SGK’nın onay verdiği sağlıkçılar ‘vazife malulü’ sayılacak!

Sağlık çalışanlarının koronavirüsün “meslek hastalığı” sayılması için aylardır verdikleri mücadele sonuç verdi. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sebahattin Aydın, koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının “vazife malulü” sayılması için genelge yayımladı.

Salgın sürecinde yüzlerce üyesini kaybeden ve büyük bir iş yüküyle boğuşan sağlık çalışanlarının Kovid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için verdikleri mücadele sonuç verdi. Sağlık Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Aydın’ın 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, sağlık çalışanlarının meslek hastalığı veya vazife malullüğü hükümlerinden yararlanabileceği kaydedildi. Genelgede, “Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Kovid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca ‘malul’ olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 14’üncü ve 47’nci maddelerine göre ‘meslek hastalığı’ veya ‘vazife malullüğü’ hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir” denildi.

TÜM İŞLEMLER İVEDİ ŞEKİLDE YÜRÜTÜLECEK

Genelgede başvuruların alınması için de teşkilatlara uyarıda bulunularak, “Kovid-19 nedeniyle meslek hastalığı veya vazife malullüğüne ilişkin tüm iş ve işlemlerin ivedi şekilde yürütülmesi için Merkez ve Taşra ilgili hizmet birimlerimizce gereken tüm tedbirlerin alınmasını önemle rica ederim.” talimatı verildi

Genelgeye göre sağlık çalışanlarının başvuruları il, ilçe sağlık müdürü, başhekim gibi ilgili birim amirine yapılacak sonrasında ise İl Sağlık Müdürü tarafından onaylanacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki memurlar ile ilgili onaylanan başvurular il Sağlık müdürlüklerince Sağlık Bakanlığı’na gönderilecek. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda istihdam şekli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamı dışında görev yapan çalışanlara ilişkin onaylanmış başvurular ise, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne sevk edilecek.

Üniversitelerde çalışan hekimler için ise başvurular üniversiteler tarafından alınacak, daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ya da ilgili sosyal güvenlik il müdürlüklerine, özel sağlık kurum ve kuruluşunda çalışanların başvuruları ise çalıştıkları kurum tarafından alındıktan sonra sosyal güvenlik il müdürlüklerine gönderilecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin