Özel eğitimde ‘kovid’ krizi

ÖZEL HABER | İLKER DOĞAN

Vuhan’dan yayılan ve dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, Türkiye’deki özel okulları da vurdu. Kontenjanlarının neredeyse yarısı boş olan ve bu nedenle salgın öncesinde bile ayakta durmakta zorlanan özel okullar, maaşları ödeyemez hale geldi. Zira veliler, okullar kapalı olduğu gerekçesiyle okul taksitlerini ödemek istemiyor. AKP iktidarı, bu güne kadar özel öğretim kurumları, anaokulları ya da öğrencisiz kalan yurtları destekleme konusunda somut hiç bir adım atmadı. Bu konu gündemlerinde bile yok. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un son açıklamasına göre bu yıl için okulların yeniden açılma ihtimali düşük. Dolayısıyla bina kiralarını bile ödemekte zorlanan söz konusu kurumların bir çoğu gelecek sezon hiç açılmayabilir!

Türkiye’deki özel okulların sorunları geçtiğimiz aylarda yaşanan Doğa Koleji kriziyle gündeme gelmişti. Doğa Koleji gibi yüzlerce okul vardı borçlarını çeviremeyen. Özel okulların temel sorunu son 4 yılda sayılarının iki kat artmasıydı. Doluluk oranı yüzde 52’lerde olan okullarda kontenjanın neredeyse yarısı boş! 

HER MAHALLEYE BİR ÖZEL OKUL!

2014’de Hizmet Hareketi’ni ‘bitirmek’ için verilen teşvikler de geçtiğimiz yıl kaldırıldı. Söz konusu teşviğin kaldırılması da okullara talebi düşürdü. 2012-2013 yılında 613 bin civarında olan özel okullardaki öğrenci sayısı 2014-2015 yılında eğitim öğretim yılında 823 bini geçti. Şu anda ise rakam 1,5 milyona yakın. Bu arada 4 yıl önce 6 bin 700 civarında olan özel okul sayısı da MEB’in verilerine göre 12 bin 809’u buldu. Neredeyse her mahalleye bir özel okul açıldı! 

BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️

ÖZEL OKUL ORANI YÜZDE 20’YE DAYANDI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Türkiye’de toplam 66 bin 849 okul bulunuyor. Ve bu okullarda örgün eğitim alan toplam 18 milyon 108 bin öğrenci var. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda örgün eğitim içerisindeki özel okul sayılarının toplam okul sayısına oranı yüzde 19,2 olduğunu açıklamıştı. 2012-2013 eğitim döneminde bu oran sadece yüzde 6,5’di.

KOVİD-19 ÖZEL OKULLARI SARSTI

Zaten zor günler geçiren özel okullar, Kovid-19 salgınıyla çıkmaza girdi. Okullar tatil edildi ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un son açıklamasına göre bu yıl açılması da ihtimal dışı gözüküyor. Dolayısıyla gelecek yıl eylüle kadar okullara ara verildi. İşte bu nedenle veliler okul taksitlerini ödemek istemiyor. TR724’e konuşan bir okul yöneticisi, “İnsanlar taksitlerini ödemiyor. Ödemeye ikna ettiklerimiz ise indirim istiyor. Ama biz okul binasına kira ve öğretmenlere maaş vermek zorundayız.” diyor. 

OKUL SAHİBİ: BİZE KİM SAHİP ÇIKACAK?

Ankara’daki bir okul sahibi bankalara yaptıkları kredi başvurusunun da reddedildiğini anlatıyor: “Özel iki bankaya gittim kredi için. 300 bin lira kredi istedim. Vermediler. Son olarak Ziraat Bankası’na gittim. Onlar da limitlerinin olmadığını söyleyerek kredi talebimi reddettiler. Veli para vermiyor ama mülk sahibi kirasını, öğretmen de haklı olarak maaşını istiyor. Çok ciddi sıkıntıdayız. Hükümetten bu konuda bir adım atmasını bekliyoruz. Aksi halde yüzlerce okul batacak!”


Özel okullar ‘kota’ istiyor

Türkiye’de bugün ortalama bir bir özel okulun yıllık fiyatı 30-35 bin lira. Ancak okul yönetimine göre bir öğrencinin sadece yemek masrafı yıllık 4 bin TL’yi buluyor. Elektrik, su, ısınma, öğretmen maaşları, güvenlik, teknik ekip, sigorta primleri, kira vs. derken giderler artıyor. Ekonomik krizin de etkisiyle giderler katlanarak artarken, gelirler aynı oranda yükselmiyor. Sektör temsilcilerine göre, son 4 yılda sayıları katlanarak artan özel okullara acilen ‘kota’ getirilmeli. Ayrıca teşvik yeniden getirilmeli, KDV oranının yüzde 1’e çekilmeli ve SGK desteği verilmeli. Aksi taktirde özel okulları karanlık günler bekliyor!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin