Nedensiz morarmaları ciddiye alın!

Halk arasında ciltte morarma veya berelenme olarak adlandırılan durum çoğu zaman önemsenmiyor. Oysa hiçbir yere çarpmadan veya küçük travmalarla ciltte oluşan morarmalar ciddi hastalık belirtisi olabiliyor.

Ciltte oluşan morarmaların en önemli nedenlerinden birinin kan hastalıkları olduğuna dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan İsmail Sarı, erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. Sarı, ’’Hiçbir sebep olmadan burun kanaması, fırçaladıktan sonra diş etlerinde çok miktarda kanama, küçük kesikler veya sıyırıklarda yoğun ve uzun süre kanama yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.’’ diyor.

Kullandığınız ilaçlar ciltte morarma yapabilir

Aspirin veya herhangi kan sulandırıcı kullanan kişilerin vücutlarında morarma oluşması beklenen bir durumdur. Kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere kullanılan birçok ilaç kolay morarmaya neden olabilmektedir. Halk arasında kortizon adı verilen steroidler ve depresyon tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlar da morarmaya neden olabilir. Balık yağı ve çinko gibi bazı gıda takviyeleri de trombosit adı verilen pıhtılaşma hücrelerini düşürerek veya işlevlerini bozarak ciltte morarmalara zemin hazırlayabilir.

C vitamininiz eksik kalmasın

Dengeli beslenen kişilerde vitamin eksikliği görülmemekle birlikte yaşlılarda ve aşırı sigara içen kişilerde vitamin düzeyinde düşüklükler yaşanabilmektedir. C vitamini “kollajen” adı verilen deri, bağ ve kemiklerin yapımında gerekli olan bir proteinin vücuttaki seviyesinin korunmasından sorumludur. C vitamini düşüklüğünde kolay morarma ve diş eti kanamaları görülebilir.

Aşırı güneşlenmeye dikkat

Aşırı güneşlenmek, cildi ve altındaki küçük damarları zayıflattığı için morluklara yol açabilir. Güneş kaynaklı morarmalar diğerlerinden biraz daha farklıdır. Çarpma veya vurma sonucu oluşmayan güneş morarmaları üzerine dokunulduğunda hassasiyet ve ağrı yaratabilmektedir. İyileşmeleri de uzun süren güneş morlukları genellikle el ve kol arkalarında görülmektedir.

Egzersizi abartmayın

Egzersiz sırasında kasların aşırı zorlanması kan damarlarından kaçaklara neden olarak cilt altı kanamalar yapabilir. Hafif egzersizler veya 30 dakikalık yürüyüşlerde bu durum gözlenmezken, ağır yük kaldırarak egzersiz yapan veya maraton koşan kişilerde oluşabilir. Aşırı egzersiz sonrası morarmalarda; istirahat, morarma bölgesine buz veya kompresyon uygulaması, morarma olan kol ve bacağı oturulan yerden yukarda tutmak çözüm olabilir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin