Çalışan Gazeteciler Günü’nde gündem, tutuklu ve çalışamayan gazeteciler

Türkiye’de yaklaşık 60 yıldır 10 Ocak tarihi “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanıyor. Ancak son birkaç yılda medyaya yönelik siyasi baskı o kadar arttı ki, çalışmayan gazeteci sayısı rekor seviyelere ulaştı.

Halen 200’e yakın gazeteci sadece mesleğini yaptığı için Türkiye’nin farklı cezaevlerinde tutuluyor. Birçok gazeteciye 5 ila 15 yıl arasında değişen cezalar verildi. Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Fevzi Yazıcı gibi  tanınmış isimler ise ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2 yılda 116 medya kuruluşu kapatıldı. Bu yüzden işsiz kalanlarla siyasi baskı sonucu işten atılan gazetecilerin sayısı bilinmiyor. Yurt dışına çıkmak zorunda kalan gazeteci sayısı da hiç az değil.

TGC: TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN

Böyle bir ortamda girilen 2019’un Çalışan Gazeteciler Günü’nde gündem yine hapisteki gazeteciler ve çalışamayan basın emekçileri. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, yaptığı açıklamada bu konuya yer ayırdı.

Türkiye’de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Böyle bir ortamda, her gazeteci kendini mahkeme karşısında bulabilmekte ve hüküm giyebilmektedir. 142 gazeteci cezaevindedir. Gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel saldırılara karşı ‘cezasızlık’ yaklaşımı sürmektedir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak; gazetecilik mesleğini suç gören anlayıştan vazgeçilmesini, tutuklu gazetecilerin özgür bırakılmasını, gazetecilerin çalışmasının ve örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”

RSF: BÜTÜN GAZETECİLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bütün gazetecilere desteğini tekrarladı: “Türkiye’de işyerinde veya bağımsız bir şekilde, zorlu şartlarda halkı doğru bilgilendirmeye dönük çaba gösteren sarı basın kartlı veya kartsız tüm meslektaşlarımıza #10OcakÇalışanGazetecilerGünü’nde güç diliyor, dayanışmamızı sunuyoruz.”

Bu günü adliyede geçiren gazetecilerden biri Tunca Öğreten’di. “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yargılanan Öğreten, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmayı beklerken RSF aracılığı ile şu mesajı paylaştı: “Bir gün arayla yine mahkemedeyim. Adliye koridorlarında koşuşturmaya, haber peşine koşmaktan daha fazla mesai harcar hale geldik.”

ÜNKER: GAZETECİLER, GERÇEKLER DUYULAMSIN DİYE TUTUKLANIYOR

Paradise Papers’da (Cennet Belgeleri) geçen eski Başbakan Binali Yıldırım’ın çocukları ile ilgili bilgileri haberleştirdiği için hapis ve para cezasına mahkum edilen gazeteci Pelin Ünker de dün RSF aracılığıyla kamuoyuna seslendi. Ünker, “Türkiye’de yargılanan tek gazeteci ben değilim. Yüzlercesi gerçekler duyulmasın diye yargılanıyor veya tutuklanıyor…” dedi.

TÜRKİYE GAZETECİ TUTUKLAMADA BİR NUMARA

RSF’nin 2018 verilerine göre basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 180 ülke arasında 157’nci. Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısı Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) göre 141, Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne göre 139, Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) verilerine göre ise 157.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2018 yılı verileri tutuklu gazeteci sayısında geçen yıla kıyasla azalma olduğunu gösterse de Türkiye, hapisteki gazeteciler konusunda hala dünyada bir numara.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin