Diyanet’in Kur’an kursları yönergesi: ‘Hedefte Süleyman Efendi Cemaati, İsmailağa ve Menzil var’

Diyanet İşleri Başkanlığının “Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesi” yayımlandı.

Yönergede, Kur’an eğitim ve öğretimine yönelik kurslar ile Kur’an kursu yurt ve pansiyonlarının açılış, eğitim-öğretim, yönetim ve denetim işleri, çalışma usul ve esasları ile personelin görevleri yer aldı. Buna göre A, B, ve C olarak gruplandırılan Kur’an kurslarının açılış ve kapanış işlemleri ilgili il müftülüğünün teklifi ve Diyanet İşleri Başkanlığının onayı ile gerçekleştirilecek.

Düzenleme ile başta Süleyman Efendi Cemaati, İsmailağa ve Menzil Cemaatlerinin Kur’an kursu açılmasının önüne geçmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Yönergeye göre vakıf ve dernekler dahil, Diyanet İşleri Başkanlığı dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kur’an kursu açılamayacak.

İlahiyatçı Ali Eren ise “Bu bir yerde bundan sonra Kur’an kursu açılmasın demek” diyerek şunları söylüyor:

“Diyanet biz açacak diyebilir. Siz açacaksınız da Diyanet’in açtıkları ile derneklerin açtıkları arasında uçurum var. Diyanet bir tane açıyorsa dernekler 10 tane açıyor. Bu ne demektir? Devlet Kur’an kursu açarsa açar açmazsa başka kimsenin açmasına müsaade edilmez. Bu kabul edilebilecek bir şey değil ki. Bunu engellemekte ki gaye ne? Hiç doğru dürüst gaye görmüyor.”

Eren ‘Özelde bazı cemaatlere yönelik olabilir mi?” sorusuna ise şöyle cevap veriyor: “Bazı isimler geçiyor. Süleyman Efendi, Menzil Cemaati gibi cemaatlerin isimleri geçiriliyor… Bir cemaat yanlış yaptı diye hepsi yanlış yapacak değil ki. Durduk yere vatandaştan şüphelenmenin anlamı yok ki.” Yazar Cemil Kılıç ise, “Kararın Süleymancılara yönelik olduğu görüşü ilk başta isabetli görünse de uygulanmasını zor görüyorum. Kur’an kurslarımız yasaklanıyor diye isyan edeceklerdir.” şeklinde konuştu.


YÖNERGENİN İÇERİĞİ

Yönergede, Kur’an eğitim ve öğretimine yönelik kurslar ile Kur’an kursu yurt ve pansiyonlarının açılış, eğitim-öğretim, yönetim ve denetim işleri, çalışma usul ve esasları ile personelin görevleri yer aldı. Buna göre A, B, ve C olarak gruplandırılan Kur’an kurslarının açılış ve kapanış işlemleri ilgili il müftülüğünün teklifi ve Diyanet İşleri Başkanlığının onayı ile gerçekleştirilecek.

A ve B grubu Kur’an kurslarının açılış şartlarını taşıyıp taşımadıkları ise Başkanlık müfettişlerince, C grubu Kur’an kurslarının açılış ve kapanışa uygunlukları ise il müftüsü, müftü yardımcısı veya ilçe müftüsü tarafından bizzat yerinde görülerek tespit edilecek. Kur’an kurslarının grup değişiklik işlemlerinde, dönüştürülmek istenilen grubun açılışında aranan şartlara riayet edilecek.

Kurslarda eğitim öğretime ara verme, yeniden başlatma, isim değişikliği işlemleri, il müftülüğünün teklifi ve valiliğin onayı ile yapılacak, elektronik sistem üzerinde Başkanlığa gönderilecek.

Kursun, bir yerden başka bir yere naklinde açılışındaki şartlar aranacak. Nakil ve kursun bağlı bulunduğu müftülüğün değişmesi işlemleri, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmak kaydıyla il müftülüğünün teklifi ve valiliğin onayıyla gerçekleştirilecek.

İl ve ilçelerde ihtiyaç olması ve yeterli sayıda öğrenci bulunması halinde gerekli donanıma sahip kurslarda engellilere yönelik eğitim öğretim verilen sınıflar açılabilecek.

Vakıf ve dernekler de dahil olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kur’an kursu açılamayacak.

D grubu Kur’an kursları açılış ve kapanış işlemleri ilgili il müftülüğünün teklifi ve Başkanlığın onayıyla eğitim öğretime açılacak.

Bu grupta uygulanacak eğitim öğretim programı ve öğrencilerle ilgili bilgiler müftülükçe yetki verilen öğretici tarafından elektronik sisteme girilecek. Bu grup kurslarında görevlendirilen geçici öğreticiler müftülüğün belirleyeceği A, B veya C grubu kurs yöneticilerinden birinin rehberliğinde görevlerini yerine getirecek.

D grubu Kur’an kurslarında eğitim öğretim sonlandırıldığında kursta bulunan defter ve evraklar ilgili müftülükçe muhafaza edilecek.

İhtiyaç olması halinde gerekli şartları taşımak kaydıyla yatılı olarak açılan D grubu kurslar, her yıl yaz Kur’an kursu bitimi itibarıyla kapanacak.

Çeşitli nedenlerle Kur’an kurslarına gelemeyen veya bu hizmetlerden yararlanamayan vatandaşlar için uygun görülen yerlerde müftülüğün teklifi, mülki amirin onayı ile Kur’an eğitim ve öğretim kursu düzenlenebilecek.

Her eğitim öğretim yılı sonunda, kursların yıllık faaliyetlerini içeren detaylı rapor yurt yöneticisi, özet rapor ise kurs yöneticisi tarafından müftülüğe sunulacak. Bu raporlarda yeni yıl için ihtiyaç duyulan hususlar hakkında eğitimin geliştirilmesine yönelik tekliflere de yer verilecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin