Midenizden gelen sinyallere kulak verin!

Mide kanseri hızlı seyreden ve yayılan bir kanser türü. En sık görülen kanser türleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Mide kanserine dünyanın her bölgesinde rastlanıyor ancak bazı bölgelerde daha sık görülüyor. Japonya, Malezya, Şili, İzlanda bu bölgelerden bazıları. Verilere göre, Türkiye’de her yıl 20-25 bin kadar mide kanseri vakasına rastlanıyor. Genellikle orta yaş üstünde görülen hastalık en ciddi belirtisi bir iki ayda 8-10 kiloya varan kilo kaybı.Bunun yanında mide bölgesinde ağrı, yanma, iştahsızlık, kilo kaybı, mide kanaması ile sinyal veriyor.

Çok tuzlu beslenenler, tütsülenmiş balık, çiğ et yiyenler ve alkol-sigara tüketenlerde ortaya çıkma riski daha fazla. Buna Helicobacter Pylori faktörü de eklenince risk daha da büyüyor. Helicobacter Pylori, genellikle midede yaşayan bir bakteri çeşididir ve mide kanseri riskinin, sağlıklı insanlara göre yaklaşık üç kat artmasına sebep olmakta. Toplumun yüzde 90’ında olduğu tahmin edilen bu bakteriden korunmanın tek yolu ise hijyen.

Helicobacter Pylori bulaşıcı mı?

Helicobacter Pylori, aside dirençli bir bakteri. Önceleri mide ülserine yol açıyor diye biliniyordu. Ama son zamanlarda mide kanserine de sebep olduğu biliniyor. Toplumun yüzde 90’ında bu bakteri var ve verem gibi de bulaşıcı. Bardaktan bile geçer. Onun için uzmanlar, bulaşıkları bir süre elma sirkesine yatırmayı tavsiye ediyor. Tespit edilince endoskopi ile ikili antibiyotik ile tedavisi ile yok edilebiliyor. Onun için zaman zaman salatalarda sirke kullanmanızda, hatta bir miktar elma sirkesi içmenizde fayda var. Tüm bu tedbirlere rağmen, genetik faktörlerin etkisi öne çıkıyor. Aşırı stres, üzüntü, sıkıntı gibi durumlar hastalığı tetikliyor.

Erken teşhis

Midedeki kanser, midede büyüyerek hastanın yaşamını sonlandırmaz. Hayati bir organa sıçrar; karaciğer, akciğer, beyin gibi.. Orada fonksiyon bozukluğuna yol açarsa hasta yaşamını yitirir. Onun için son evreye getirmemek önemli. Eskiden yalnız kemoterapik ilaçlarla tedavi yapılan kanser, evre 1, 2 ve 3’te yakalandığında cerrahi yöntemlerle bölgeden temizleniyor. Evre 4 olunca tümör başka bir organa, genellikle de karaciğere sıçrayabiliyor. Bu durumlarda öncelikle kemoterapi gibi onkolojik tedavi yapılıyor. 1991’den bu yana mide kanserinde kapalı ameliyat tekniği kullanılıyor. Evre 1 ve 2’de laparoskopik yöntem kullanılıyor. Bazen midenin tamamını çıkarmadan da olumlu sonuç alınabiliyor. Midesi alınan hastanın yaşam kalitesinde düşüş olmuyor. Yalnızca eskisi kadar mide cebi olmadığı için bol yiyemiyor. Azar azar, günde 3 öğün yediğini 7-8 öğünde azar azar yemesi gerekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin