Futbolda şampiyonluk başkentleri teğet geçiyor [Efe Yiğit]

Türkiye’nin başkenti Ankara olmasına karşılık, futbolun kalbinin attığı yer hep İstanbul oldu. Başkentin kulüpleri şampiyonluk yarışında İstanbul’un 3 büyükleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın gölgesine bile yaklaşamadı. Şampiyonluk İstanbul dışına ilk kez Trabzpnspor ile çıkarken, yakın dönemde Anadolu’da şampiyonluk yaşayan ikinci takım Bursaspor’du.

Futbolda elbette geleceği kestirmek zor ancak şuan başkent Ankara’yı Süper Lig’de temsil eden Gençlerbirliği ve Osmanlıspor da şampiyonluktan hayli uzak. Türkiye’de olduğu gibi bir çok Avrupa ülkesinde de futbolun başkenti ile siyasal başkent birbirinden ayrı.

Londra değil Manchester

Britanya Krallığı’nın başkenti Londra, bir başka önemli örnek. Dünya siyasetine etkileri ve zengin tarihine karşılık konu futbol olduğunda sözü Manchester ve Liverpool şehirlerine geçmiyor. İngiltere’de Manchester United 20 şampiyonluk sevinci yaşarken, Liverpool 18 kez ligi ilk sırada bitirdi. Londra takımlarının en başarılısı olarak karşımıza 13 kez mutlu sona ulaşan Arsenal çıkıyor. Arsenal’le aynı şehrin takımları Tottenham ve Chelsea’yi de hesaba katınca, şampiyonluk sayıları ancak Man Utd’ye yetişebiliyor.

1888’de kurulan İngiltere liginde, Londra takımları ilk kez 43 yıl sonra şampiyonluk sevinci yaşayabilmişti. 1992’de kurulan Premier Lig’de ise Manchester United bütün rakiplerini ezdi geçti. Bu yeni ligde Arsenal 4, Chelsea 3 şampiyonluk alabildi. Alex Ferguson’dan sonra zirveyi bırakan United’ın yerine aynı şehrin takımı Manchester City geçti…

Berlin’de çıt yok

Almanya’da futbol denince akla ilk olarak Bayern Münih gelir. Bavyera eyaletinin takımı olan Bayern Münih 1963’te start alan Bundesliga’yı tam 25 kez kazandı. Son 4 sezondur ise şampiyonluğu kimseye bırakmadı. Bundesliga öncesi de dikkate alındığında Almanya’da şampiyonluk sevincini tam 28 takım yaşadı. Bu takımların sadece ikisi başkent Berlin’den çıktı: Hertha Berlin ve Viktoria 89 Berlin. Bundesliga döneminde ise şampiyonluk başkente hiç uğramadı.

Paris’i Araplar kurtardı

Fransa’da profesyonel lig 1932’de start alırken, şimdilerde pek esamesi okunmayan Saint Etienne takımı Marsilya ile birlikte en çok yüzü gülen takımlardı. Bu iki takım da 10 kez ligi zirvede bitirirken, Paris takımlarının yüzüni son yıllarda Arap sermayesini arkasına alan Paris Saint Germain (PSG) güldürdü. Transferde milyonlarca dolar harcayıp kurulan güçlü kadro sayesinde PSG son 4 yılı şampiyon olarak tamamladı. Fransa’da şampiyonluk Marsilya, Bordeaux, Lyon, Nantes, Monaco ve Saint Etienne şehirleri arasında arasında paylaşıldı.

Kuzeyin zenginleri

İtalya’da futbolun kalbi Milano ve Torino şehirlerinde atıyor. İtalya’nın ‘zengin kuzey’ takımları, haliyle ‘yoksul güney’ takımlarına fark atıyor. Bu sebeple, Milano takımları İnter ve Milan ile Torino takımları Juventus ve FC Torino ligin zirvesini yıllarca kimseye kaptırmadı. Bu iki şehre şampiyonluk tam 75 kez uğrarken, başkent Roma bu sevinci AS Roma ile 3, Lazio ile 2 kez yaşayabildi. Son 5 yılda ise Juventus, şampiyonluğu kimselere kaptırmadı.

Franco ve Salazar’ın takımları

İspanya ve Portekiz’de ise farklı bir durum var. İspanya’da özellikle diktatör General Franco döneminde devlet açıkça safını belli edip, ayrılıkçı Katalanya ekibi Barcelona’ya karşı başkent ekibi Real Madrid’in yanında yer aldı. Devlet destekli Real Madrid 32, Atletico Madrid ise 10 kez şampiyonluk yaşarken, Katalanya’nın gururu Barcelona 24 kez mutlu sona ulaştı. Son 10 yılda ise ligde ezici bir Barcelona üstünlüğü var. Katalan ekibinin 6 şampiyonluğuna karşılık, Madrid ekipleri 4 şampiyonluğu paylaştı. İspanya’da şampiyonluk 43 kez başkentin dışına çıkarken, Madrid ekipleri toplamda 42 şampiyonluk sevinci yaşadı.

Tıpkı Türkiye gibi sadece 5 takımın şampiyonluk sevinci yaşadığı Portekiz’de ise başkent Lizbon takımları Sporting Lizbon ve Benfica şampiyonlukta önde bulunuyor. Ancak başkent takımlarına karşı FC Porto tek başına verdiği mücadelede önemli başarıya imza atarak, ligin lokomotif takımı konumuna geldi. Başkent Lizbon’un takımları Benfica 35, Spoting Lizbon 18 şampiyonluk yaşarken, Portekiz futbolunun yükselen yıldızı FC Porto 27 kez mutlu sona ulaştı. Son 10 yılda FC Porto 6, Benfica ise 4 kez şampiyon oldu.

Hollanda’da Amsterdam takımı Ajax ligde en başarılı takım olarak, batıda başkentlerin onurunu kurtarıyor. Ajax’ın 25 şampiyonluğuna karşılık, PSV’nin 20, Feyenoord’un 9 şampiyonluğu bulunuyor. Son iki yılın şampiyonu PSV, son 10 yılda Ajax gibi 4 kez şampiyonluk yaşadı.

Doğu’da şampiyon devlet destekli

Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla ‘özgürlüklerine’ kavuşan Doğu Bloğu ülkelerinde ise devletin futbola müdahalesi hâlen devam ediyor. Bu da başkent takımlarının işine yarıyor. Romanya’da Bükreş takımları, Bulgaristan’da Sofya takımları, Rusya’da Moskova takımları, Çek Cumhuriyeti’nde Prag takımları ligin tartışmasız tek hakimleri.

Bu takımlar, Sovyetler döneminde ordu yönetiminde kuruldu ve futbolcular burada ‘askerlik hizmeti’ verdi. Komünizmin yıkılmasıyla futbolun düzeni hemen değişmedi. Devletin tüm imkanlarını arkasına alarak haksız rekabetten dolayı gelişen başkent takımları hegemonyasını devam ettirdi. Rusya’da Moskova dışına şampiyonluğu ilk Zenit Petersburg taşırken, bunu Rubin Kazan takip etti. Romanya’da CFR Cluj, uzun yıllar sonra şampiyonluğu Bükreş dışına taşıyan takım oldu. Ukrayna’da  Sovyetler Birliği zamanında olduğu gibi futbolun tek hakimi olarak uzun yıllar Dinamo Kiev vardı. Rinat Ahmedov’un Shakhtar Donetsk takımını satın almasıyla Kiev dışına şampiyonluk çıkmış oldu.

İskoçya’da Glasgow futbolun başkenti

Futbolda tıpkı Türkiye gibi başkentin hiç sözünün geçmediği bir diğer ülke ise İskoçya. Glasgow kentinin iki takımı Glasgow Rangers ve Celtic, 120 sezonda 101 kez şampiyonluk yaşadı. Toplamda 54 kez şampiyon olan Glasgow Rangers son şampiyonluğunu 2011’de yaşarken, 2012’de 49 milyon Sterlin’i bulan borcundan ötürü kayyıma devredildi ve 3. lige düşürüldü.

psg

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin