Maliye Bakanı böyle konuştu: 2020’ye göre 5 milyon istihdam yarattık, birilerine kapak olsun!

Türkiye Cumhuriyeti’nin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2020’nin Nisan ayına göre Türkiye 5 milyon yeni istihdam sağladı. Bu bir rekordur. Neye göre? Şom ağızlılara göre; öleceğiz, biteceğiz diyenlere bir kapaktır bu aslında.” diye konuştu.

Nureddin Nebati, Diyarbakır İş Dünyası Toplantısı’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonla mücadelede ‘kararlılık” vurgusu yapan Nebati, artan istihdama dikkat çekti. Nebati, “2020’nin Nisan ayına göre Türkiye 5 milyon yeni istihdam sağladı. Bu bir rekordur. Neye göre? Şom ağızlılara göre; öleceğiz, biteceğiz diyenlere bir kapaktır bu aslında. Yıl sonu ihracat hedefimiz 250 milyar dolar, daha erken ulaşacağız. Her ay ihracatta istisnasız rekorlar kırarak ilerliyoruz. 2023 yılında 300 milyar dolar ihracatı geçmiş olacağız. Halkımızın refahını artırmak için pek çok üründe KDV oranının düşürdük. Enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.” diye konuştu.

NEDEN 2020’Yİ BAZ ALIYOR?

Nebati’nin baz aldığı yıl Türkiye’de istihdam sayısı 25,6 milyon olarak açıklanmıştı. İstihdam oranı ise TÜİK’e göre yüzde 41,1’di. Bir yıl önce, yani 2019’da ise istihdam sayısı 28,2 milyon, oran ise yüzde yüzde 46’ydı. Ancak Nebati 2019’u değil, istihdam verilerinin pandemi nedeniyle çakıldığı 2020 yılının nisan ayını baz alıyor. Bu arada 2022 Nisan ayı itibariyle istihdam edilenlerin sayısı 30,3 milyon, istihdam oranı ise yüzde 47,1.

SERBEST PİYASADAN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ!

Nurettin Nebati, BDDK’nın 15 milyon lira üzerinde döviz mevduatı olan şirketlere kredi sınırlaması kararına ilişkin ‘sermaye kontrolü’ eleştirilerine de cevap verdi: “BDDK düzenlemesinin amacı son derece açık; krediyi alıyorsanız, üretim yapın, ihracat yapın, ter dökerek para kazanın ama dövize yatırım yapmayın. Şimdi yine sazı ellerine aldı bizim karamsarlar, neymiş devlet müdahale ediyormuş, sermaye kontrol altına alınmış. Türkiye serbest piyasadan asla taviz vermeyen bir ülke. Bu ülke en doğru şekilde 20 yıldır nasıl yönetildiyse bundan sonra da yönetilmeye devam edecek. Türkiye ekonomi modeline uyum sağlayın. Asıl karamsarlık sebebi rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçişten kaynaklanıyor, eskisi gibi rant ekonomisi olmadığı için, artık para kazanmak için üretmek zorunda, üretmek zorunda oldukları için de karamsarlık yayıyorlar.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin