Sosyal medya şirketleri neden birbirine özeniyor?

Haberler için Twitter, artistik fotoğraf paylaşımı için Instagram, videolar için Youtube, arkadaşlarla iletişim Facebook, mesajlaşma için WhatsApp ve Snapchat…

Bu sosyal platformların her biri, farklı bir ihtiyaçtan doğmuştu. Ya da kullanıcıları onlara, belki kurucularının bile hayal etmediği bir kimlik kazandırdı. Twitter’ın gazetecilik ve siyaset tartışmaları için en uygun mecra olacağını, kim öngörebilirdi ki? Ya da WhatsApp’ın, FaceTime’ın normal aramaların yerini almasını kim bekleyebilirdi ki?

Ancak sosyal medya kuruluşları, pratik koşullarla oluşturulmuş bu ayrımları artık pek önemsemiyor. Sadece fotoğraf, sadece yazışma ya da sadece video paylaşım işinde kalmak, uzun vadede kaybettirecek bir pozisyon hâlini aldı. Eğer sosyal medyanın geleceğinde rol almak istiyorsanız, insanların internette yapmak istediği her türlü aktiviteyi tek bir App/Platform üzerinden yapabilmelerine olanak sağlamalısınız.

AYNI HEDEFE GÖZ DİKİLİYOR

Sözgelimi, Facebook uzunca bir süredir “gününüzü paylaşın” mottosu etrafında devam eden kullanılırlığını, şimdilerde habercilik ve video paylaşım amaçlarına doğru genişletmeye çalışıyor. Twitter’ın haber ve yorumda liderliğine göz diken Facebook, haber platformlarını ortamına çekmeye çalışıyor. Bu alanda yalnız değil: Snapchat ve WhatsApp gibi uygulamalar da habercilere çeşitli alternatifler sunmayı hedefliyor.

Mobil video paylaşımının beklentilerin çok üstünde yaygınlaşmasının ardından, bütün bu şirketler yeni duruma ayak uydurmak zorunda hissediyorlar. Gönderilen sesli, görüntü mesajların görüldükten hemen sonra silinmesiyle ünlenen Snapchat, kullanıcılara ‘kalıcı’ albümler yapma imkânı sunarak, hedef kitlesini genişletmeye çalışırken, Instagram ve Twitter da video paylaşım konusunda yeni olanaklar deniyor.

Google’ın 2006’da satın aldığı Youtube bile, video paylaşım alanındaki liderliğini kimseye kaptırmasa da, kullanıcılarına platform içi mesajlaşma imkânı sunarak Facebook’un video ataklarına cevap vermeye hevesli.

Bütün sosyal medya platformlarının birbirine benzemeye başlaması, yakın zaman sonra başlayabilecek bir tekelleşme savaşının habercisi olabilir. Yakında bu şirketler, kullanıcılarını elde tutabilmek için çok farklı pazarlama teknikleri ve önerilerle kapınızı çalarsa şaşırmayın!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin