Erdoğan’ın talimatıyla değiştirilen LGS’de yüz binlerce öğrenci açıkta kaldı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un yerine getirilen Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) yerleştirme sonuçları dün açıklandı. Uzman görüşü alınmaksızın getirilen yeni sistemin yarattığı mağduriyetler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verileriyle somutlaştı.

Liselere girişte öğrencilere tercih ve adres sınırlaması dayatan yerel yerleştirmeler de yüz binlerce aday için hüsranla sonuçlandı. Sınavsız geçiş için belirlenen 1 milyon 141 bin 318 kontenjandan 342 bin 392’si boş kaldı. Adrese dayalı yerleştirme kapsamında tercih yapıp yerleşen öğrenci sayısı 798 bin 392 oldu. Tam 91 bin 687 öğrenci, yerel yerleştirmede herhangi bir okula yerleşemedi.

Birgün gazetesinin haber analizine göre, LGS sonuçları, öğrencilerin ve velilerin liselere geçiş sistemine ilişkin kaygılarının haklılığını ortaya koydu. Sınav puanıyla İlk tercihine yerleştirilen öğrenci sayısı 30 binde kaldı.

Merkezi yerleştirme sonuçlarına göre, sınava giren 1 milyon öğrenciden yalnızca 500 bini tercih yaptı. İlk tercihine yerleşebilen öğrenci sayısı 30 binde kalırken merkezi ve yerel yerleştirme sonuçlarına göre, imam hatip liseleri kontenjanlarının yarısı boş kaldı. Velilerin ve öğrencilerin tercihi, akademik eğitim veren liselerden yana oldu. Adayların yüzde 50’si Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine, yüzde 15’i imam hatip liselerine, yüzde 35’i ise meslek liselerine yerleşti.

YARIM MİLYON ÖĞRENCİ TERCİH YAPMADI

MEB, 2 Temmuz’da alınmaya başlanan liselere yerleştirme tercihlerinin sonuçlarını açıkladı. Sınavla öğrenci alacak okul kontenjanlarının yarısından fazlasının imam hatip ve meslek liseleri arasından belirlendiği LGS’ye giren yarım milyon öğrenci tercih hakkını kullanmadı. Merkezi yerleştirmede sunulan 127 bin 480 kontenjan için 437 bin 70 aday başvurdu. Boş kalan kontenjan sayısı 190 oldu. Öğrencilerin 35 bin 560’ı Anadolu liselerine kayıt olma hakkı kazanırken imam hatip, meslek, fen ve sosyal bilimler liselerine sırasıyla, 28 bin 675, 19 bin 8, 34 bin 530 ve 9 bin 510 öğrenci yerleşti.

 

DÖRTTE BİRİ, İLK TERCİHE YERLEŞTİ

Eğitimcilerin ve öğrencilerin LGS’ye ilişkin getirilen uygulamalar arasında en çok karşı çıktığı beş tercih zorunluluğu da on binlerce öğrencinin ilk tercihlerine yerleşememesine neden oldu. Sınav puanıyla beş tercih yapan 127 bin 283 adaydan birinci tercihine yerleşen aday sayısı 33 bin 694’te kaldı. İkinci tercihine yerleşen aday sayısı 35 bin 148, üçüncü tercihine yerleşen aday sayısı ise 27 bin 912 oldu. Sistem tarafından ilk üç tercihine yerleştirilemeyen ve yerleştirmesi, zorunlu kılınan dördüncü ve beşinci tercihine yapılan aday sayısı 30 bin 529’la ifade edildi.

YEREL YERLEŞTİRMEDE HÜSRAN

Liselere girişte öğrencilere tercih ve adres sınırlaması dayatan yerel yerleştirmeler de yüz binlerce aday için hüsranla sonuçlandı. Sınavsız geçiş için belirlenen 1 milyon 141 bin 318 kontenjandan 342 bin 392’si boş kaldı. Adrese dayalı yerleştirme kapsamında tercih yapıp yerleşen öğrenci sayısı 798 bin 392 oldu. Tam 91 bin 687 öğrenci, yerel yerleştirmede herhangi bir okula yerleşemedi. Yerel yerleştirme sonuçlarına göre, 503 bin 970 öğrenci birinci, 118 bin 327 ikinci, 84 bin 619 öğrenci üçüncü, 57 bin 317 öğrenci dördüncü, 34 bin 696 öğrenci ise beşinci tercihine yerleştirildi.

İMAM HATİPLER BOŞ KALDI

Velilerin ve öğrencilerin tercihinin akademik eğitim veren liselerden yana olmasına karşın okullaşmayı imam hatip ve meslek liseleri üzerinden sürdüren MEB’in yanlış politikası yerel yerleştirme sonuçlarıyla gözler önüne serildi. Yerel yerleştirmeye tabi olan ve 224 bin 950 bin kontenjanı bulunan imam hatip liseleri, öğrenciler tarafından tercih edilmedi. Bu liselerin boş kalan kontenjanı 107 bin 288 oldu. Adrese dayalı yerleştirmede, Anadolu liselerinin kontenjanlarının neredeyse tamamı doldu. Anadolu liseleri için belirlenen 434 bin 886 kontenjandan 413 bin 816’sına yerleştirme yapıldı. Bakanlığın bütçesinden büyük pay ayırdığı meslek liseleri de öğrencilerin tercihi olmadı. Meslek eğitim veren liselere 267 bin 448 öğrenci yerleşirken 214 bin 34 kontenjan boş kaldı.

BAŞARILI ÖĞRENCİLER YERLEŞEMEDİ

Sınav puanı ve okul basarı puanı yüksek olan yüzlerce öğrenci de istediği okula yerleşemedi. Yerel yerleştirmede öğrenci tercihlerinin esas alınacağı yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Yerel yerleştirmede adres esas alındığı için binlerce öğrenci istemediği okula kayıt olmak zorunda bırakıldı.

VELİLER: ‘NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ’

MEB’in tercih sürecinde yeterli açıklama yapmaması ve soru işaretlerini giderememesi de büyük mağduriyetlere yol açtı. Rehber öğretmenin dayatmasıyla beş tercih yapmak durumunda kaldığını belirten öğrenci velisi Gülten Ulaş, şunları söyledi:

“İlk üç tercihimizi Anadolu liseleri arasından yaptık. Rehber öğretmen beş tercih yapmamızın zorunlu olduğunu söylediği için de istemeyerek iki meslek lisesini de tercihlerimize ekledik. Çocuğum, dördüncü ‘tercihi’ olan meslek lisesine yerleşti. Çocuğumun meslek lisesine gitmesini istemiyorum. Ama tercihimize kayıt yaptırmazsak nakil dönemleri için hakkımızı kaybedeceğiz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.”

ÇOCUKLARA HAYATLARININ EN BÜYÜK MAĞDURİYETİ YAŞATILIYOR

LGS sonuçlarının, Eğitim Sen’in başlattığı “Öğrencime Dokunma” kampanyasında sıralanan tespitlerin doğruluğunun fotoğrafı olduğunu söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Görülüyor ki öğrencilerin birinci okul tercihi fen ve anadolu liseleri. MEB veliye, öğrenciye rağmen okullaşma politikası izliyor. Protokol ve iş birlikleri ile imam hatip ve meslek liselerinin sayısını artırılıyor” diye konuştu. Öğrenci ve veliye rağmen okullaşma politikasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Aydoğan, “Bu sene çocuklara hayatları boyunca yaşayabilecekleri en büyük mağduriyet yaşatılmıştır. Bu mağduriyetlerin giderilmesi MEB’in sorumluluğudur” dedi. Aydoğan, fen ve Anadolu liselerinin kontenjanlarının artırılması gerektiğini belirterek, “Merkezi ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan pansiyonlu okulların illere göre, okulların isimleriyle yerleştirme ve açık kontenjanları ile sayıları açıklanmalıdır” ifadesini kullandı.

100 BİN ÇOCUK DAYATMA NEDENİYLE YERLEŞMEDİ

Aydoğan, mağduriyetlerin giderilmesi konusunda yapılması gerekenlere ilişkin şunları kaydetti: “Nakillerde tercih sayısı sınırı ve adres sınırı kaldırılmalıdır. Her öğrencinin istediği okulda ve istediği adreste eğitim görme hakkı vardır. Yönetmelikte, “Tercih esas alınacak” denilmesine rağmen kılavuzda inisiyatifin komisyona bırakılması eğitim hakkı ihlalidir. Şu an 100 bine yakın çocuk yerleşememiş durumdadır. Bu hatadan bir an önce dönülmeli, yönetmelikteki hüküm uygulanmalıdır. En kritik nokta ise yerleşme sonuçlarına bakıldığında öğrencilerin açıkta kalmaktan kaynaklı zorunlu ‘tercihte’ bulunduklarını göstermektedir. Tercih sayısı sınırı, ‘adres’ sınırı gibi dayatmalar öğrencileri istemedikleri okulları yazmaya zorunlu bırakmıştır. Fiili bir yerleştirme söz konusudur ama asıl gerçeklik öğrencilerin istemedikleri okul türlerine maruz bırakıldığıdır. Bu yerleşme sayıları ve oranları da bu yüzden gerçekçi değildir.”

ORTALAMASI YÜKSEK ÇOCUKLAR AÇIKTA KALDI

MEB’in internet adresinden sonuçları öğrenen adaylar tepki göstermeye başladı. Eleştirilerini Twitter’dan #lgs2018 hashtag’iyle paylaşan kullanıcılar, birçok öğrencinin okul ortalaması yüksek olmasına rağmen hiçbir liseye yerleşemediğini savundu.

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ve adrese dayalı lise yerleştirme sonuçları açıklandı. Hangi liseye gitmeye hak kazandığını merak eden adaylar sonuçları, sonuc.meb.gov.tr adresinden öğrendi. Ancak sonuçların öğrenilmesiyle tepkiler de başladı. Çünkü birçok öğrencinin okul ortalaması yüksek olmasına rağmen herhangi bir liseye yerleşemediği ortaya çıktı.

ÖĞRENCİLER VE VELİLER İSYAN ETTİ

LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından çoğu öğrenci, tercih ettiği okullara yerleşememekten şikâyetçi. Ortalaması yüksek olduğu hâlde tercih ettikleri okula yerleştirilmeyen ve kendilerinden düşük puanlı öğrencilerin o okullara yerleştirildiğini söyleyen öğrenciler, sisteme tepkilerini Twitter hesapları üzerinden paylaştı. #lgs2018 etiketi, Twitter Türkiye gündeminin birinci sırasına yerleşirken öğrenciler ve veliler şu mesajları verdi:

‘SAĞ OLUN HAYATIMI KARARTTIĞINIZ İÇİN!’

“Tuğba Karademir: En azından bir yere yerleştim diye sevinecek gücüm kalmadı. Görür görmez ağlamaya başladım. Sağ olun hayatımı kararttığınız için. Benim uyuyamadığım ders çalıştığım geceler kâbus olsun size. Diyecek bir şeyim yok. Sadece yastığa başınızı koyarken vicdan azabı çekin.

97 ORTALAMA İLE OKUMAYACAĞIM DİYE AĞLAYANLARIN VEBALİNİ KİM ÖDEYECEK?

“Orhun Demirkol: Çocukların sınav stresini ortadan kaldıracağız diye yola çıkıp 97 ortalamalı bir çocuğu hıçkıra hıçkıra, ‘Ben okumayacağım hocam’ noktasına getiren ve daha bahsetmediğim yeni sistemin mağduru çocukların vebalini kim ödeyecek?

90 ORTALAMASI OLAN KIZIM AÇIKTA KALDI

“Sevgi Arıkan: Sabahtan beri ağlayan çocuğumu sakinleştiremiyorum… 90 ortalaması olan kızım açıkta kaldi.70 ortalamayla arkadaşı iyi bir okula yerleşti… “Ben neden sabahlara kadar soru çözdüm kendimi parçaladım” diyor ve cevap veremiyorum…

 

OKUL ORTALAMASI 95 OLAN ÇOCUK NASIL YERLEŞEMEZ!

Kullanıcıların twitter’a yansıyan yorumlarından bazıları şöyle:

spidey kedi ama açıkta kaldı‏ @herecomespidey

Yüzdelik dilimim %5 toplam ortalamam 99.27 ama ben açıkta kaldım,, hiçbir şey diyemiyorum #lgs2018

BGM Matematik‏ @birgaripmatci

LGS sonuçları açıklanmış. Çok vahim tablolar var. 95 ortalama meslek lisesi, 92 ortalama yerleşemedi, 82 ortalama Anadolu lisesi. Biri açıklasın neler oluyor. Yazık bu gençlere bu ailelere . #lgs2018

zey‏ @deltasune

Abi 3.tercihime puanım yeterken 4. tercihime yerleşmek ne demek? Böyle iş mi olur ya? #lgs2018

Fatmanurr‏ @fatmanur_ince5

Okul ortalaması 95 olan bir öğrenci nasıl hiçbir liseye yerleşemez?! Bu çocukların psikolojisiyle daha ne kadar oynanacak!! #lgs2018

SONUÇLAR SİSTEMİN ÖZETİ

Büşra ?‏ @backtoblackk_

Büşra abla ben şimdi napıcam sorusuna cevap veremiyorum. %16 diliminde olup yerleştirilmemek günümüz eğitim sisteminin özetidir. #lgs2018

Aylin ADIGÜZEL‏ @aylnadgzl1

#lgs2018 Neden ortalaması 70’in altındakiler iyi bir liseye gidiyor

Özlem ?‏ @GulsemDiyorum

#lgs2018 bu sistemi hiç anlamıyorum ya. Bi tanıdığın ortalaması baya yüksekti evine en yakın olan Anadolu lisesi tercihi yaptı, içi de nasıl olsa kazanırım diye rahattı. Devamsızlığı çok diye imam hatibe yerleştirmişler bu ne şimdi

TEK YAPABİLDİĞİM HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLAMAK

Ceyda‏ @Ceyda77106295

96 ortalama 9 yüzdelik dilimim sonuç: Yerleşemedi. Benim gecemi gündüzüme kattığım, uyuyamayıp o liseyi kazanmak için uğraştığım liseye beni değil 80 ortalaması olanları almışlar.. Ne yapayım şimdi ben ne diyim aileme? Tek yapabildiğim hüngür hüngür ağlamak #lgs2018 #lgs2018

İyi Bu Söz‏ @ybusoz1

Ortalaması 100 tam puana yakın olup hiçbir liseye yerlestirilmeyip ben okumayacağım artık durumuna geldiyse çocuklarımız, ortada ciddi bir problem vardır. Umudumuz olan çocuklarımızı üzmeyin efendiler… #lgs2018

ARKADAŞLARIMIN GİDECEĞİ OKUL YOK, RESMEN DALGA GEÇİYORLAR!

İrem‏ @irem_jm

#lgs2018 ben okula yerleştim ama benden sadece 12 puan geride olan arkadaşlarım açıkta kaldı, şu an gidecekleri bir okulları yok, resmen dalga geçiyorlar. Arkadaşımla telefonla konuşurken açtı baktı, ağlamaya başladı bir dakika dedi kapattı telefonu kendime mi sevineyim ona mı üzüleyim?

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin