Bahçeli’den Suriye’ye operasyon yorumu: Amerika’yı ikna etmek lazım

MHP Genel Başkanı Bahçeli, 90 ABD askerinin Fırat’ın doğusunda kurulacak ortak harekat merkezi çalışmaları için gelmesini değerlendirirken, “Amerika’yı ikna ederek tehdit ve tehlikeleri biraz hafifletmek yolu yadırganacak bir yol olarak düşünülmemelidir” dedi.

Bahçeli partisinde düzenlenen bayramlaşma töreni sonrasında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne ve Suriye’nin kuzeyine ilişkin olarak açıklamalarda da bulunan Bahçeli’nin açıklamalarından başlıklar şöyle:

‘AKILCILIĞI ÖNE ÇIKARMAK LAZIM’

“(ABD askerlerinin Şanlıurfa’ya gelmesi) Senelerdir ortalarda dolaşan, Irak ve Suriye’de Türkiye’yi tehdit edebilecek her türlü gayretin içerisinde olan, ama Türkiye’nin bugünkü demokratik yaklaşımı, kararlı duruşu ve dış politikadaki etkinliğiyle 95 tane Amerikalı Türkiye’ye gelmişse bunları ikna edip merkezi bir işbirliği ile Türkiye’yi tehdit ve tehlikelerden kurtaracak bir akılcılığı öne çıkarmak lazım. Suriye’de dolaşan Amerikalıları, çuval geçirenleri bir kenara atacaksınız, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin dış politikadaki etkilerini de dikkate alarak Türkiye’de bir güvenlik koridorunun oluşması için her tarafı karıştıran Amerika’yı ikna ederek biraz tehdit ve tehlikeleri hafifletmek yolu yadırganacak bir yol olarak düşünülmemelidir.

‘TÜRKİYE’DE 75 YILI AŞAN İSTİKRARSIZLIK…’

Yaklaşık 72 yılda 51 hükûmet görev yapmış olup, parlamenter sistemin görev yaptığı bu dönemde hükûmetlerin ortalama ömrü yaklaşık 1 yıl- 5 ay düzeyindedir. Bu denli kısa bir süre içerisinde birçok siyasi ve ekonomik olaylara da şahit olunmuştur. Cumhurbaşkanlığı seçimleri kaos yaratmış, darbeler, muhtıralar uygulamaya geçmiş, Türkiye’de 71 yılı aşan süre istikrarsızlık kendini her alanda göstermiştir.

‘SİSTEMİ SUÇLAMAK HAKSIZLIK’

Şimdi parlamenter sistemin bu istikrarsızlık yaratıcı özelliği unutularak bir yıl bir ayı aşkın süredir yeni bir sistem değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçtiğimiz bu süreçte, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin istikrarsızlık getirdiği, tek adama Türkiye’yi dönüştürdüğü, bazı kararların alınmasında Meclis’in devre dışı bırakıldığı veya buna benzer mazeretler ileri sürülerek 71 yıllık kaos, kriz, darbe, çatışma sürecini hatırlatarak bir geriye dönüşü arzulamak Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nden çok büyük bir haksızlık olacaktır. Bunu bütün siyasi partilerimizin iyi düşünmesinde yarar vardır. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunları dikkate alarak özellikle dış politikadaki yoğunlaşmayı göz önüne alarak bazı değerlendirmelerde mutlaka siyasi partiler arasında bir dayanışma ve bir milli mutabakatın sağlanması zaruret halindeyken, Türkiye’yi yeniden bir kaosa sürükleyebilecek yaklaşımlar içinde bulunmak demokrasimiz açısından, ülkenin istikrarı açısından önemli zararlar vereceği inancındayız.”

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin