Sermaye Körfez’den goller Avrupalıdan [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

Küresel mali krizin kendini hissettirdiği 2008’ten itibaren Avrupa futbolunda bazı kulüpler Arap sermayesi ile nefes almaya başladı. Arap sermayesinin lüksü içinde yaşayan bu kulüpler; İngiltere’den Manchester City, Fransa’dan Paris Saint Germain ve İspanya’dan Malaga oldu. Yine sponsorluk anlaşmalarıyla milyonlarca Euro’yu kasasına koyan Arsenal (İngiltere), Milan (İtalya), Barcelona ve Real Madrid’i (İspanya) da eklemek gerekiyor. Bu takımlar arasına bu yıl Türkiye’den Trabzonspor da girdi.

9 YILDA 1,2 MİLYAR EURO TRANSFER

Hep Manchester United’ın gölgesinde kalan Manchester City, Birleşik Arap Emirlikleri sermayesinden önce tarihinde sadece iki kez şampiyonluk sevinci yaşamıştı. 1 Eylül 2008’de kulübün talihini değiştirecek imzayı Abu Dabi Emiri Şeyh Mansur bin Zayed al Nahyan (Birleşik Arap Emirlikleri) attı. Bu tarihe kadar İngiltere’de transfer borsasını Chelsea yönlendirirken, Şeyh Mansur’un sahip olduğu Manchester City, Chelsea’nın bu özelliğini elinden aldı. Aradan geçen 9 yılda transfere 1,2 milyar Euro harcayan Şeyh Mansur, bu paranın karşılığı olarak 2012 ve 2014’te 2 şampiyonluk gördü. Bu sezon 213 milyon Euro’luk transfer yapan Manchester City, ünlü teknik adam Josep Guardiola’yı takımın başına getirmesine rağmen şampiyonluk yarışında Chelsea’nın gerisinde kaldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin havayolu şirketi Emirates ise Real Madrid, Arsenal, Milan, Paris Saint Germain, Olympiacos ve Hamburg takımlarının sponsoru. Arsenal ile 2004’te 100 milyon sterlin karşılığında dünyanın en yüksek sponsorluk anlaşmasını imzalayan Emirates, İngiliz kulübünün yeni stadına adını verdi. Katar havayolları ise Barcelona’ya yıllık 35 milyon Euro forma sponsorluk ücreti ödüyor.

FRANSA’DA KATAR-RUS MÜCADELESİ

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar da hem adını futbol dünyasında duyurmak hem de Dünya Kupası’nın reklamını yapmak için 31 Mayıs 2011’de Fransa’nın köklü kulüplerinden Paris Saint Germain’i (PSG) alarak işe başladı. Devlet fonu Qatar Investment Authority adlı grup, PSG’nin yüzde 70’lik hissesini satın alırken, ne kadar para ödendiği açıklanmadı. PSG’nin satılmasına en büyük tepkiyi ise dönemin UEFA Başkanı Michael Platini göstermişti. Platini, “Yabancı sermaye taraftarı olduğumu söyleyemeyeceğim. Hatta önüne geçmek için çeşitli çözümler arıyorum; ancak İngiliz ve Fransız yasaları bu çılgınlığı engellemek için yeterli değil. Katarlı bir başkan, Brezilyalı bir sportif direktör, İtalyan bir hoca ve farklı ülkelerden futbolcular… Böyle bir PSG hayal edemiyorum” diyerek tepkisini ortaya koyarken; PSG transferde milyonları harcayarak sahibinin ‘paraya para demediğini’ gösterdi. 2010-11 sezonunda transferde sadece 9 milyon Euro harcayan PSG, Katar sermayesinin gelmesiyle coşuyordu. PSG, 6 sezonda transfere 700 milyon harcarken, bunun karşılığını son 4 yılda art arda şampiyon olarak aldı. Bu sezon şampiyonluk yarışını ise Rus sermayesini ardına alan Monaco ile veriyor.

MALAGA EN KÖTÜ ARAP YATIRIMI

Malaga, Katar kraliyet ailesi tarafından alınan bir başka takım oldu. PSG ile aynı günlerde alınan Malaga, 2011-12 transfer döneminde harcadığı para ile İspanya’nın dünya devleri Real Madrid ve Barcelona’yı geride bıraktı. La Liga’da Real Madrid ve Barcelona transfer döneminde toplam 55 milyon Euro’luk transfere imza atarken, Malaga, tek başına 58 milyon Euro ödedi. Aradan geçen yıllarda Katarlılar Malaga’dan istediği karşılığı alamadılar. Bu süre boyunca sadece bir kez Şampiyonlar Ligi’ne katılan Malaga, Katar’ın en kötü futbol yatırımı oldu. Aslında Katar kraliyet ailesinin hedefindeki kulüp Manchester United’dı. ABD’li Malcolm Glazer’in sahibi olduğu Manchester United için 2,4 milyar doları gözden çıkaran aile, bu hedefine ulaşamayınca PSG ve Malaga’yı almakla yetindi.

Katar sermayesiyle bu sezon ilk kez Türkiye Süper Ligi tanışırken, takımın adı Trabzonspor’du. Bordo Mavili ekibin forma göğüs ana sponsoru olan Katar Ulusal Bankası (QNB) 3 yıllık sponsorluk için Karadeniz ekibine 7,5 milyon dolar verecek.

Petrol ve doğalgaz zengini Körfez ülkelerinin milyonları, Avrupa futboluna can suyu olmaya devam ediyor. Kazanan ise daha çok kulüpler oluyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin