Siz de yatmadan önce telefonunu şarja takanlardan mısınız?

Akıllı telefonlarla ilgili şikâyetlerin başında batarya sıkıntısı geliyor. ‘Batarya zayıf’ uyarısı can sıkmakla kalmıyor, telefonunuzun en lazım olduğu anda karşılaştığınız bu durum işlerinizin de aksamasına yol açıyor.

Çabuk şarj teknolojileri (Quick Charge gibi) ile hızlı şarj imkânları ve telefonların geliştirilen batarya sistemlerine rağmen bu sorun tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Bu problemi aşmak istiyorsanız yapmanız gerenler var. Öncelikle ‘telefonunuzun şarjı yüzde 100 olduktan sonra elektriğe bağlı kalmasın’ önerisinin bir şehir efsanesi olmadığına artık inanın. Telefonunuz şarja bağlı kalmaya devam ettikçe bataryanız yüksek strese giriyor. Bu da bataryanın kullanım süresini ciddi şekilde düşürüyor. Öyleyse işe gece yatarken telefonunuzu şarja takmaktan vazgeçmeyle başlayabilirsiniz. Böylece kısa sürede dolan bataryanız, siz uyanıncaya kadar saatlerce elektriğe bağlı kalmaz. Uyandığınızda telefonunuzun performansı daha yüksek olur.

‘İhtiyacım var ful dolsun’ diyorsanız tabiî ki bunu yapabilirsiniz. Ancak, mümkünse bataryanızdaki stresi azaltmak için telefonunuzu ya da akıllı cihazınızı, fişte uzun tutmak bir yana yüzde 80 olduğunda şarjdan ayırın. Unutmayın, cep telefonlarınızda lityum-iyon (li-ion) piller bulunur. Bu bataryaların tam doluma ihtiyacı yoktur. Sıradan pillere göre de daha hızlı şarj olurlar.

Bir başka söylenti diyebileceğimiz bilgi ise, gün içinde kısa süreli şarj edilen pillerin öleceği yönünde. Aksine, telefonunuzun içindeki li-ion bataryalar kısa süreli dolumlarda daha verimli sonuç verir. Bir tüyo; En iyi şarj, yüzde 10’un altına düşen cihazın elektriğe bağlanmasıyla sağlanır. Bunu Apple başta olmak üzere her telefon firması tavsiye ediyor.

Karşı tezi savunanlar yok mu? Var elbet. Akıllı telefonların şarjlarının da akıllı olduğu, dolayısıyla yüzde 100’den sonra bataryanın kendini kapattığı ve elektrik akımından etkilenmediği bilgisi yanlış değil. Fakat, doluluk yüzde 100’e ulaştığında cihaz akımı kesse de cihaz gece boyunca şarj işlemini sürdürür. Çünkü, konuşmasanız bile akıllı cihazınız kendi içinde bazı işlemlere devam eder. Bataryanızda yaşanan bu ufak kayıpları telafi etmek için fişe takılı cihazınız sürekli şarj durumuna geçer. Batarya stresi denen durum bu sebeple orta çıkar. Ayrıca sıcak bir ortam da söz konusu ise cihazınızda yüksek ısınma problemi baş gösterebilir. Yüksek ısınmalar pilin verimsizliğine yol açmakla kalmaz, bataryanızı şişirebilir, ekranınızın sararmasına hatta kartınızın yanmasına yol açabilir.

Tüm bu bilgilere rağmen tam performanslı bir bataryaya sahip olabilecek misiniz? İki yılda bir yeni cihaz alıyorsanız, cevap evet… Çünkü ilk yıl enerji kaybı yaşamadan pilinizi kullanabilirsiniz. İki yıldan sonra her cihazda kullanma durumuna göre düşüşler yaşanır. ‘Ben zaten sene geçmeden yeni modelle cihazımı yeniliyorum’ diyorsanız, bu yazıdaki öneriler size hitap etmiyor demektir. Ama sattığınız ikinci el cihazınızı alan kişiye iyi bir cihaz bırakmak istiyorsanız telefonunuzu kullanırken bu tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin