Her spor, spor mudur?

Spor yapmak, sağlık için çok faydalı. Fakat bilinçsiz yapılan spor aktiviteleri, yaralanmaları da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, bilinçsiz spor yapıldığında kârdan çok zararının oluşabileceğine dikkat çekiyor. Peki nasıl spor yapmalı, nelere dikkat etmeli? İşte uzmanlardan önemli tavsiler:

–   Fiziksel kondisyonun, yapılan spora uygun olması gerekiyor. Muntazam aralıklarla yapılan antremanlar, sizi spora uygun hale getirecek ve sakatlık oranı azalacaktır.

–  Yapılan sporun kurallarını çok iyi bilmek gerekiyor. Bilhassa temas sporlarında bu çok önemli. Kurallara uyulmadan yapılan sporlarda sakatlık oranı da artıyor.

–   Yapılan spora uygun giyinmeli ve uygun ekipman kullanılmalı.

–   Sporun türüne göre dizlerimizi, ellerimizi, gözümüzü, dişlerimizi ve baş koruyucu ekipman kullanmalı.

–   Sakatlıkların önlenmesinde istirahat önemli bir konu. Yorgun olarak yapılacak spor sonrası sakatlık oranlarında artma gözlenmekte. Aynı sporun uzun süre yapılması, ya da yapılan bir müsabaka sonrası diğer bir müsabakaya devam etmek daima vücudumuz için zararlı olacaktır.

–   Yapılacak her sportif aktivasyon öncesinde mutlaka iyi bir ısınma ve germe yapılmalıdır. Isınma ve germeler sizi yapacağınız spora uygun hale getirir yani sizi yapacağınız spora hazırlar.

–   Yorgunken ya da ağrı olduğunda asla spor yapılmamalı. Ağrı, bir problem olduğunu gösterir. Üzerine gitmekle daha sonra ciddi sorunlar yaratacak sakatlıklarla yüz yüze kalabilirsiniz.

Yaralanmalar nasıl hissedilir? Ne yapmalı?

Eklemde ya da sakatlanan bölgede ani ve şiddetli ağrı, şişlik, bacak ya da uylukta ise üzerine basamama, eklemi oynatamama, kırık ya da çıkıkta o bölgede şekil bozukluğu oluşabilir. Ağrı sonrası yapılan spor bırakmalıyız. Sonra sakatlanan bölgeye kompresyon bandajı uygulamalı ve üstünden buz kompresi uygulamalıyız.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin