Deniz Yücel’den haksız tutukluluğu için 1 milyon liralık tazminat davası

Türkiye’de bir yılı aşkın süreyle tutuklu kalan Almanya’nın Die Welt Gazetesi muhabiri gazeteci Deniz Yücel, ‘haksız tutuklamaya uğradığı’ için 1 milyon Türk Lirası tutarında tazminat davası açtı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, (RSF) Türkiye’de bir yıl tutuklu kaldıktan sonra Almanya hükümetinin baskısıyla tahliye edilen Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri  Deniz Yücel’in ‘haksız tutuklamaya uğradığı’ gerekçesiyle tazminat davası açtığını duyurdu.

DAVA 25 EYLÜL’DE

RSF açıklamasında, “#Almanya merkezli @welt gazetesinin muhabiri Deniz Yücel #Türkiye’de bir yılı aşkın süreyle “haksız tutuklamaya uğradığı” gerekçesiyle 1 milyon TL tutarında tazminat davası açtı. Avukatı Veysel Ok’un İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açtığı dava 25 Eylül’de başlayacak” paylaşımı yapıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Twitter hesabından ve avukat Veysel Ok’a atıfla yapılan açıklamada, “Bu dava Avrupa’nın ve Almanya’nın en büyük gazetelerinden biri olan Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri gazeteci İlker Deniz Yücel’in haberleri ve yazıları nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılmasından kaynaklanan zararları konu almaktadır” denildi.

MERKEL GÖRÜŞMESİNDEN SONRA SALIVERİLDİ

Yapılan paylaşımda davanın 25 Eylül’de İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacağı belirtildi.  Hakkında 18 yıla yakın ceza istemiye dava açılan ve 1 yıla yakın haksız şekilde tutuklu kalan Deniz Yücel, 16 Şubat 2018’de tahliye edilmişti. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmesinden bir gün sonra gelen tahliye ile Yücel’in haksız tutukluğu sona ermişti.

SONUÇ ÇIKMAZSA AİHM’E TAŞINABİLİR

İç hukuk yollarından sonuç alınamaması halinde bu tür tazminat davaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınabiliyor. Halen tutuklu olan ve haksız yere tutuklanıp salıverilen gazeteciler ve onbinlerce haksız tutuklu için de tazminat ve hukuki mücadele yolu bu anlamda açık. 15 Temmuz sonrası 250’ye yakın gazeteci haksız şekilde tutuklanmış, tutuklular arasında Deniz Yücel de yer almıştı. Yücel, tıpkı diğer gazeteciler gibi terör örgütü üyeliği ile itham edilmişti. 15 Temmuz sonrası Avrupa’da ve özellikle Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerdeki Diyanet eliyle (DİTİB) ‘casus imamlar’ skandalını kaleme alan Yücel, bu dosyaları ve Türkiye’deki aktif gazeteciliği nedeniyle hedefe konmuştu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin