Macron’dan Le Pen kararı için ilk değerlendirme: ‘Hukuk herkes için aynıdır’

AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü, aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in zimmetine para geçirmekten suçlu bulunması ve Fransa’nın bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasının engellenmesinden bu yana ilk kez yorum yaptı.

Macron, Fransa’da kabinenin haftalık toplantısını mahkemenin kararına değinerek açtı ve hükümet sözcüsü Sophie Primas’ın söylediği “üç şeyi” hatırlatarak yargının bağımsız olduğunu, yargıçlara yönelik tehditlerin kesinlikle kabul edilemez olduğunu ve hukukun herkes için aynı olduğunu ifade etti.

Pazartesi günü üç yargıçtan oluşan bir heyet Le Pen’i Avrupa Parlamentosu fonlarını zimmetine geçirmekten suçlu bularak ikisi tecilli, diğer ikisi ev hapsi olmak üzere dört yıl hapis ve yüz bin Avro para cezasına çarptırdı ve önümüzdeki beş yıl boyunca kamu görevlerine aday olmasını yasakladı.

Bu karar temyiz mahkemesi tarafından bozulmadığı takdirde, Le Pen Fransa’nın 2027’de yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışamayacak. Paris Temyiz Mahkemesi Salı günü yaptığı açıklamada Le Pen’in temyiz başvurusunu görüşeceğini ve 2026 yazından önce bir karar vereceğini belirtti.

Verilen kararın ardından davaya müdahil olan hakimlere yönelik tehditler sebebiyle hakimlerden biri polis koruması altına alındı. Macron, “tüm sanıkların yasal başvuru hakkına sahip olduğunu” ifade ederken ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı “yargıçlara yönelik tehditlerin kesinlikle kabul edilemez ve sineye çekilemez olduğunu” da sözlerine ekledi.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin