Futbolun kötü kardeşi şike [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

Milyonları ekran başına kilitleyen futbol giderek para kazandıran bir endüstriye dönüşünce oyunun kuralları unutulmaya başlandı. En önemli kurallardan birisi olan Fair Play ( dil Oyun) unutuldu ve her şey mubah görülür hâle geldi. Bu ortamda şike artık futbolun unsurlarından biri oldu. İşte dünya futbolunda şikeyle ilgili yaşananlardan bir demet…

İTALYA
Torino ilk şampiyonluğa şike ile ulaşmıştı
1930’lı yıllara damgasını vuran takım olan Torino’nun 1927’de elde ettiği ilk şampiyonluğuna şike ile ulaştığını bir gazete haberi ortaya çıkardı. İtalya Futbol Federasyonu yaptığı araştırmalar sonunda Torino yönetiminin rakip takım oyuncularına ‘kötü oynaması karşılığında’ para ödediğini tespit etti. Torino-Juventus derbisinde Juveli defans oyuncusu Luigi Allemandi’nin 50 bin liret aldığını tespit eden Federasyon, Torino’nun şampiyonluğunu iptal etti, ‘şikeci’ Allemandi’ye ömür boyu futboldan men cezası verildi. Ancak bu ceza oyuncunun af dilemesiyle bir yıl sonra men cezası kaldırıldı.

Totonero, Milan ve Lazio’yu vurmuştu
İtalya futbolu, 1970’li yıllarda ‘Totonero’ (Kara Loto) diye bilinen illegal totonun eseri olmuştu. Her sokakta, köşe başında milyonlarca İtalyan’ın oynadığı totonero, futbolcuların da ilgisini çekti. Birçok takım ve ünlü futbolcunun adının karıştığı skandal 1980’de patlak verdi. Paolo Rossi, Enrico Albertosi gibi futbolcuların, totoneroya para yatırıp ardından oyuncusu oldukları takımlarda skoru buna göre manipüle ettikleri anlaşılınca, iki ila dört yıllık cezalar geldi. 1982 Dünya Kupası’nda İtalya’yı şampiyonluğa taşıyan isimlerin başında gelen Paolo Rossi’ye önce 3 yıl ceza kesildi. Daha sonra cezanın 2 yıla düşürülmesiyle Rossi, Dünya Kupası kadrosunda tekrardan yer bulabildi. Totonero şikesine karıştığı gerekçesiyle Milan ve Lazio takımları Serie B’ye düşürülürken, Avellino, Bologna ve Perugia 1980-81 sezonuna -5 puanla başladı.

Temiz Ayaklar, Juventus’u ikinci lige yolladı
İtalya, 24 yıl aradan sonra Almanya 2006’da Dünya Kupası’na uzanırken 14 Temmuz 2006’da Temiz Ayaklar operasyonunun sonucunda verilen kararlar ülkede deprem yaptı. Savcı Palazzi, 29 Serie A ve 1 Serie B maçlarını mercek altına aldı. Kısa sürede sonuçlanan operasyon sonunda Juventus, Milan, Fiorentina, Lazio ve Reggina kulüpleri suçlu bulundu. Juventus, Fiorentina ve Lazio küme düşürüldü, Milan Şampiyonlar Ligi hakkını kaybetti. Yeniden düzenlenen cezalarla Fiorentina ve Lazio, Serie A’da kaldı, sonraki sezona Fiorentina -15, Lazio -3 ,Reggina -11, Milan -8 puanla girdi. Serie B’ye düşürülen Juventus İkinci Lig’de de -9 puanla oynama cezasının yanı sıra son 2 sezonda elde ettiği şampiyonluklarını kaybetti. 25 zanlıdan 18’i ömür boyu futbol müsabakalarından men ve 80 bin Euro’ya kadar cezaya çarptırıldı. Juventus Başkanı Luciano Moggi, eski CEO’su Antonio Giraudo ve eski Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı Innocenzo Mazzini ‘ömür boyu men’ aldı.

GÜNEY KORE
Mevzu futbolsa şike teferruat
Güney Kore’de de konu futbol olunca şike ve rüşvet kendini gösteriyor. Mayıs 2011’de başlayan şike soruşturmasının ilk tutuklamaları Temmuz ayında gerçekleşirken, gözaltına alınan 63 kişiden 37’sinin futbolcu olduğu belirtildi. Polis, Güney Kore 1.lig takımlarından 6’sında arama yaparken, şike soruşturmasına karışan aracı veya futbolcuların, bahis oyunlarından adam başı 3 bin ile 30 bin dolar kazandığı belirtildi. Mahkeme 9 futbolcuya 2’şer yıl hapis cezası verirken, ömür boyu futboldan men etti.

FRANSA
Marsilya’yı başkan Bernard Tapie’nin hırsı yaktı
1986 yılında Marsilya’nın başkanlık koltuğuna oturan Bernard Tapie döneminde mavi- beyazlı kulüp altın yıllarını yaşadı. 1992-93 sezonunda patlak veren şike skandalı ise tüm başarıların üzerine gölge düşürdü. Milan’la oynanacak Şampiyonlar Ligi finali öncesi ligdeki Valenciennes maçında Marsilya’dan Jean-Jacques Eydelie’nin rakip takımdan Jacques Glassmann, Jorge Burruchaga ve Christophe Robert ile temasa geçip 1993’te Milan’ı yendikleri Şampiyonlar Ligi finali öncesi hem oyuncuların sakatlanmaması hem de maçı kaybetmeleri için şike teklif ettiği ortaya çıktı. Davanın sonuçlandığı 1994’te Marsilya ikinci, Valenciennes ise üçüncü lige düşürüldü. Marsilya’nın 1992-93 sezonu lig şampiyonluğu, 1993 UEFA Süper Kupa ve 1993 FIFA Kıtalararası Kupa şampiyonluklarının yanı sıra dava sonuçlanmadan Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı da UEFA tarafından elinden alındı. Tapie, 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ALMANYA
Bielefeld ve Oberhausen Bundesliga Skandalı’nda başrol oynadı
Futbolun ‘panzer’i Almanya’yı sarsan olay 1971’de gerçekleşti. 1970-71 sezonunda küme düşme potasında olan takımların rakiplerine şike teklif ettikleri ortaya çıktı. Şike olayı Kickers Offenbach başkanı Horst Gregorio Canellas ses kaydını kamuoyuyla paylaşmasıyla ortaya çıktı. Ses kaydında birçok oyuncu şike teklifi aldığını ve kabul ettiğini itiraf ediyordu. Sezon sonunda Bundesliga’da oynayan Bielefeld ve Oberhausen bölgesel lige düşürülürken, Hertha Berlin’in 15, Schalke 04’ün 13 ve Stuttgart’ın 2 oyuncusu ceza aldı.

Yakın zamandaki bir diğer şike soruşturması Almanya 2. Ligi’nde yapılmıştı. 2005 yılında, 2. Lig hakemlerinden Robert Hoyzer’in merkezinde durduğu bir olay yaşandı. Hayzer’in Hırvat bir organize suç çetesi lideri Ante Sapina ile ilişkide olduğu, onlarla düzenli toplantılar yaptığı tespit edildi. Ante Sapina ile Robert Hoyzer ve eski futbolcu olan iki kardeşi de Almanya’da toplam 23 maçta yaklaşık 2 milyon Euro tutarında şike yaptıkları gerekçesiyle 35 aya kadar çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

BELÇİKA
Belçika futbolunda ‘Çin’ mafyası
Belçika’yı sarsan olay polisin Çinli milyarder Zheyun Ye’nin gözaltına almasıyla ortaya çıktı. Çin mafyasının merkezinde gizli çekim yapan VTR televizyonu Belçika ligindeki 7 maçın sonucunun üzerinde oynandığını tespit etti. Olayın ortaya çıkması sonucu Lierse’nin üç futbolcusu, çok dürüst bir şekilde, Çin mafyası ile birlikte şike yaptıklarını itiraf ettiler. Sint-Truiden – La Louviere maçı sonrasında, konuk ekibin eski teknik direktörü Gilbert Bodart da, maç öncesinde Belic, Ttolica ve Ramond ile anlaştıklarını kabul etti. Ayrıca Anderlecht, Lierse’ten transfer ettiği iki isimle yollarını ayırdı. Anderlecht Kulübü, Laurent Delorge ve Marius Mitu’nun rüşvet aldıklarını itiraf etmesiyle, kulüpten gönderdi.

PORTEKİZ
Altın Düdük’le enselendiler!
Portekiz’i sarsan şike skandalı 2005’te gerçekleşen Altın Düdük operasyonu ile deşifre edildi. Operasyon, neticesinde futbol federasyonu ile merkez hakem kurulu başkanları hakemlere para karşılığında bazı takımların lehine karar vermelerini sağladıkları gerekçesiyle tutuklandı. 2008’de Boavista takımı, şike yaptığı gerekçesiyle küme düşürüldü, kulüp 180 bin Euro ceza aldı. Hakemlere rüşvet verdiği ortaya çıkan Porto Başkanı Jorge Nuno Pinto da Costa, futboldan iki yıl men edildi ve 10 bin Euro cezaya çarptırıldı. Ayrıca başkanın bu hareketi takımı da olumsuz etkiledi. Sezonu şampiyon tamamlamayı garantileyen Porto’nun 6 puanı silinirken, kulübe de 150 bin Euro para cezası geldi. Aynı sezon Union de Lleria Kulübü’nün de rüşvete yeltenmekten 3 puanı silindi. Ayrıca kulüp başkanı Joao Bartolomeu’ya 1 yıl men ve 40 bin Euro para cezası verildi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin