Macaristan’da mültecilere insanlık dışı uygulamaya karşı BM harekete geçti

Macaristan’ın iltica talepleri reddedilen sığınmacılara karşı uygulanan insanlık dışı yöntemlere karşı BM harekete geçti. Aşırı sağcı hükümetin, iltica talebi reddedilen sığınmacıları günlerce aç bıraktığı iddiaları BM’nin raporlarına yansımıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Macaristan’ın aşırı sağ hükümetinin iltica talepleri reddedilen sığınmacıları bir defasında 5 güne kadar aç bıraktığı yönündeki raporlar üzerine alarma geçti.

Macar makamları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin müdahalesi sonrasında sığınmacıları kasıtlı olarak gıdadan yoksun bırakmaya son vereceğine dair taahhütte bulunmuştu. Ancak BM’ye göre raporlar uygulamanın devam ettiğini gösteriyor.

Mayıs ayında AİHM’in aldığı bir kararla Afganistan göçmeni iki ihtiyar mülteciye yemek verilmediği hak ihlali olarak tescillenmiş ve bu yanlışın düzeltilmesi istenmişti.

Independent’in haberine göre, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Ravina Shamdasani, bu uygulamanın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Macar makamları, transit geçiş bölgelerinde ülkede kalma hakkı olmayan göçmen ve sığınmacıları derhal tutukluyor. BM, sınır dışı edilme emrine tabi sığınmacıların 5 güne kadar uzayabilen işlem sürecinde gıdadan mahrum bırakıldıklarını belirtiyor. Hamile ve emziren kadınlar içinse istisnalar yapıldığı bildiriliyor.

Sözcü Shamdasani, göçmenlerin kasıtlı olarak aç bırakıldığını, bunun da yetersiz beslenmeye yol açarak sağlık sorunlarına zemin hazırlayacağını ifade ederek uygulamanın özü itibariyle insanlık dışı olduğunu söyledi.

Shamdasani, “Macaristan’ın gözetim merkezlerindeki göçmenleri, uluslararası yasaları ve standartları çiğneyerek kasıtlı olarak aç bıraktığına dair raporlar endişe uyandırıyor” dedi.

BM’ye göre, Ağustos 2018’den bu yana sınır dışı edilmeyi bekleyen en az 21 göçmen aç bırakıldı.

Macar hükümeti, bazı göçmenleri göz altına almadığı için bu kişilerin ülkeden istedikleri zaman ayrılabileceklerini söylüyor. Ancak BM, göçmenlerin insanlık dışı koşullara maruz kaldıklarında böyle bir ayrılmanın isteğe tabi olamayacağını söylüyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin