Hollanda Meclisi’nden Çin’e: Uygurlara baskıya son ver

BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Hollanda Temsilciler Meclisi (Tweedekamer), Çin’den, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlara yönelik uyguladığı baskı ve insanlık dışı muamelelere bir an önce son vermesini istedi.

Uygurların hapsedilmesi ve kötü muameleye tabi tutulmasını kınayan Hollandalı milletvekilleri, hükümete ise bu konuda Çin’e yaptırım çalışması yapma çağrısında bulundu.

Hollanda Temsilciler Meclisi’ndeki tartışmada, Uygurlara yönelik sert uygulamalardan büyük endişe duyduklarını dile getiren milletvekilleri, insanlar günün her anında baskıya maruz kalırken neden sessiz kalındığına bir anlam veremediklerini vurguladı.

PLOUMEN: UYGURLAR SİSTEMATİK BASKI ALTINDA

İşçi Partisi Milletvekili Liliane PvdA Ploumen, “Çin, kitlesel gözaltı ve kamplarda 1 milyon insanın kaybolmasından suçlu. Ailelerinden ve sevdiklerinden köylerinden veya kasabalarından koparılıyorlar. Sistematik baskı altındalar.” dedi.

Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) Milletvekili Van Helvert, “Bir ülkeyle büyük ekonomik çıkarlarımız olduğu anda, insan hakları ihlallerini tartışmakta çok zorlanıyoruz. Suriye gibi bir ülkeyle bu tür çıkarlarımız yoksa, kınamaktan çekinmiyoruz.” eleştirisinde bulundu.

Milletvekilleri, Çin’e karşı Hollanda hükümetinin tutumunu uzun zamandır eleştiriyor. Hollanda Hükümeti ise stratejisiyle mücadele ettiklerini savunuyor. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında hükümet, artık Çin hakkında “saf” olmak istemediğini açıkladı. Ancak milletvekilleri bunun yeterli olmadığı görüşünde. Çin hükümetinin Uygurları planlı ve sistematik olarak kamplarda bastırdığının kanıtlandığını belirten Hollandalı milletvekilleri,  geçen yılın sonunda The New York Times’ın Çin hükümet belgelerini yayımladığını hatırlattı.

BAKAN BLOK’A ZOR SORU

Milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Stef Blok’a, Amerika Birleşik Devletleri’nin 28 Çinli ajans ve şirketi kara listeye aldığı, benzer şekilde Avrupa listesi oluşturulup oluşturulmadığını ya da ne tür seçeneklerin olduğunu sordu.

Bu yönde bir liste oluşturulmadığını kaydeden Bakan Blok, şunları söyledi: “Küresel bir insan hakları rejimini geliştirmek için çalışıyoruz. Bu zaman alıyor. Yeni enstrümanlar için tek taraflı inisiyatif almanın işe yaramadığını görüyoruz. Ama bu insanlara destek oluşturmak için zamana ihtiyacı var.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Bu insanlara dua edelim. Çok zor durumdalar. Çinliler nazi kamplarına benzer kamplarda milyonlarca kişiyi tutuyor. Kadınlara sistematik tecavüz edildiği haberleri geliyor. Erkeklerini kampa aldıkları kadınların evlerine, kardeş aile adı altında gecelemek için çinli erkek gönderiyorlar. İstatistik olarak da yayınlıyorlar bi de bunu masum birşeymiş gibi, şu kadar memur evlere gönderildi diye…
    Bir kaç yıl önce çinli memurlar evleri dolaşıp anket adı altında bilgi toplamış, fişleme yapmışlar. Namaz kılıyor musunuz, oruç tutuyor musunuz gibi sorulara samimiyetle cevap verenler şimdi kamplarda deniliyor. Bu kampları da dünyaya kâh meslek okulu, kâh suça eğilimli insanları rehabilite merkezi gibi sunuyorlar.
    Geçende BBC’nin bir programı vardı, sınırlı bir şekilde izin vermişler bir kampa girmeye. Her tarafı görüntülemeye, her yere girmeye de müsaade etmiyorlardı. Orda bile kampta ibadetin yasak olduğunu, orda düşünceleri değiştirdiklerini çekinmeden söylediler, söylettiler. Girilemeyen yerleri artık siz düşünün…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin