takımı’na 150 bin dolar ödemeyi kabul eden Makao’nun amacı maç için gelecek zenginlerin casinolara uğrayacağı ümidiydi. Ancak uluslararası ambargodan dolayı parayı havale etmesi mümkün olmayınca, Makao yönetimi de parayı nakit vermeyi kabul etmeyince Suriye’nin bu bölgede maç yapması suya düşmüş oldu. Mecburen yeniden arayışa giren Suriye Milli Takımı’na kapısını Malezya açtı.

20 SAATLİK OTOBÜS YOLCULUĞU İLE MAÇA GİDİLDİ

Suriye Milli Takımı’nı oluşturan oyuncuların büyük bölümü Suriye’de veya Ortadoğu ülkelerinde oynayan oyunculardan oluşuyordu. Malezya’ya gitmek oldukça sıkıntılıydı. Grup elemelerine Özbekistan’la deplasmanda oynadığı maçla başlayan Suriye, Malezya’ya gitmek için Taşkent’ten İstanbul’a, oradan ise Kuala Lumpur’a 20 saat süren bir uçak yolculuğundan sonra maçın oynanacağı Serembran şehrine otobüsle gitti. Bu uzun ve yorucu yolculuk sonrası Güney Kore ile karşılaşan Suriye maçı 0-0 berabere bitirip ilk puanını alırken, 45 bin kişilik statta sadece 4 bin seyirci vardı.

Güney Kore ve İran maçlarını Serembran şehrinde oynayan Suriye, üçüncü maçı olan Özbekistan karşılaşmasına bu şehirde olan yerel bir organizasyondan dolayı Melaka şehrinde çıkacaktı. Suriye, Özbekistan’ı 1-0 yenerken tribünlerde sadece 350 taraftar hazır bulundu. Katar’ı 3-1 yendikleri maçta ise tribünlerde 300 seyirci vardı. Bu alandaki rekorunu Çin karşısında kıran Suriye, bu maça 4 bin 737 seyirci çekebilmişti.

BOŞ TRİBÜNLERE OYNUYOR AMA YENİLGİ YÜZÜ GÖRMEDİ

Ülkesinden 7500 km uzakta maçlarını boş tribünler önünde oynayan Suriye, Malezya’da oynadığı karşılaşmalarda yenilgi yüzü görmedi. Grupta oynadığı 10 maç sonunda 13 puan toplayıp grubu üçüncü sırada tamamlayan Suriye, B Grubu’nun üçüncüsü Avustralya ile playoff maçı oynamaya hak kazandı. Takım kaptanı Abdurazak Hüseyni, Suriye’de binlerce taraftar önünde oynadıklarını Malezya’da boş tribünler önünde oynamalarının konsantrasyonlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Suriye’nin en dikkat çeken oyuncusu ise Firas al-Kharbin oldu. İç savaş çıktığında muhaliflerin safında yer alıp rejime karşı mücadele eden al-Kharbin 2017’de radikal bir karar vererek rejim saflarına geçip, yeniden milli takıma döndü.

Suriye-Avustralya arasında playoff’un ilk maçı bugün Malezya’da oynanacak. Suriye, Avustralya engelini aşarsa tarihinde ilk kez katılmaya hak kazanacağı 2018 Dünya Kupası önünde son bir engel kalacak. Kuzey – Orta Amerika Konfederasyonu grup elemelerinde 4. olan Kosta Rika ile bir payoff maçı daha oynayacak. Suriye bu iki engeli aşarsa tarihinde ilk kez Dünya Kupası finallerine katılacak. Suriye’nin bu başarısı sıradan bir başarı olmayacak. Topraklarından binlerce km uzakta boş tribünler önünde oynayıp da, Dünya Kupası’na katılmayı başaran ilk ülke olarak tarihe geçecek. Tabi bütün bunların gerçekleşmesi için önce Avustralya ardından Kosta Rika engelini aşması gerekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin