Kayyımla gasp, hukuksuz satış: Dumankaya Holding talan ediliyor

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ 

15 Temmuz sonrası gasp edilen şirketlerden biri olan Dumankaya Holding, hukuksuzca atanan kayyımlar eliyle talan ediliyor. Şirkete ait fabrikalar, arsalar ve araziler yok pahasına satılıyor, yandaşlara peşkeş çekiliyor. Milyon dolarlık araziler, arsalar onda bir fiyatına ‘tanıdık’ işadamlarına veriliyor. Sadece bir fabrikanın satışı nedeniyle grubun zararı 80 milyon TL’den fazla. Satılmayan projeler ve ambarlar ‘yağmalanıyor’, bütün ekipmanlar ‘hurda’ fiyatına satılıyor. Kaç paraya ve kime verildiği de sır gibi saklanıyor. 

Kayyımlar pervasız; devam eden mahkeme süreçleri bile beklenmiyor. Zira ‘yargılanmayacaklarını’ düşünüyorlar. Geçtiğimiz yıllarda çıkarılan KHK’ya göre kayyımlara görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk yüklenemiyor. Ancak Dumankaya Holding’in Yönetim Kurulu eski Başkanvekili Barış Dumankaya, öyle düşünmüyor: “Potansiyel bir katil nasıl gelecekte işleyeceği cinayetten ari tutulamaz ise sizler için de ‘kayyımlar şahsi sorumluluk yüklenemez’ denilemez. Şirketlerimizden hiçbir zaman vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. 60 küsür yıllık emeğimizi, kimseye bırakmayız, bırakmayacağız.”

Dumankaya şirketleri tasfiye ediliyor - Ekonomi Haberleri

Boydaklar, Dumankaya, Naksan Holding, Kaynak Holding, Uğur Soğutucu ve daha niceleri… 15 Temmuz sonrası Türkiye’nin kendi alanında lider olan bu markaları, AKP rejimi eliyle gasp edildi. Rejim gasp etmekle kalmadı; söz konusu şirketlerin içine militan ‘kayyım’larla boşalttı. Milyarlarca dolarlık firmalar, yandaş işadamlarına ‘kaynak’ olarak aktarıldı. Mal varlıkları yok pahasına satıldı, talan edildi.

KAYYIMLAR DEVRALDIĞINDA ŞİRKET 79 MİLYON DOLAR ARTIDAYDI

Dumankaya İnşaat, Türkiye’nin en önemli ve lider şirketlerinden biriydi. 23 Eylül 2016’da sözde terör soruşturması kapsamında Halit Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi, Uğur Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya’a ait şirketlere kayyım atandı. Dumankaya İnşaat’ın sahibi ve ortaklarının bütün mal varlıklarına hiçbir somut delil olmaksızın el konuldu. Şirket 2016 senesi Ocak ayından el konulduğu Eylül ayına kadar yani sadece 9 ayda 2 bin 915 daire teslim etti. Yine raporlara göre kayyım heyeti yönetimi devraldığında 532 milyon dolar hacmi olan şirketler 79 milyon dolar artıdaydı.

TALAN BAŞLIYOR

Halit Dumankaya ve çocukları (soldan sağa) Barış, Uğur ve Ayla Dumankaya…

Ancak kayyımların amacı hiçbir zaman şirketi ‘yönetmek’ olmadı. Göreve başladıkları ilk hafta şirketteki liyakat sahibi çalışanların işine son verildi. Şirket yandaşların ‘ekmek kapısı’ haline getirildi. İlerleyen zamanlarda şirkete ait mal varlıkları tek tek satışa çıkarılmaya başlandı. Hem de yok pahasına. Metrekaresi 1.000-1.200 TL olan arsalar, 200 TL’den satışa çıkarıldı. 10 milyon dolara mal edilen arsa ve üzerindeki gayrimenkuller, 2,2 milyon dolara yandaşlara peşkeş çekildi. Yetmedi ambarlar yağmalandı, milyon dolarlık inşaat ekipmanları ‘hurda’ fiyatına satıldı. Ne zaman, hangi yöntemle, kaç liradan ve kime satıldığı hiçbir zaman açıklanmadı.

SKANDAL SATIŞLAR

Barış Dumankaya’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlara göre, son dönemdeki skandal satışlardan biri şirketin sahibi olduğu Kurnaköy arazisi. Geçici kayyım heyeti, metrekaresi o dönem 1.000 TL’nin üzerinde olan araziyi 209 TL’den sattı. Hem de KDV dahil… Bugün söz konusu bölgenin rayiç bedeli 1.500 TL civarında. Şirket sadece bir arazi satışından dolayı milyonlarca lira zarara uğratıldı.

TEK SATIŞTAN 10 MİLYON TL ZARAR!

Tek skandal satış o değil. Şirketin Gebze’deki arazisi de yok pahasına satıldı. Yıllar önce 2 milyon dolara alınan arazi, 7,5 milyon TL’lik borcu kapatmak için bankaya verildi. Banka ise bir kaç gün sonra araziyi 10 milyon liraya satışa çıkardı. Bu arazi satışı nedeniyle şirketin uğradığı zarar 10 milyon TL’den fazla.

GASP EDİLEN MAL, KOLAY SATILIYOR!

Dumankaya Holding yöneticileri mahkemeye sevk edildi - YENİ ASYA

Halkalı büyük mağaza satışında da şirket milyonlarca lira zarara uğratıldı. Mağaza değerleme raporları vasıtasıyla 6 yıl önceki fiyattan yani 13 milyon 500 bin TL artı KDV’den satıldı. 3.200 m2 dükkan, Migros kiracılı, Halkalı yoluna cephesi olan ve Kanuni Hastanesi’nin yanında… Bu satıştan şirketin uğratıldığı zarar ise en az 35 milyon TL.

90 MİLYON TL’LİK FABRİKA, 8,5 MİLYON TL’YE SATILDI!

Uniplast fabrikası satışındaki vurgun daha büyük. Söz konusu fabrikanın kuruluş maliyeti 6 milyon dolardı. Ancak alelacele satışa çıkarıldı. Hem de 5’te bir fiyatına. 8,5 milyon TL’ye yandaşlara peşkeş çekildi. Bugün o fabrikanın fiyatı yaklaşık 90 milyon TL.

MİLYON DOLARLIK VURGUN

Toyota Plaza Dumankaya Gebze’nin maliyeti 10 milyon dolar civarındaydı. Ancak kayyımlar arsasıyla birlikte koca plazayı 3,2 milyon dolara sattı. Koskoca plazanın sadece alet edevat, ekipman ve demirbaşlarının maliyeti 1 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Kayyımlar, 8.000 m2 binayı, arsasını, Toyota bayiliğini ve en önemlisi 8 yıllık müşterisini ve emeğini sadece 3.2 milyon dolara elden çıkardı. Aynı bölgede yer alan ve 200 metre kare daha küçük boş bir arazi bile söz konusu dönemde 3,6 milyon dolara satılmıştı.

SATMADIKLARINI YAĞMALADILAR

Dumankaya ailesinin 60 yıllık birikimi kayyımlar eliyle heba ediliyor. Satılamayan ambarlar ve projeler ise yağmalanıyor. Dumankaya Holding’in Pendik Kurnaköy’deki ana ambarlarının yağmalandığı ortaya çıkmıştı. Dumankaya Holding’in Yönetim Kurulu eski Başkanvekili Barış Dumankaya, talanın fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Esenyurt Modern projesi de yağmalandı. Buradaki milyon dolarlık tüm ekipmanlar hurda fiyatına satıldı. Satışın kime, nasıl, hangi fiyattan yapıldığı ise sır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin