Değiş tokuş ekonomisi!

YORUM | M. NEDİM HAZAR

Ülkeyi yöneten irade ile gerçeklik arasındaki bağ önce inceldi ve nicedir tamamen kopmuş durumda. Öyle böyle bir kopuş da değil bu.. İktidar kendi ürettiği sanal gerçekliğin hakikatin yerine algılanması için dört koldan çengi misali abandıkça, Türkiye hem dünyadan kopuyor, hem de kendi ürettiği değerlerle abuk bir topluma dönüşüyor.

Resmi rakamlar artık hiçbir uluslararası platformda bir anlam ifade etmiyor.

En çok da ekonomi alanında yaşanıyor bu savrulma.

Saray ve medyası bunu “yerli ve milli”lik ambalajıyla bir süre daha sürdürebilir belki ama hakikatin duvarına tosladığı gün, milletin ağzı yüzü fena yamulacak gibi.

Her ay değişik bölgelerde bulunan yer altı zenginlikleri. Belli periyotlarla ortaya sürülen yerli ve milli arabalar, uçaklar, tanklar vesaire…

Aslında bu durum bize has olmadığı gibi, yeni bir şey de değil.

Koşar adım gittiğimiz bu rejim türünü önceden yaşayan her toplumla olmuş şeyler bunlar.

Yakın örnekler de dolu elbette.

Kuzey Kore en popüleri.

Rusya bir model üstümüz, Trump’ın Amerika’yı bu modele dönüştürmesine galiba sistemlerinin sağlamlığı ve hukuk izin vermeyecek gibi.

Kolombiya’da, pek çok Ortadoğu ülkesinde, Afrika ülkelerinde yöneticilerin ürettiği yalan ve sanal gerçeklikle on yıllarını geçiren ülkeler var.

Arjantin bunlardan biri mesela.

Ülkede döviz kurları bir tane değil. İki bile değil hatta.

15’den fazla farklı döviz kuru uygulanıyor Arjantin’de.

Resmi kur bile bir tane değil. Her resmi kurum neredeyse kendi döviz kurunu oluşturmuş durumda.

Arjantin resmi bankalarına 1 Peso verdiğiniz zaman size 0.017 Dolar veriyorlar.

1 cent bile değil yani.

Mesele bununla da sınırlı kalmıyor elbette.

Örneğin;

Turist olarak gidip 1 Dolar verirseniz 82 Peso alabiliyorsunuz. Arjantinliler kendi karaborsalarında 75 Peso’dan aşağı dolar bulamıyorlar. Eğer tarım ürünü alacaksanız bir dolara karşılık 51 Peso vermek durumundasınız. Peynir borsasında ise 57 Peso. Toptancılar işlerini daha sağlama alıp 60’dan aşağı bozmuyorlar doları. Elektronik piyasası en pahalılardan bir dolar 82 Peso. Özel bankalarda da durum farklı değil. Borsa resmi rakamları umursamıyor Arjantin Borsası’nda bir dolar 73 Peso.

Doların en değerli olduğu sektör ise otomotiv. Araba almak istiyorsanız devletin resmi kurunun neredeyse yarısına bozuyorsunuz Peso’yu. 1 Dolar 92 Peso.

Tablo şöyle:

Şu manzarayı çok yakın zamanda Türkiye’de görürsek kimse şaşırmasın.

Şaşıracağımızı da sanmam açıkçası.

Çikita muzun üzerine “yerli ve milli” etiketi vurup satan markete şaşırmıyorsak, fabrikası olmadan üretilen, römorkla ülkeye getirtilen arabayı yerli ve milli diye bizzat cumhurbaşkanı gururla tanıtırken kimse şaşırmıyorsa, 15-20 farklı kambiyo piyasası olmasına mı şaşıracağız yani!

Zaten yakında bir kilo peynir verip iki karpuz alma modeline geçeriz…

Barter bir reklam ajansı ismi değildir.

BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⬇️

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin