Bomonti Bira Fabrikası’nın binaları Diyanet’e verildi

İstanbul’un yapısal simgelerinden biri sayılan Bomonti Bira Fabrikası’nın kalan son binaları Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi. Binaların ‘mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark’ için kullanılacağı belirtilirken, Mimarlar Odası karara karşı dava açmaya hazırlanıyor.

1890 yılında Feriköy’de kurulan Bomonti Bira Fabrikası ve ona ait binaları 1998 yılında İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından ‘korunması gereken kültür varlığı” statüsüne alınarak tescil edilmişti.

Artı Gerçek’in haberine göre, İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, İstanbul’un erken sanayi miraslarından biri olan tarihi yapıyla ilgili karar aldığı ortaya çıktı. Bu kararla 1548 ada 9-10 parsel üzerinde bulunan Hazine Maliyesi’ne ait Bomonti Bira Fabrikası’nın birer parçası olan ‘Eski Malt Binası’, ‘Eski Silo’, ‘Eski Arpa Temizleme Binası’ ve ‘Eski Kazan Dairesi’ taşınmazlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisine onay verildi.

Mescit, yurt ve sergi salonu yapılacak

Kurul ayrıca 13 Haziran tarihinde aldığı kararla, Mimar Halil Onur’un tescilli yapıların bulunduğu alana ilişkin hazırladığı ve içinde ‘mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark’ bulunan projeyi de uygun bularak, söz konusu taşınmazların söküm ve yıkımına da izin verdi.

Kararın yargıya taşınacağını belirten Mimarlar Odası şu açıklamayı yaptı: “Geri dönüşü mümkün olamayacak uygulamalara mahal verilmemesi için özellikle sit alanlarında ve korunması gerekli kültür varlıklarının bulunduğu parsellerde ortak kültür mirasımızın gelecek kuşaklara devredilmesi konusunda anayasal ve evrensel sorumluluğu bulunan belediyenizin ilgi konusu hakkına yapılan işlemlerin durdurulmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini önemle rica ederiz.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin