AP’de sert Türkiye oturumu: Gümrük Birliği askıya alınsın!

Türkiye’nin ‘Barış Pınarı Harekatı’ Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda tartışıldı. Avrupa parlamenterlerinin neredeyse tamamı, AB’nin askeri harekata karşı sessiz kalmasını kınadı. Parlamenterler Türkiye’ye aktarılan fonların kesilmesini, üyelik müzakerelerinin tamamen durdurulmasını, Gümrük Birliği’nin askıya alınmasını ve ekonomik yaptırımlar uygulanmasını talep etti.

Avrupa Parlamenterleri, yarın Avrupa Birliği Konseyi’ni göreve çağıran konu ile ilgili önergeyi oylayacak. AB’nin şantajlara boyun eğmemesi gerektiğini belirten parlamenterler, Brüksel’in uluslararası bir aktör olarak hareket etmesini talep etti. Yaklaşık üç saat süren oturumda kürsüde konuşan Avrupa Parlamenterlerinin neredeyse tamamı askeri harekatı ve Avrupa Birliği’nin bu duruma sessiz kalmasını kınadı. Sosyalist gruptan Avrupa Parlamenteri Pierfrancesco Majorino da Türkiye’yi ‘savaş suçu işlemekle’ suçladı.

RUSYA BÖLGEDE AĞIRLIK KAZANDI

Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesini değerlendiren Hollandalı Avrupa Parlamenteri Kati Piri ise, “Güvenli bölge dediler, savaş bölgesine dönüştü. Yakalanan İŞİD teröristleri kaçtı. Mülteciler gözardı edildi, Rusya bölgede ağırlık kazandı.” dedi.

TÜRKİYE’Yİ AB’YE YAKIN TUTMALIYIZ

Avrupa Parlamenteri Andrey Kovatchev, somut adım atma konusunda yetersiz kaldıklarını söyledi. “Rusya bu durumdan faydalanıyor. Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne yakın tutmak hepimizin çıkarlarına.” ifadelerini kullandı.

SİLAH AMBARGOSU DAHİ UYGULANMADI

Avrupa Parlamenteri Özlem Alev Demirel ise hiç bir ülkenin bir diğerini işgal edemeyeceğini söyledi. Demirel, “Birçok insan ölüyor veya kaçıyor. AB silah ambargo konusunda dahi anlaşamadı. Bölgedeki insanları korumak gerekiyor. Kürtler ve Suriyeliler AB’nin desteğini bekliyor.” diye konuştu.

MÜLTECİLER ZORLA GÖNDERİLEMEZ

Türkiye’de bulunan ve pasaport sahibi olmayan Suriyeli mültecilerin zorla ülkelerine gönderilemeyeceğini belirten Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ise, “Uluslararası hukuk kuralları açıkça ihlal ediliyor, orası güvenli bölge değil askeri harekat bölgesi. Mültecilerin pasaportları yok diye bir komşu ülkeyi işgal edemezsiniz.” şeklinde konuştu. Macar Avrupa Parlamenteri Marton Gyongyosi, “Siyasi çözüm bulunmalı.” ifadelerini kullandı.

ASKERİ HAREKAT DEĞİL, SOYKIRIM

Alman Avrupa Parlamenteri Helmut Geuking’in tepkisi ise çok sert oldu: “Bu askeri harekat değil bir soykırımdır, dini ve basın özgürlüğünün yasaklandığı bir ülke Avrupa Birliği üyesi olamaz.”

EKONOMİK YAPTIRIMLAR UYGULANMALI

Portekizli Avrupa Parlamenter Isabel Santos, “Sessiz kalamayız, güvenliğimiz ve istikrarımız tehlike altında. İŞİD güçlenebilir, askeri harekatı kınıyoruz. Avrupa Birliği’nin şantaja boyun eğmeyeceğini göstermeliyiz, Gümrük Birliği askıya alınmalı. Ekonomik yaptırımlar uygulanmalı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin