Pancar kara gömüldü, üretici perişan!

İLKER DOĞAN | Tr724 HABER MERKEZİ

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi pancar üreticisini kelimenin tam anlamıyla perişan etti. Ürününü teslim etmek için günlerce fabrika kapılarında bekleyen çiftçi, muhatap bile bulamıyor. Pancarını fabrikaya veremediği için hasadı öteleyen üretici, bir darbe de hava koşulları nedeniyle yedi. Onbinlerce ton pancar kar altında kaldı, çürümeye terk edildi. Ürün arzının azalması bugün 5 lira olan şekerin kg fiyatının artmasına neden olacak. Ağzımızın tadı kaçacak.

İktidarın bir KHK’yla şeker pancarı fabrikalarını özelleştirmesi çiftçileri bitirdi. Sosyal medyada günlerdir şeker pancarı üreticilerinin isyanına ilişkin farklı videolar izlenme rekorları kırıyor. Ürünlerini hasad eden üreticiler, günlerce fabrikadan randevu alamıyor. Binbir güçlükle randevuyu alanlar ise fabrikanın kapısında muhatap bulamıyor. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar üreticilerin çoğu pancarını hasat edip, ürününü fabrikaya teslim etmişti. Ancak bugün hala hasada başlamayan çiftçiler var.

Üreticilerin tek sorunu fabrikalarda muhatap bulamaması da değil. Fabrikaların işi yavaştan alması, çiftçinin de hasadı ertelemesine neden oldu. Kar yağışının başlamasıyla da onbinlerce ton şeker pancarı karın altında kaldı. Sadece Elbistan Ovası’nda 100 bin ton pancarın kar altında kaldığı belirtiliyor. Muşlu çiftçiler de aynı sorunla karşı karşıya. Tarlada karların altında kalan pancar makinelerle sökülemeyecek. Hasad eksi 8-10 derece soğukta elle yapılacak.

EMEKLERİMİZ KAR ALTINDA KALDI!

Yıllardır çiftçilikle uğraşan Adem Kancı, 200 ton pancarının kar altında olduğunu söyledi. Kancı, “Bize bu çileyi çektirenler utansın. Bir haftalık programda bir randevum var ama ben teslim edemem. Artık yılbaşını mı, Ocak ayını mı bulur bilemiyoruz. Şeker firmasının ne zaman gönlü olursa o zaman alacak. Pancarlarımız, emeklerimiz karın altında kaldı. Sularımız kurudu. Ne zorluklarla yetiştirdik bunu. Emeklerimiz yerlerde kaldı.” diye konuştu. Bir başka çiftçi Halil Çetin ise, “Bu seneki kadar rezillik görmedim. Fabrikada hiç alım yok. 2 günden beri karın altında bekliyoruz. Hiçbir ağızdan da açıklama gelmiyor. Pancarlar da karın altında.” dedi. Göksun ilçesindeki üreticilerden Selahattin Sarıoğlan ise, “Şeker pancarlarımız karın altında kaldı. Şeker fabrikasının özelleşmesinden dolayı pancarlarımızı gönderemiyoruz. Fabrika canı istediği pancarı alıyor istemediğini almıyor. Alınan pancar nakliye ile kamyonlara yükleniyor ve yüzde 40 fire kesiyorlar.” dedi. Muşlu üreticilerle kar altında kalan pancarları hasad etmeye çalışıyor. Aynı sıkıntılar onlar için de geçerli.

150 BİN TON PANCAR TARLADA BEKLİYOR

CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Elbistan’da 150 bin ton pancarın tarlada alım beklediğini söyledi. Konuyu önceki gün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Öztunç, Elbistan’da 150 bin ton pancarın tarlada kaldığını, fabrikanın bu pancarı satın almadığını anlattı. Öztunç, “Fabrikanın derdi şeker üretmek değil. Fabrikayı satın alan patronun derdi, fabrikanın arazisini satmak; oraya rezidanslar, binalar yapmak. Her yıl 350 bin top fabrikaya satılırdı, şeker haline getirilirdi. Şu ana kadar sadece 180 bin ton alım yapılmış. 150 bin ton pancar alım bekliyor ama bu arada olan oldu, kar yağdı ve pancar tarlada kaldı. Kar yağınca kalite düşüyor. Elbistan esnafı batıyor, koca bir şehir batmak üzere. İktidara sesleniyoruz; ya bu çiftçilerin zararlarını gidermek için burayı afet bölgesi ilan edin, çiftçilerin zararını devlet, hükümet ödesin ya da sattığınız fabrikanın sahiplerine söyleyin, bu pancarları satın alsınlar. Eğer bunu yapmazsınız koca bir şehir batacak.” ifadelerini kullandı.

Fabrikadan gelen paralar, cezaevlerine gömüldü

Geçtiğimiz yıla kadar Türkiye’de kamuya ait 25, kooperatiflere ait 5, özel sektörün 3 şeker fabrikası vardı. Bu fabrikalar 20 milyon ton pancarı işleyerek yılda 2.5 milyon ton şeker üretiyordu. Ancak bu yılın başında kamuya ait fabrikalardan 14’ü için özelleştirme kararı alınarak ihaleye çıkıldı. Söz konusu fabrikalardan 13’ü bu yılın başlarında farklı firmalara satıldı. Satılan şeker fabrikalarından elde edilen gelirle yeni cezaevleri yapıldı.

NİŞASTA BAZLI ŞEKERDE BİRİNCİYİZ!

Şeker pancarı ile şeker üreten fabrikaları özelleştiren Türkiye, kansere neden olan nişasta bazlı şekerde ise AB birincisi. Türkiye, bölgede üretilen nişasta bazlı şekerin yüzde 25’ine ev sahipliği yapıyor. 23 AB ülkesi arasında en yüksek NBŞ üretimini gerçekleştiren Türkiye, yıllık 265 bin tonluk üretim yapıyor. AB ülkeleri toplamında NBŞ üretimi yaklaşık 1 milyon ton.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin