Güneşin de aşırısı zarar!

Vücudun koruyucu örtüsü olan cilt üzerinde bazen sivilce, ben, yara, kabarıklık, kızarıklık şeklindeki oluşumlar cilt kanserinin öncüsü olabilir. Aşırı kozmetik kullanımı, kolonya, parfüm gibi kimyasallarla aşırı temas ve solaryuma girmenin de hayati tehlike oluşturan cilt kanserlerine yol açabildiğine işaret eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Arpacı, bu yüzden cildin doğal yapısını bozmamanın önemli olduğunu vurguluyor.

Açık tenlilerde de, koyu tenlilerde de cilt kanseri görülebilmektedir. Benler konusunda güneşin olumsuz etkileri vardır. Yani ultraviyole ışınlarının cilt kanseri üzerinde etkisi olmaktadır. Denetimsiz güneşe çıkmak, solaryuma girmek, cildi temizlemek isterken tahriş etmek gibi durumlar cilt kanseri oluşumlarına davetiye çıkarmaktadır. Derisi ince olan kişilerde daha çok cilt kanseri görülebilmektedir. Risk grubundaki kişiler gün içinde 11.00- 16.00 saatleri arasında dik gelen güneş ışınlarından kaçınmalıdır. Şemsiyenin altında dururken de güneş ışınlarına maruz kalındığını unutmamak gerekir. Kum ve suyun bu ışınları yansıtıcı özelliği bulunmaktadır. Deniz suyu, plaj kumu ve karın, güneşi yansıtmasından dolayı solaryum etkisi vardır.

Keselenirken sağlığınız zarar görmesin!

Banyo yaparken, keselenirken cilde çok sert hareketlerde bulunmamak, güneş koruyucuları dikkatli kullanmak, kozmetik uygulamalarda doğal olanın dışına çıkmamak tedbir açısından hayati önemlidir. Deri kanserini önlemek için dengeli beslenmeli ve yeterli miktarda su içilmelidir.

Cilt sağlığının korunması için yaz kış güneş koruyucu kullanılması önemlidir. Güneş koruyucuda önemli olan marka, hoş koku ya da fiyat değil; içerik ve yüksek koruma faktörü özellikleridir. Güneş koruyucu, cilde ince bir tabaka oluşturacak şekilde uygulanmalıdır. Bilinçsiz kortizon kullanımının da deride atrofi adı verilen yağ dokusunu inceltici etkileri vardır. Mümkün olduğunca bu tür maddelerden kaçınmak gerekmektedir. Temizlik ürünlerinin çok kullanımı da cildin asit ve lipid dengesini bozmaktadır. Bu tür ürünler güneşe hassasiyeti artırmaktadır ve cildi inceltmektedir. Mümkün olduğunca korunurken ve ürün kullanırken doğalın dışına çıkılmamalıdır. Cilt tipi çok kuruysa nemlendirici kullanılmalıdır. Nemlendirici seçerken de parfüm içermeyen ürünler tercih edilmelidir.

Çimende dolaşırken dikkat!

Yaz döneminde çimenlikli bölgelerde durulduğu için cilde değen bitkiler fito-foto kontakt dermatit diye adlandırılan yani bazı bitkilerin güneşle birleştiğinde alerjik reaksiyon oluşturma durumu vardır. Cilde değen bazı bitkiler, güneşe karşı duyarlılığı artırarak cilt kanserine davetiye çıkarmaktadır. Bu konuya dikkat etmek gerekmektedir. Sonuç olarak cilt kendi kendini onarabildiği için dışarıdan müdahale etmemek gerekmektedir. Basit önlemlerle cilt kanserinden korunmak mümkündür. Güneşte şemsiye, şapka kullanmak, fazla kimyasal maddeli ürünlerden kaçınmak her zaman koruyucu olmaktadır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin