Sayıyı artırmayın, bakanlıkların hepsini kapatın

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

31 Mart Mahallî İdareler Genel Seçimi ile 23 Haziran “güreşe doymayan pehlivan” seçimi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) halk desteğini kaybetmeye başladığının noter tasdikli onayı gibi oldu.

Oylardaki düşüş dramatik. 85 gün ara ile 2’nci defa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen İmamoğlu, 23 Haziran’da AKP’nin kalesi sayılan ilçelerden Eyüp Sultan, Zeytinburnu, Fatih, Üsküdar, Bayrampaşa ve Bahçelievler’de AKP’ye fark attı.

AKP, müttefiği Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile girdiği son seçimde 100 geçerli oydan 45’ini alabildi.

4 MİLYONDAN FAZLA SEÇMEN AKP GEMİSİNİ TERK ETTİ

24 Haziran 2018’de yapılan Partili Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Erdoğan’ın MHP destekli aldığı oy yüzde 52 idi. Bir senede 700 baz puan (yüzde 7) oy kaybetti Cumhur İttifakı.

Bir başka ifade ile 4 milyondan fazla seçmen, tarz-ı siyasetini hatalı, eksik ya da başarısız bulduğu AKP-MHP bloğunu cezalandırdı.

Daha çarpıcı bir veri daha var: İktidara geldiği 2002’den bu yana Erdoğan’a verilen destek en düşük seviyeye geriledi. AKP, 23 Haziran’da yüzde 33’e kadar geriledi.

Kan kaybı bu kadar bariz. Zira 2018 yılı ağustos ayından bu yana kur, faiz, enflasyon artışı yüzünden darbe üstüne darbe yiyen ve son zamlarla sabrı iyiden iyiye taşan vatandaş krizin fâili olarak AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı görüyor.

Güya başkan seçilince dolar ve faiz düşecekti!

İBRET ALMADIKLARI AŞİKÂR

Erdoğan ile müttefiği MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’nin sandıktan çıkan neticeden ibret alması beklenirdi.

İlk beyanlar ibret almak bir tarafa, halkın aklı ile alay etmeye devam ettiklerini gösteriyor. Bizzat krizin müsebbibi olan başkanlık sisteminde bakanlık sayısı artırılacakmış.

Halihazırda şu bakanlıklar var: Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı.

BAKANLARIN İSMİNİ BİLEN VAR MI?

Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile önüne gelen herkese “artistlik yapma!” diyen hakaret rekortmeni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun haricinde kaç bakanın ismini sayabilirsiniz?

Lağvedilen parlamenter sistemde kabine başbakan, üç başbakan yardımcısı ile 26 bakandan müteşekkildi.

Erdoğan’ın kurduğu Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin ilk kabinesinde 16 bakan vazife aldı. Erdoğan, yardımcısı Fuat Oktay ve 16 bakan, Türkiye’ye bir yılda tarihin en ağır krizine sürükledi.

Bir senelik hazin tecrübenin akabinde sisteminin özü itibarıyla demokratik olmadığını halk idrâk etti etmesine de Erdoğan hiç oralı değil.

Mevcut sistemde bakan sayısı 16 değil de 36 olsa yine netice değişmezdi. Zira bakanlar Erdoğan’ın nazarında vitrin süsünden ibaret. Erdoğan karar veriyor, 16 bakan harfiyen tatbik ediyor.

AKP teşkilatları bile tek adamlıktan müşteki. Teşkilatla bakanlıklar arasında fizikî bağ kalmadı. Bakanlar bin küsur odalı Saray’da Erdoğan’ın ağzının içine bakıyor.

TBMM’NİN HÜKMÜ KALMADI

Erdoğan’ın inşâ ettiği rejimde Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte devletin merkezine yerleştirilen ve 100’üncü senesini doldurmak üzere olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) de noterlik rolü biçildi.

Saray’da yazılan kanun teklifleri taraflarla müzakere edilmeden, muhalefetin görüşüne müracaat edilmeden MHP desteği sayesinde jet hızıyla onaylanıyor.

Kanun kuvvetinin, adlî denetimin Erdoğan’ın fermanlarına tabi kılındığı mevcut sistemde bakan sayısını artırmak yeni teşkilatlanma masrafından başka bir işe yaramayacak.

Üstelik bakan, yardımcıları, merkez ve taşra teşkilatı, logo, tabela, bina ve makam arabası derken masraflar kabaracak ve bütçedeki kara delik büyüyecek.

BAKANLIKLARIN HEPSİ KAPATILSIN

Erdoğan, Türkiye’yi aile şirketi gibi idare etmeye devam ettiği müddetçe ne bakanlara ne de strateji ve siyaset kurullarına ihtiyaç var.

Bakanlıkların hepsi kapatılsın. Nasıl olsa düzen değişmeyecek. 16 bakanlık vardı da ne değişti? Milletin hangi yarasına merhem oldular.

Adalet Bakanlığı adaletsizlik tevzi merkezine, Çevre Bakanlığı çevre katliamına kılıf bulma merciine ve Hazine Bakanlığı da halktan toplanan vergiler için kara deliğe dönmedi mi?

TARIM BAKANLIĞI İTHALATTAN BAŞKA NE İŞE YARADI?

Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçiyi bitirmedi mi?

Çiftçi ateş pahası mazot, gübre, ilaç ve tohum yüzünden kan ağlarken, Türkiye sadece 2018’de 2,5 milyar TL’yi menşei sır gibi saklanan on birlerce ton kırmız et ve canlı hayvanın ithal edilmesi için ödemedi mi?

Fransız, Sırp, Rus, Brezilyalı ve Arjantinli besiciler Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ne kadar teşekkür etse azdır. Sayesinde et fiyatı yükseldi, cepleri para gördü.

İthalat için bakanlık kurmaya lüzum var mı?

Erdoğan hepsinin yerine düşünebilecek ve en teknik mevzuda dahi tek başına karar verebilecek kapasiteye sahip(!) Bahçeli ile ikisi karar alsın ve bütün bakanlıkların kapısına kilit vursun.

Erdoğan başka mevzuda çok iyi rol yapabilse de yetkileri dağıtmış, “adem-i merkeziyetçi ve demokrat” başkan rolünde hiç başarılı değil.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin