Srebrenitsa Anneleri’nden Avrupa’ya çağrı: 11 Temmuz Soykırım Anma Günü olsun

Sırplar tarafından 11 Temmuz 1995’te gerçekleştirilen ve çocuk, kadın, erkek 8 bin 372 Müslüman Boşnak’ın hayatını kaybettiği Srebrenitsa Katliamı için anma günü Avrupa Konsiye’nin gündeminde. Srebranitse Anneleri 11 Temmuz’un Avrupa’da “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” ilan edilmesi için Strasbourg’da Avrupa Konseyi’ne resmen başvuru yaptı. Talebe Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nden destek geldi.

Deutche Welle’nin haberine göre, Srebrenitsa katliamı sırasında yakınlarını kaybeden anneler adına Strasbourg’da Avrupa Konseyi’ni ziyaret eden Munira Subasiç ve Kada Hotiç, 11 Temmuz’un gelecek yıldan itibaren kurum olarak Avrupa Konseyi ve Avrupa ülkeleri tarafından “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” ilan edilmesi çağrısında bulundu.

BEŞ GÜNDE 8 BİN 372 BOŞNAK MÜSLÜMANI KATLETMİŞLERDİ

Daha sonra Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı tarafından “soykırım” olarak tanımlanacak katliamlar 11 Temmuz 1995 tarihinde başlamış ve 5 gün sürmüştü. Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar bu süre içinde, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu en az 8 bin 372 Müslüman Boşnağı katletmişti.

Srebrenitsa Anneleri 11 Temmuz’un anma günü ilan edilmesi talebini Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’a iletti. Avrupa Konseyi’nin talebi nasıl değerlendireceği henüz bilinmiyor. Ancak Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic Srebrenitsa Anneleri’nin talebini desteklediğini bildirdi.

İNSAN HAKLARI KOMİSERİ’NDEN DESTEK

Mijatovic, Avrupa Konseyi binasındaki “Srebrenitsa Anneleri’nin Adalet İçin Uzun Soluklu Mücadelesi” temalı fotoğraf sergisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Avrupa ve dünyada birçok kişinin Srebrenitsa soykırımından bihaber olduğunu, hatta inkâr ettiğini” belirtip, bu durumun “soykırım kurbanlarına hakaret ve barış ve barışma için tehdit olduğunu” söyledi.

Mijatovic, “Anneler olarak 11 Temmuz’un Srebrenitsa Soykırımı’nı Resmen Anma Günü ilan edilmesi için Avrupa Konseyi’ne çağrıda bulunuyorsunuz. Bu çağrınızda sizlerin yanındayım. Uluslararası toplum yıllar boyu görmezden geldi. Saf tutma ve nefret tohumlarını adalet tohumlarıyla değiştirmek için sizlerle birlikte yürüme zamanıdır” şeklinde konuştu.

“SORUNU AVRUPA YARATTI”

Srebrenitsa Anneleri, Avrupa Konseyi’nden, “soykırımı” inkârın yasaklanmasına dair bir karar almasını da istedi. Srebrenitsa’da yaşananları inkâr edenleri cezalandıracak somut bir karar alınması için Avrupa Konseyi’ni göreve çağırdıklarını söyleyen Munira Subasiç, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Sorunun temelinde Avrupa var. Sorunu yaratan Avrupa’dır. Bu nedenle çözümünde bize yardım etmek de Avrupa’nın vicdani görevidir” ifadelerini kullandı.

Subasiç sergi açılışında yaptığı konuşmada, kendi hesaplamalarına göre, Srebrenitsa’daki katliamlar sırasında üç gün içinde 10 bin 700 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Kendisinin 22 yakınını kaybettiğini, 5 binden fazla çocuğun da ya anne babasını birlikte ya da anne veya babasından birini yitirdiğini anlattı.

ULUSLARARASI ADALET DİVANI ‘SOYKIRIM’ OLARAK TANIDI

Bosna-Hersek’i oluşturan unsurlardan Sırp Cumhuriyeti, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta Srebrenitsa ve Saraybosna’da katledilen Müslaümanların sayısının azaltılması için geçtiğimiz aylarda girişim başlatmış, ancak bu girişim Avrupa’da yankı bulmamıştı.

Uluslararası Adalet Divanı 2007 yılında aldığı kararla Srebrenitsa’da yaşananları “soykırım” olarak tanımlamış, ancak yaşananların sorumlusunun Sırbistan olmadığı sonucuna varmıştı.

Srebrenitsa’da yaşananlar “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da gerçekleşen en büyük katliam” olarak niteleniyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin