‘Çocuktur, yenisi gelir’ deyip dişlerini ihmal etmeyin

Çocukların diş problemleri, hem psikolojik hem de maddi anlamda aileleri olumsuz etkiliyor. Anne babaların, Çocuktur, yenisi gelir. Nasılsa dişleri değişecek.’ diyerek ihmal ettiği küçük sorunlar, ileriki safhalarda telafisi zor problemlere kapı aralıyor. Oysa ki düzenli hekim kontrolü ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çocuğun ileriki yaşlarda rahat etmesini sağlayacaktır. Peki, bu sorunu en aza indirmenin yolları neler? Uzmanların bazı tavsiyeleri şöyle:

İlk diş kontrolü ne zaman yapılmalı?

6-8 ayda ilk süt dişleri sürmeye başlar. Süt dişlerinin sürmesi ile birlikte temizlik işlemi de başlar. Anormal bir durum yok ise ilk diş hekiminin muayenesi 2 yaşına kadar bir kere yapılmalıdır. Çocuklar dişlerini 2-2,5 yaşından itibaren fırçalamaya başlamalıdır. Dişerdeki en küçük sorunlar ihmal edilmeden hekime başvurulmalı.

Diş hekimi korkusu olan çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Çocukların diş hekiminden korkmalarında en büyük etken anne, baba ve yakın çevredeki insanların diş hekimi hakkında konuşmaları, korkuları ve kötü hatıralarıdır. Ağrısının giderildiğini, tedaviden sonra mutlu olduğunu söyleyen anne-baba çocuğa olumlu bir mesaj vermiş olur. Aynı zamanda tedavi aşamasında diş hekimi ile kurulan iyi diyalog çocuğun diş hekimine alışmasına yardımcı olur.

Diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Diş fırçalamayı öğretmenin en kolay yolu anne-baba olarak ona örnek olmaktır. Ev içinde büyüklerin diş fırçalamasını izleyen çocuk, bu alışkanlığı daha kolay kazanır. Bunun ile birlikte özellikle akşam yatarken dişlerini fırçalayan anne-baba aynı zamanda çocuğun fırçalamasını da kontrol etmiş olur, hem de örnek davranış ile ona verilecek en iyi eğitimi verir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin