ÇED skandalı: Karadeniz raporunu kopyalayarak İzmir’deki termik santrale faaliyet izni verdiler

İZDEMİR Termik Santralı raporuna yapılan itiraz sonuçsuz kaldı. Kopyala yapıştır raporla ÇED izni kararı aldı. Dosyadaki Karadeniz Bölgesi’ne ait ifadeler, ‘Ege Bölgesi’ olarak değiştirildikten sonra, ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Kopyala yapıştır yöntemi, 15 Temmuz sonrası haksız tutuklamalarda da binlerce örneği olan bir uygulama. İZDEMİR’in ÇED raporları 3 kez mahkemeden dönmüştü.

İzmir’in Aliağa ile Foça ilçesi sınırlarında bulunan, Aliağa’ya bağlı Horozgediği Mahallesi’nde faaliyetini sürdüren İzmir Demir Çelik (İZDEMİR) Enerji Santrali için, ÇED (Çevresel etki değerlendirmesi) olumlu kararı verildi. 350 megavatlık kömüre dayalı termik santral tesisine yönelik hazırlanan proje dosyasını inceleyen avukatlar ve Ege Çevre ve Kültür Derneği’nin (EGEÇEP) üyeleri, 18 Aralık’ta dosyada, “Proje sahası olan İzmir ili, Aliağa ilçesinin içerisinde bulunduğu Karadeniz Bölgesi’nde toprak pH’ı genellikle 7-8 arasında değişiklik göstermekte olup…” ifadesinin yer aldığını fark etti. Bunun üzerine itirazlarını bir dilekçede toplayan yaşam savunucuları, İzmir Valiliği’nin olumlu bulduğu rapora karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Ancak dosyada Karadeniz Bölgesi’ne ait ifadeler, ‘Ege Bölgesi’ olarak değiştirildikten sonra, santral için yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı verildi.

BAKANLIK İTİRAZLARI KABUL ETMEDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan itiraz da sonuç vermedi. Bakanlık, EGEÇEP’e verdiği yanıtta, “Bahse konu proje için hakkında verilen iptal kararında yer alan hususlar dikkate alınarak, eksik ve yetersiz görülen bölümlerin yeniden düzenlenmesi sureti ile bakanlığımıza revize ÇED raporunun sunulması ve 2009/7 sayılı genelge kapsamında değerlendirmesi uygun görülmüş olup, projenin ÇED süreci devam etmektedir” denildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde, tesis için ‘ÇED olumlu’ kararı verildiği yer aldı.

MAHKEME 3 KEZ İPTAL ETMİŞTİ
Daha önce 3 kez verilen ‘ÇED olumlu’ kararlarının iptali için açılan davalar kazanılarak, ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilmişti. Son olarak açılan davada, İzmir 5. İdare Mahkemesi, santralın atık depolama tesisinin konumunun, Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesine aykırılık gösterdiğine hükmetmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin