Renkli beslen sağlıklı kal!

Renkli ve dengeli beslenerek hem sağlıklı yaşamak hem de kilo vermek mümkün. Uzman diyetisyen İpek Özger’e göre bu yöntemle zayıf olanlar da kilo alabiliyor. Sürekli aynı meyveyi, sebzeyi tüketmenin doğru olmadığını vurgulayan diyetisyen İpek Özger, ’’Çünkü sürekli aynı antioksidan ve aynı vitamini almış olursunuz. Her besin grubunda olduğu gibi çeşitliliğin meyve ve sebzelerde de tercih edilmesi gerekir.” diyor.

Toplum olarak beslenme alışkanlığımızın renksiz; meyve tüketimimizin çok düşük olduğunu belirten Özger, farklı renkteki meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan ile vitaminlerin vücudumuzdaki hangi hastalıklara iyi geldiğini ise şöyle sıralıyor:

Kırmızı: İnsan vücudu tarafından üretilemeyen likopen, pek çok kanser türüne karşı koruyucu, güçlü bir antioksidan. Kırmızı meyve-sebzeler kalp hastalıklarına, prostot, kolon, mesane ve cilt kanserine karşı korunmada yardımcı.

Sarıturuncu: Enerjinin sembolü olan turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan karotenoidler tarafından renklendiriliyor. A vitamini zengini olan bu renkteki besinler, vücudu harekete geçiriyor. Görme sağlığını ve bağışıklık sistemini destekliyor. Kansere karşı koruyucu özellikler taşıyor.

Yeşil: Doğanın, huzurun rengi olan yeşilin, meyve ve sebzelerdeki kaynağı ‘klorofil’. Yüksek C vitamini içerikleriyle dikkat çeken yeşil grupta yer alan meyve ve sebzelere, kanser ve kalp hastalıklarından korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için günlük beslenmede gereken önemi vermek gerekiyor. Hamilelerin, sigara kullanan kişilerin, sporcuların, stres altında olanların, yanık veya ameliyat olan kişilerin C vitamini ihtiyacı diğer kişilere göre daha fazla.

Mor: Meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigmente ‘antosiyanin’ deniyor. Antosiyaninler, hücreleri hasar almaktan koruyor. Sakinleştirici özelliğe sahip olduğu bilinen mor renge sahip olan besinler, gençlik ve güzellik vererek yaşlanmayı geciktiriyor. Kalp hastalıkları, felç ve  kansere karşı korunmada, hafızayı güçlendirme ve yaşlanmayı geciktirmede etkili oluyor.

Beyaz: Temizliğin, saflığın simgesi olan beyaz renkteki meyve ve sebzeler, rengini ‘antoksantin’ isimli pigment sayesinde alıyor. Kaliteli posa içerikleriyle dikkat çeken beyaz renkli meyve ve sebzeler, sindirim sistemi dostu. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili.

RENKLİ BESLENME NASIL OLUR?

NORMAL DİYET

Kahvaltı

* Beyaz peynirli esmer sandviç

* 1 haşlanmış yumurta

* 1 tatlı kaşığı fındık ezmesi

* 1 fincan şekersiz çay

Ara

* 1 fincan yeşil çay

Öğle

* 1 tabak kuru fasulye yemeği

* 1 tabak pilav

* 1 kase yoğurt

Ara

* Kepekli kraker (1 paket)

* 1 fincan şekersiz çay

Akşam

* Izgarada balık

* 1 dilim çavdar ekmeği

Ara

* 1 elma

* 1 avuç badem

 

RENKLENDİRİLMİŞ DİYET

Kahvaltı

* Beyaz peynirli, maydanozlu, kırmızı biberli esmer sandviç

* 1 haşlanmış yumurta

* Yarım orta boy domates

* Salatalık dilimleri (1 orta boy salatalık)

* 1 tatlı kaşığı ayva reçeli

* 1 fincan şekersiz çay

Ara

* 1 fincan şekersiz yeşil çay

* 3 adet kuru kayısı

Öğle

* 1 tabak kuru fasulye yemeği

* 1 tabak pilav

* 1 kase cacık

* 1 kase çoban salata

Ara

* Yarım greyfurt (büyük)

* Kepekli kraker (yarım paket)

* 1 fincan şekersiz çay

Akşam

* Izgarada balık

* 1 dilim çavdar ekmeği

* Roka-havuç-pancar salatası

* Izgara yağsız arpacık soğan

* Izgara yağsız brokoli

Ara

* 1 elma

* 1 kivi

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin