Her daireye otopark mecburiyetinin altından rant çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bina ruhsatı için otopark mecburiyetinin yeni getirilmiş gibi takdim etmesi dikkatten kaçmadı.

Oysa 1994 yılında çıkarılan Otopark Yönetmeliği’nin 4. maddesi birebir bu mevzuyu düzenliyor: “Binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanması esastır. Ön ve yan bahçe mesafeleri otopark olarak kullanılamaz. 81-120 m² arasındaki 2 daire için en az 1 otopark, 121-180m² arasındaki daireler için en az 1 otopark yapılması zaruridir. Otopark alanı binek otolar için en az 20 m² dir.”

Aynı yönetmeliğin 9. Maddesi’nde ise otopark yapılması mümkün olmayan durumlarda belediyeye araç başına belirlenen rayiç bir bedel üzerinden harç ödenmesi halinde, otopark zorunluluğunun ortadan kalkacağı yazıyor. İstisnai madde yıllardır rutine dönüştü.

Belediyeler ‘açık ücretsiz otopark inşa etmek için kullanılmak üzere’ müteahhitten otopark harcı alıyor. Müteahhit de otopark yapması gereken alanı dükkan ya da depoya dönüştürerek kazancına kazanç ekliyor. Buna mukabil belediyeler otopark yapmadığı gibi toplanan paralar açıkların giderilmesinde kullanılıyor.

ASGARÎ DAİRE ŞARTI KALKTI

Yeni yönetmelikle bina ruhsatı verilirken istenen asgarî daire sınırı kaldırıldı. Kaç daire varsa o kadar otopark yeri tahsis edilecek. Yine ön ve yan bahçe mesafelerinin altının otopark olarak kullanılabileceği belirtiliyor ki bunda sevinilecek bir taraf yok. Sitelerde, apartman ön ve yanlarında hazır üç parça bahçenin de tarumar edileceği manasına geliyor.

Kulağa hoş gelen bu madde büyük bir rantın kapısını aralayacak. Zira suistimal edilen istisna maddesi değiştirilmedi. Bu da demek oluyor ki belediyelerin alacağı otopark harcı tutarı katlanacak, vatandaşın park çilesi ise bitmeyecek.

Maalesef rüşvet mekanizması da yaygınlaşacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin