Süper Lig’den Bölgesel Amatör Lig’e: Bucaspor

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

Türkiye’nin 3. büyük şehri olan İzmir’i futbolda uzun yıllardır Altay, Karşıyaka, Göztepe ve Altınordu takımları temsil etti. Şimdilerde İzmir’i Süper Lig’de sadece Göztepe temsil ediyor. Göztepe 7 hafta sonunda topladığı 9 puanla 11. sırada yer alıyor. İzmir’in gözde ekibi Altay ise TFF 1. Lig’de mücadele edip, Süper Lig’e çıkma hayalleri kuruyor. Altay ile birlikte TFF 1.Lig’de yer alan bir başka İzmir ekibi Altınordu ise puan sıralamasının altlarda yer buluyor.  Karşıyaka ise 3. Lig Grup 2’de tutunmaya çalışıyor. İzmir futbolunun bir zamanlarda Süper Lig’deki temsilcilerinden Bucaspor ise dramatik bir düşüş yaşayıp, dibe vuran bir ekip oldu.

Bucalı gençler Süleyman Atakan, Bekir Eromat, Niyazi Gökgönül, Hasan Yalçınkaya ve Niyazi Aktaş tarafından 11 Mart 1928’de kurulan sarı-lacivertli renkli Bucaspor, İzmir’in 6. kulübü oluyordu.  Karşıyaka (1912), Altay (1914), İzmirspor (1923), Altınordu (1923) ve Göztepe’den (1925) sonra ilk adı Buca İdman Yurdu olarak kurulan kulübün ilk başkanlığını dönemin belediye başkanı Muzaffer Ersezgin üstlendi. 1937’de Altay ve Altınordu ile birleşerek Üçokspor adını aldı. 1939’da kulüpler, eski haline geri döndü.

Şimdilerde önlenemeyen bir düşüş yaşayan Bucaspor, mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig (BAL) 10. Grup’da dibe vurmuş bulunuyor. Salih Uçan, Hasan Kabze, Mehmet Batdal, Emre Güral ve Ozan İpek gibi isimleri Türk futboluna kazandıran Bucaspor, son yıllarda önlenemeyen bir çöküş yaşadı.

Bu sezon grubunda oynadığı 4 maçta puanla tanışamayan ve eksi 12 averajla son sırada yer alan Bucaspor ’İzmir’in Fırtınası’ olarak anıldığı yıllar yerine şimdilerde taraftarlarını kahretmeye devam ediyor. Bucaspor, ilk olarak 2008-09 sezonunda 2. Lig’de şampiyon olup tarihinde ilk defa TTF 1. Lig’e adını yazdırdı. Aynı sezon yeni stadına da kavuşan sarı-lacivertliler, 2009-10’da TFF 1. Lig’de kaliteli kadrosuyla rakiplerinin korkulu rüyası olup, tarihi bir başarıya imza attı. Sezon sonunda Süper Lig’e yükseldi. Bucaspor’un çöküşü büyük umutlarla geldiği Süper Lig’de başladı ve kötü gidişata bir türlü engel olunamadı.

2010-11 sezonunda Süper Lig’e yükselen Bucaspor, İzmir’in 7 senelik Süper Lig özlemine son veren takım oluyordu. Bucasor’un tarihinde 8 Mayıs’ın ayrı bir yeri vardı. 8 Mayıs 2010’da adını Süper Lig’de mücadele edecek takımlar arasında yazdıran Bucaspor, tam bir yıl sonra 8 Mayıs 2011’de sezonun bitimine 2 hafta kala ligden düşmeyi garantiliyordu.

Tarihinde ilk kez çıktığı Süper Lig’de tutunmak için kadrosuna yüksek maliyetli oyuncular dahil etti. Süper Lig’e çıktığı sezon küme düşmesinin maliyeti oldukça ağır oldu. O dönemden sonra sürekli maddi sorunlarla uğraşan ve özellikle eski yabancılarına olan borçları yüzünden FIFA dosyalarıyla boğuşan Bucaspor, her sene transfer yasağı ve puan silme cezalarıyla karşı karşıya kaldı. Bucaspor, 2012-13 sezonunda toparlanıp 1. Lig’de Play-Off oynasa da ayağa kalkamadı. Artık maddi krizleri aşamayan sarı-lacivertliler birçok yıldızı yetiştirdiği altyapısına da sorunları yansıttı. Eğitim gören futbolculara erzak ve malzeme bulmakta dahi zorlanan Bucaspor, 2014-15’te 1. Lig’e veda etti. 2015-16 ve 2016-17 sezonunda 2. Lig’de kıl payı kalan Bucaspor, ertesi sene ise 3. Lig’in yolunu tuttu. Geçen sezon 3. Lig’de 28 puanla sonuncu olan İzmir ekibi, 35 yıl sonra amatör kümeye döndü.

Üst üste lig düşen Bucasor, adeta kaderine terk edildi. Zorluklar ve apar topar kurduğu kadroyla katıldığı BAL’da da ilk 4 hafta umduğunu bulamadı. Yıllar sonra yeniden Buca İlçe Stadı’na dönen takım, Çiğli Belediyespor’a 4-0 yenilerek sezona başladı. Buca, sonraki haftalarda Gebzespor’a 5-0, Bağcılarspor’a 2-0 ve Atlasspor’a 2-1 yenildi. Alınan kötü sonuçların ardından teknik direktör Nedim Akgül istifa etti. Bucasporlu futbolcuların ve teknik ekibin ise sezon başından bu yana paralarını alamadıkları iddia edildi. Taraftarlar ise sosyal medya üzerinden isyan bayrığı açarak Bucaspor’un sahipsiz bırakıldığını ve takımın hızla Süper Amatör Lig’e sürüklendiğini vurguladı.

Süper Lig’de 2010-11 sezonunda mücadele eden Bucaspor, sezonu 16. sırada tamamladı. Ancak hafızalarda kalan başarısı Türkiye Kupası’nda çeyrek finale kalması oldu.  Konyaspor’u deplasmanda 1-0 yenerek Türkiye Kupası’nda gruplara kalmayı başaran Bucaspor, gruplarda ilk maçında Malatyaspor’u evinde 2-1 ile geçti. Fenerbahçe’yi 3-2 yenerek tarih yazan Bucaspor, Gençlerbirliği’ne 2-1 yenilmesine rağmen deplasmanda Ankaragücü’nden beraberlik kopararak çeyrek finale çıkmayı başardı. Çeyrek finalde Gençlerbirliği’ne deplasmanda 2-0, evinde 2-1 kaybeden Bucaspor, çeyrek finalde elendi fakat tarihinin en büyük kupa başarısını elde etti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin