Eşine torpil yapan genelkurmay başkanına hapis 

ÖZEL HABER | HASAN CÜCÜK 

Danimarka ordusunun bir numaralı rütbelisi olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hans-Christian Mathiesen, görevini kötüye kullanmak, ihmal, nepotizm ve gizli belgeleri ifşa etmekten 60 gün hapis cezasına çarptırıldı. Orgeneral Mathiesen’i önce koltuğundan eden ardından ise hapis cezasına çarptıran gelişme 28 Ekim 2018’de orduda subay olan eşine torpil yapmaktan açığa alınmasıyla başladı. 

NATO üyesi olan Danimarka’da genelkurmay başkanlığı 2012’den bu yana farklı konularda gündem oldu. 2012’de sıra dışı bir davranış gösteren Danimarka savunma bakanlığı, genelkurmay başkanını atama ile değil gazetelere verdiği ilanla aradı. Rütbesine bakılmaksızın herkese müracaat imkânı verilirken, kısa süreli askerlik geçmişi olan üst düzey özel sektörde çalışan yöneticilere de genelkurmay başkanlığı yolu açılmıştı. Gazete ilanından sonra 21 kişi, 24 bin kişilik Danimarka ordusunun bir numaralı ismi olmak için müracaatta bulundu. Mülakatta başarılı olan adaylar daha sonra yeni genelkurmay başkanını belirleyecek komisyon üyeleri önüne çıktı. Komisyon adaylar arasından Tuğgeneral Pater Bartram’ı ülkenin yeni genelkurmay başkanı olarak seçti. Genelkurmay başkanını gazete ilanıyla bulan Danimarka daha sonra genelkurmay karargâhını lağvedip, savunma bakanlığı bünyesine taşımıştı. Karargahın lağvedilmesiyle 75 kişinin işine son verilirken, 24 bin olan asker sayısı 22 bine düşürülmüştü.

BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️

Ekim 2014’te genelkurmay başkanlığına getirilen Hans-Christian Mathiesen, 1984’de adımını attığı Danimarka ordusunun tepe noktasına 30 yılda geliyordu. 19 yaşındayken üniformayı üzerine geçiren Mathiesen’i önce görevinden aldırıp sonra hapis cezasına çarptıran olay, genelkurmay başkanı olduğu yılda başladı. Orduda görev yapan eşine subaylık sınavında torpil yaparak işe başlıyordu. 2014 yılında yapılan subaylık imtihanına 97 aday girerken, 13 isim başarılı oluyordu. Başarılı olanlar arasında Mathiesen’in eşi de vardı. İlk bakışta normal gözüken bu gelişmenin ilerleyen yıllarda bir nepotizm yani akraba kayırmacılığı olduğu ortaya çıkacaktı. Genelkurmay Başkanı Mathiesen sınav kriterlerinde değişiklik yaparak eşine subaylık yolunu açıyordu. Sınavı kazanmanın şartlarından biri; yurt dışında bir askeri misyonda görev yapmış olmaktı. Genelkurmay başkanının eşi bu şartı yerine getirmediği için sınavdan elenmesi gerekiyordu. Devreye giren Mathiesen, kriteri değiştirince eşinin önünü açmış oluyordu.

Savunma bakanlığına yapılan ihbarlar Genelkurmay Başkanı Hans- Christian Mathiesen’i mercek altına alıyordu. Yapılan soruşturma iddiaları doğrulayınca 28 Ekim 2018’de görevinden el çektirilerek, açığa alındı. Bir taraftan da soruşturma devam etti. İlerleyen süreçte savunma bakanlığı müfettişleri, Orgeneral Mathiesen’in sadece eşine torpil yapmakla kalmadığını tespit ettiler. Eşine sadece subaylık yolunu açmadığı, ordunun çok gizli belgelerinin yer aldığı bilgileri açtığı ortaya çıktı. Artık dava açılması kaçınılmazdı. Hakkında hazırlanan iddianame Ocak 2019’da kamuoyuna açıklandı. Suçlamalar; görevi kötüye kullanma, ihmal, gizli belgelerin ifşâsı ve nepotizmdi. 

Viborg Şehir Mahkemesi’nde görülmeye başlayan dava korona arasından dolayı kesintili olarak devam etti. Orgeneral Mathiesen, suçsuz olduğunu belirtmesine karşılık, askeri savcılık farklı düşünüyordu. Yargılama sonunda, Genelkurmay Başkanı Hans-Christian Mathiesen’in iddianamedeki suçları işlediğine hükmederek 60 gün hapis cezasına çarptırdı. Yargılamayı yapan 3 hakimden ikisi 60 gün hapis isterken, bir hakim 3 ay hapis istedi. Askeri savcılık, mahkumiyet kararını ’görevini kötü kullananlara net bir sinyal’ olarak tanımladı. 

Genelkurmay başkanlığı görevinden önce el çektirilen, ardından hakkında iddianame düzenlenen ve son olarak da hapis cezasına çarptırılan Mathiesen’in 1984’de başlayan askerlik serüveni kötü bir finalle bitmiş oldu. 28 Ekim 2018’de görevinden el çektirilen Hans-Christian Mathiesen’in yerine 1 Eylül 2019’da Michael Lollesgaard atandı. Hakkında yargı karar vermediği için açığa alınmasına rağmen Mathiesen’in ordu ile ilişiği kesilmedi. Genelkurmay başkanlığından alınmasına rağmen ordu kademesinde adı durmaya devam etti. Mathiesen, mahkumiyet kararını bir üst mahkemede temyiz edeceğini açıkladı. Kararın kesinleşmesiyle ordu ile tüm ilişkisi kesilecek. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin