Anayasa Mahkemesi OHAL’de mahsur görmedi: Yasalara uygun, tutuklamalar meşru, hak ihlali yok!

OHAL tutuklamalarıyla ilgili ilke kararının gerekçesinde, tutuklulukları ‘hak ihlali’ olarak görmeyen Anayasa Mahkemesi (AYM), OHAL ile getirilen düzenlemelerin anayasa, AİHM ve Avrupa Konseyi kararlarına uygun olduğunu savunması şaşkınlıkla karşılandı. Gerekçe, sosyal medyada ‘AYM, Saray’a teslim oldu, iç hukuk yollarını kapattı’ şeklinde yorumlandı.

Cumhuriyet’tin haberine göre başvuru yapanların tutuklanmalarının meşru bir amacı olduğu, tutuklanma gerekçelerinin keyfi olmadığı, 11 aydır tutuklu kalmalarının makul olduğu ifade edilen kararda OHAL’in, anayasa, AİHM ve Avrupa Konseyi kararlarına uygun olduğunu kayda geçirildi.

Kararda, şu ifadelere yer verildi: “Egemenliğin sahibi olan millet ve demokratik anayasal düzenin tüm unsurları, darbe teşebbüsünü kararlı bir direnişle kısa sürede engellememiş olsalardı ya bir grup zorbanın mutlak egemenliğini kabul edecekler ve onun hiçbir demokratik denetimine tabi olmayan iradesine boyun eğecekler ya da direnmeye devam edeceklerdi. Birinci ihtimal bir milletin demokratik açıdan ölümü anlamına gelecekti. İkinci ihtimal olan çatışmaların uzaması ve yaygınlaşması, devlet otoritesinin hatta devletin tamamen ortadan kalkması riskinin yakın, ciddi ve açık bir tehdit olarak ortaya çıkmasına neden olacaktı.”

Tutukuların adliyeye getirilmesi güvenlik sıkıntısı oluşturur!

Başvurucuların tutukluluk durumlarının sekiz ay boyunca duruşmasız olarak incelenmesinin ‘silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkeleri’yle bağdaşmadığı belirtilen kararda, buna karşılık tutuklu binlerce kişinin tutukluluk incelemesi için adliyeye getirilmesinin ciddi bir güvenlik sıkıntısı oluşturacağı, bu nedenle söz konusu sınırlamanın ‘durumun gerektirdiği ölçüde’ bir tedbir olduğu ve OHAL döneminde temel hak ve özgürlüklerin kullanımının durdurulmasını ve sınırlandırılmasını düzenleyen 15’nci maddeye uygun olduğu savunuldu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin