İflaslar hariç her şey mükemmel

HABER-ANALİZ | SEMİH ARDIÇ | SemihArdic@Tr724.com

Medya yeni kurulan devlete ve onun lideri Recep Tayyip Erdoğan’a methiye dizmekle meşgul. Dalkavuklukta hudut tanımayanlar ‘Sabah fethe çıksak, Avrupa’yı üç günde alırız’ hezeyanını manşete taşıdılar.

Diğer tarafta esnaftan sanayiciye iş âlemi hayatta kalma mücadelesi verirken yapayalnız bırakılıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın nezdinde sonbahardan evvel ekonominin aciliyetini icap ettirecek bir sebep yokmuş. Sonbahardan itibaren mevzuya eğilecekmiş hükûmet.

Muhtemelen ekim ayında ‘başkanlık seçimi’ hazırlıkları başlayacak. Haliyle seçmenin aklını çelecek meşhur yardım paketlerinin hazırlıklarına başlamak hükûmet için ekonomiyi canlandırmak manasına gelecek. Dolayısıyla kimse reform, kalıcı yatırım ya da hukuka rücu edilmesi gibi bir beklentiye girmemeli.

KUZEY IRAK’TA 3 MİLYAR DOLAR BATTI

En büyük sanayici gruplardan Kale’nin Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın, “Aylık cirosu 500 bin lira olan bayimiz bile nakit bulamıyor. Takas (barter) ile tahsilat taleplerinden bunaldık” çıkışı bile Saray, hükûmet ve medya üçlüsü tarafından dikkate alınmıyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Kuzey Irak’ta 3 milyar dolar alacağını tahsil edemeyen üyelerinin bölgeden tamamen çekildiğini kaydediyor. Bu kadar yüksek meblağın geç de olsa tahsilatını mümkün kılacak bir emare var mı? Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de bağımsızlık referandumunu müteakip en kötüsüne hazırlık yapan müteahhitlerin feryadını duyan yok.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE’NİN ELİ KULAĞINDA

Daha evvel Libya ve Mısır’da milyarlarca dolar kaybeden taahhüt firmalarının Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri seferleri de hüsrana dönebilir. Zira Körfez’de Katar’a karşı alınan tecrit kararında Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan, ‘Katar’dan yana oldu. Dış siyasetteki medcezirin ceremesini müteahhitler, turizmciler çekiyor. Yeni devlet inşası ile meşgul olanlar için bunlar kıymet ifade etmiyor tabiî.

Hamaset şampiyonları için şunlar da teferruattan ibaret. ‘NATO müteahhidi’ diye bilinen Eko İnşaat iflas etti. Eko İnşaat ve Tic. AŞ ve grup şirketi Prekons İnşaat San. ve Tic. AŞ aleyhine Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan ‘iflas’ davası neticelendi. Mahkeme, Arap Türk Bankası’nın (A&T Bank) talebini haklı buldu ve şirketin iflasına karar verdi.

NATO MÜTEAHHİDİ BATIYORSA…

İzmir Adnan Menderes, Bodrum Milas, Sabiha Gökçen havalimanlarını inşa etmiş yarım asırlık bir şirket batıyor, mamafih medya için bu iflas haber kıymeti taşımıyor. Konya, Kayseri, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Bandırma, Akhisar, Muş, Batman ve Merzifon’daki askerî hava meydanlarında da imzası bulunan Eko İnşaat, İncirlik NATO Hava Üssü, Balgat Amerikan Hava Üssü’ne ilaveten Pakistan, Kazakistan, Bulgaristan ve Romanya’da büyük çaplı otoyol projelerini üstlenmişti.

Bu kadar büyük işlerin üstesinden gelmiş bir şirket niçin bugün iflas ediyor? Her şey yolunda gittiği için değil herhalde! Ya da Erdoğan’ın birlik olmaya çalışan Şangay Beşlisi’ne, dolayısı ile Rusya ve Çin’e yanaşmasının cilvesi olarak mı görmeliyiz? Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hükûmeti, Pekin’in ricasını yerine getirdiğine ve Sincan’ın bağımsızlığını müdafaa eden Uygur Türklerini terör listesine dahil ettiğine göre NATO ile irtibatlı Eko’nun iflasına niye şaşırıyoruz ki!

FİNLANDİYALI FİRMA, HİSSELERİNİ 1 EURO’YA SATIYOR

Piyasayı kilitleyen nakit sıkıntısı Finlandiya’ya kadar uzandı. Türkiye’nin içine düştüğü ismi konulmamış kriz Finli Componenta’ya neler yaptırdı neler! Bahsi geçen şirket malî zorluklara daha fazla dayanamadı ve Türkiye birimini 1 Euro’ya Döktaş Metal’e satmaya karar verdi. Componenta CEO’su Harri Suutari, Türkiye biriminin borçlu olduğunu ve bu borcu finanse edecek kapasiteleri olmadığını bildirdi.

Kredi alacağı olan bankalar, rehinli hisselerin devrine müsaade ederse devir işlemleri ikmal edilecek. Bu da demek oluyor ki Finlandiyalılar sermayeden çoktan vazgeçti. Hiç olmazsa borçları devredip ilave maliyetlerden yakayı kurtarmanın derdine düştü. Madem ekonomi mükemmel, yatırımcı bir grup nominal tutarı 62,5 milyon TL olan hisseleri niye 1 Euro’ya devretmek ister?

İSTİKLAL’DE KEPENKLER NİYE KAPALI!

İstanbul’un tarihî İstiklal Caddesi’nde neredeyse on dükkândan üçü kepenk kapatmışsa diğer taraflarda esnafın halini sormaya hacet kalır mı? Kapatılan dükkân bahsi ‘sahipleri beceremedi’ deyip geçilebilir.

Yerine yenileri açılmıyorsa burada bir terslik yok mu? İstiklal’in arka sokaklarında kapanan dükkanların sayısı daha fazla iken, iğne atsanız yere düşmeyen balık pazarında esnaf sinek avlıyorken ekonomik krizin olmadığına kim inanır ki!

Caddede sadece küçük esnaf kepenk kapatmıyor. Bankaların şubeleri, teknoloji mağazaları ve müzik marketler de İstiklal’i terk etti.

BİMEKS 50 MİLYON TL’Yİ ÖDEYEMEDİ

Bimeks 50 milyon TL tutarında tahvil ödemesini vadesinde yapamadı. Hükûmete yakın bir grubun piyasadan yüksek faizle aldığı borcu ödeyememesini hayra mı yoralım, şerre mi?

Son bir senede iflas eden firma sayısını bilen beri gelsin. Ağır sansüre takılan iflasların haberi yapılamıyor. İflas erteleme talebi ile mahkemenin kapısını çalmak bile yasak!

Malum Türkiye, OHAL’de.

Erdoğan tipi demokraside neyin iyi neyin kötü olduğuna AKP karar verdiğine göre fazla kurcalamaya lüzum yok.

İflaslar hariç her şey mükemmel!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin