Gamze İlgezdi: “Cezaevinde annesiyle kalan çocuklar mahkum değil; bu hayati adımlar atılmalıdır”

Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerinde annesiyle birlikte kalan çocuklara yönelik “ev tipi hapishane” modeli üzerinde çalıştığı haberlerine ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi açıklama yaptı. Cezaevlerinde annesiyle yaşamak zorunda olan çocukların durumunun siyaset üstü bir konu olduğunu değerlendiren İlgezdi, atılacak adımın olumlu ancak yeterli olmadığını söyledi.

İlgezdi, “Cezaevinde annesiyle kalan çocuklar mahkûm değildir. Bu çocukların cezaevi ortamında karşılaştığı mahrumiyetler acilen belirlenmelidir.” ifadesini kullandı.

İlgezdi, “Cezaevlerinin katı cezalandırıcı koşulları çocukların sağlıklı gelişimini son derece olumsuz etkilemektedir. Zira dünyanın neresinde olursa annesiyle mahkûm olan çocuklar cezaevi sürecine ve sonrasına ortaklık etmektedir. 0-6 yaş grubu çocukların cezaevlerinde karşılaştığı dezavantajlı ortamının ortadan kaldırılması için bu çocukların cezaevi ortamında karşılaştığı mahrumiyetler acilen belirlenmelidir” dedi.

Çocukların cezaevinde mahkûm değil çocuk olduğu gerçeği unutulmadan atılması gerektiğini belirten İlgezdi, atılması gereken hayati adımları şöyle sıraladı:

“-Çocukların cezaevlerinde mahkum değil, çocuk oldukları gerçeği kabul edilmelidir.

-Kadınların çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurarak annelik hakkını kullanabileceği, bebeğin fizyolojik ve zihinsel gelişimini sağlıklı şekilde tamamlayacağı bir ortam oluşturmalıdır.

-Cezaevleri içerisinde her çocuğun kendi akranlarıyla vakit geçirebileceği çocuk dostu alanlar yaratılmalıdır.

-3-6 yaş grubu çocukların kreşe gitme imkanı sağlanmalı, bu kreşler hapishane dışında olmalıdır.

-Kreşe gitme olanağı olmayan 0-3 yaş grubu çocuklar için de cezaevinin içinde cezaevinin kaotik ortamından izole edilmiş sosyal yaşam ve bakım alanları inşa edilmelidir.

-Cezaevi içerisindeki oyuncak sınırlaması kaldırılmalıdır.

-Çocuklara babalarıyla birlikte açık görüş gerçekleştirme imkanı sağlanmalı, annenin de yer alacağı bu açık görüşler, gün boyu olacak şekilde hapishane dışında olmalıdır.

-Çocukların barındıkları cezaevlerinde 24 saat esasına uygun olarak pediatri klinkleri kurulmalıdır.

-Çocuk gelişimine uygun beslenme programı uygulanmalıdır.

Her cezaevinde mutlaka cezaevi psikoloğu, sosyal hizmet uzmanı ve öğretmen istihdam edilmelidir. Cezaevlerinde görev alacak bu kişiler çocuk gelişimine yönelik mutlaka pedajojik formasyondan geçirilmelidir.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin