RTÜK’ün yeni başkanı Şahin, şikâyetlere çare olacak mı?

İlhan Yerlikaya’nın istifaı ile boşalan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı’na Ebubekir Şahin seçildi. Şahin AKP kontenjanından RTÜK’e üye yapılmıştı. Şahin, daha önce eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın müsteşarlığını yapmıştı.

Yeni başkanın RTÜK’le ilgili şikayetlere ne kadar çözüm bulacağı merak konusu. Zira, istifa eden Yerlikaya’nın tutumundan iktidar yanlıları bile rahatsız olmuştu.

İlhan Yerlikaya, ‘ailesinin sağlık durumunu’ gerekçe göstererek yeni istifa etmişti. RTÜK, Yerlikaya’nın istifası nedeniyle bugün olağanüstü toplandı ve yeni başkanı seçti.

YERLİKAYA’NIN İSTİFA SEBEBİ GERÇEKTE NE?

Medyafaresi sitesinin analizine göre, Yerlikaya’yı istifaya götüren süreçte en önemli nedenlerden biri olarak son dönemde televizyon kanallarına kesilen yüksek oranlı cezalar gösteriliyor.

Son olarak aralık ayı sonunda iktidara yakın Demirören Grubu’na ait Kanal D ile Star TV, Fox TV, Show TV’nin de aralarında bulunduğu yayın kuruluşlarına verilen yüksek para ve yayın durdurma cezaları sebebiyle televizyon sahipleri son derece rahatsız oldu.

Bu rahatsızlık, RTÜK’ten sorumlu olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da dahil olmak üzere hükümet yetkililerine iletildi.

İKTİDARA YAKIN KANAL İLE İLİŞKİLER Mİ YIPRATTI?

Yerlikaya’nın istifasında bir başka etken olarak RTÜK ile iktidara yakın yayın kuruluşları arasında kalması gösteriliyor. Özellikle yasa ihlallerine karşın, söz konusu kuruluşlara yaptırım uygulanması konusunda ayak direndiği veya cezasız bırakıldığı eleştirileri ile Yerlikaya’nın yıprandığı belirtiliyor.

RTÜK’ün bu durumu AKP’nin yetkili kurullarında da değerlendirilmiş, kurulun yeniden yapılandırılması ya da yeni bir denetim mekanizması kurulması önerisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da değerlendirmeye aldığı kamuoyuna yansımıştı.

ERDOĞAN’IN TEŞEKKÜRÜ SEBEBİYLE ARADA MI KALDI?

Bu konuda verilen bir örnek; son dönemde, ATV’de Palu ailesi ile ilgili yayınlar karşısında AKP’liler bile, RTÜK’ün harekete geçmemesinden şikâyetçi olmuştu. Ancak RTÜK’teki bazı kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Palu ailesi yayını sebebiyle program yapımcısı Müge Anlı’ya teşekkür ettiğine dikkat çekerek,

Yerlikaya’nın bu nedenle arada kalmış olabileceğine işaret ediyor.
RTÜK, bir süre önce yayınladığı raporlarda iktidara yakın yayın kuruluşlarının baskısından şikâyet etmiş, bu kuruluşlarının sahiplerinin nüfuzlarını kullanmalarından duyulan rahatsızlık dile getirilmişti.

İSTİFANIN ZAMANLAMASIN MANİDAR

Yerlikaya’nın istifasının zamanlaması da dikkat çekici bulunuyor. Zira RTÜK bugün, (23 Ocak) ATV’de yayımlanan ve Müge Anlı’nın sunduğu Tatlı Sert programına ceza talebini içeren raporu görüşecekti.
Yasa ihlali nedeniyle ceza talebinin ele alınacağı programla ilgili rapor, AKP’li üyelerin katılmaması yüzünden görüşülememişti. Yerlikaya’nın istifası nedeniyle söz konusu ihlal raporunun görüşülmesi beklenmiyor.

CHP: YERLİKAYA’NIN TEK KRİTERİ HEMŞEHRİLİK

İstifayla ilgili dile getirilen bir başka yorum ise Yerlikaya’nın hemşerileri yoluyla kurultay kadrolaşmasının oluşturduğu rahatsızlık.

Yerlikaya’nın kurulda birçok daire başkanlığına Konyalı hemşerilerini getirdiği iddiaları kamuoyuna yansımış, CHP kontenjanından RTÜK’e seçilen kurul üyelerinden İlhan Taşcı, Yerlikaya’nın atamalardaki tek kriterinin ‘hemşehrilik’ olduğunu söylemişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin