Sigara içmiyorum KOAH olmam demeyin!

Sigara tiryakilerini bekleyen KOAH hastalığı, sigara dumanına maruz kalanları da tehdit ediyor. Uzmanlara göre, bu ölümcül hastalığa yakalanmamak mümkün. Tek yapmanız gereken kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakmak.

Duraklarda, parklarda, hastane ve okul bahçelerinde, taksilerde sigara içmek yasak olmasına rağmen bu kural çiğneniyor. Haliyle sigara içmeyen bir çok kişi sigara içmeden pasif olarak etkileniyor, zehirli dumanı solumak zorunda kalıyor. Dünyada ölüm sebepleri arasında 3. sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’dan (KOAH) yılda 210 milyon kişi etkileniyor. Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH’a yol açıyor.

Özellikle 40 yaşından sonra görülen KOAH, sinsi ve zor fark edilen bir hastalık. Kişilerde önceleri yokuş ve merdiven çıkarken kendini gösteren nefes alma güçlüğü ile başlıyor. Zamanla bu durum ilerliyor ve düz yolda da solunum sıkıntısı ortaya çıkıyor. Gece uykudan uyandıran, uyutmayan nefes darlığı şekline ilerliyor. Kişi, nefes darlığından dolayı günlük işlerini yapamayacak ve başkalarının desteğine ihtiyaç duyar hale geliyor.

Nefes ölçüm testinde hava yolu tıkanıklığının saptanması ile teşhis edilen KOAH, her ne kadar sinsi ilerleyen bir hastalık olsa da önlenebilir ve tedavi edilebilir. Tedavide ilk yapılması gereken sigaranın bırakılması ve kapalı ya da açık alanlarda sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınılmasıdır.

SİGARA CAN YAKIYOR

Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin ediliyor. Dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan eden Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanıyor. Sigara içme, akciğer kanserinin oluşumunda en önemli faktör olarak bildiriliyor. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin