Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland Ankara’ya gidiyor; Gündem hak ihlalleri

MEHMET DİNÇ, STRAZBURG

Avrupa Konseyi genel sekreteri sözcüsü Daniel Holtgen, sosyal medya hesabı üzerinden genel sekreter Thorbjorn Jagland’ın Türkiye’yi ziyaret edeceğini duyurdu. Jagland 15 Şubat’ta yapacağı Ankara ziyaretinde Türkiye’nin hızla hukuksuzluğa kayan yönetim şekli, AİHS maddelerinin ihlalleri, demokrasiden uzaklaşması gibi gündemleri görüşeceği ön görülüyor. Ayrıca Türkiye 2015 yılında Avrupa Konseyi bütçesine ödediği 14 Milyon Euroluk payı 33 Milyon Euro’ya çıkararak “grand payeur” ülkeler arasına girmişti. Bu sene payı tekrar düşüreceğini belirtti. Ankara’daki görüşmeler sırasında bu sorunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Zühtü Arslan AİHM ve Jagland’i ziyaret edecek

AYM başkanı Zühtü Arslan 26 Ocak Cuma günü AİHM yetkilileri ve AK genel sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüşme yapacak. Elbette gündemde OHAL, OHAL komisyonu, KHK’lar, tutuklu gazeteciler, işkence, hukuk bağımsızlığı gibi art arda sıralayacağımız onlarca ihlal edilmiş haklar yer alacak. Kuskusuz görüşmelerin nihayetinde bir çözüm mü olacak yoksa «OHAL Komisyonu» gibi ne şiş yansın ne kebap düşüncesiyle mağdurlar bir kez daha mi mağdur edilecek merak konusu. Son 5 yılını hızlı bir ivme ile insan hakları ve özgürlüklerden uzaklaşarak geçiren  Türkiye’de  son olarak geçtiğimiz hafta hukuk skandalları silsilesinin zirvesine erişildi.

Örnek gösterilen ülke, kısa sürede hapishaneye dönüştü

AYM eski başkanı Haşim Kılıç en son Avrupa Konseyi ziyaretinde, bireysel başvuru hakkı tanındığı için övgüyle bahsedilen ve diğer 46 AK ülkesine örnek gösterilen bir mahkemenin başkanı olarak gelmişti. Zühtü Arslan ise yaşları 70’in üstünde iki gazeteciye tahliye kararı verdiği halde uygulanmayan bir mahkemenin başkanı olarak geliyor. Diğer taraftan AİHM’in aldığı veya almadığı kararlar tartışılırken bu buluşma sonrasında nasıl gelişmeler olacak merak konusu.

AİHM çözüm üretecek mi yoksa, OHAL komisyonu gibi yeni bir icat duyacağız

AİHM on binlerce başvuruyu dosyasının kapağını açmadan “iç hukuk” bahanesiyle geri çevirmişti. Özellikle Altan ve Alpay kararından sonra Türkiye’de “iç hukuk” kavramı diye bir şeyin olmadığına hükmedip dosyaları açacak mi yoksa yeniden OHAL komisyonu gibi bir icat mi geliştirilecek hep birlikte göreceğiz. Görüşmelere , kuskusuz Türkiye’de son yıllarda yaşanan hukuksuzluklar özellikle 15 Temmuz sonrası keyfi hukuksuzluklar, özgürlüklerin kısıtlanması, hapishanelerdeki kadın, çocuk, yaşlı, gazeteci, hakim savcı, iş  adamı, on binlerce insanın gündeme gelecektir. En azından Türkiye dışında hukuk vardır düşüncesinde olanlar için bir umut…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin